Hva skal barnet hete?

Navnet skjemmer ingen, heter det. Men når man skal velge navn til den nye verdensborgeren gjelder det å velge «riktig». Vi har snakket med fire mødre som alle valgte å gi barna sine uvanlige navn.

Sist oppdatert
I følge ssb.no var fjorårets mest populære navn henholdsvis Emma og Markus. Emmas popularitet kom med et brak i 2003, og vi må helt tilbake til 1960-tallet, og navnet «Anne», før vi kan se tilsvarende popularitet. 1,8 % av alle jentebabyer fikk navnet Emma i fjor. Tallet for Markus er tilsvarende, 1,7 % av alle guttebabyer født i fjor heter Markus.

Tallene forandrer seg endel fra fylke til fylke. I Østfold får hele 2,8 % av alle jentebabyer navnet Emma. På en barneskole med 400 elever vil det være 11 Emma'er, om tallet holder seg. I Finnmark er Emma helt nede på en åttende plass, der er det nemlig Sara som er mest populært. 3,6 % av alle jentebabyer i Finnmark får dette navnet.

Men hva så da, om favorittnavnet ligger på førsteplass på Statistisk Sentralbyrås navneliste? Skal man da velge et annet navn? De fire mødrene vi har snakket med har alle valgt å gå mot strømmen, og de har gitt barna sine forholdsvis sjeldne navn. Hvorfor?

Star Wars-hekta

-Jeg hadde lyst på et litt orginialt navn, som passet med Emil, siden min bestefar heter det. Utover det var det ikke så nøye, bare at ingen i min nærmeste krets bar samme navnet. Sønnen vår heter Filip Emìl. Navnet var et kompromiss mellom meg og pappaen, jeg ønsket Edvard Emil, mens han ikke likte Edvard, dermed ble det Filip Emil siden vi begge syntes det var fint, sier Berit

Anne og mannen har to sønner, som heter Brage og Leon.

-Vi valgte navnene fordi vi ville gi barna våre navn som ikke "halve nabolaget" har. I tillegg har vi et veldig vanlig -sen etternavn, og et mer uvanlig fornavn gjør at de blir mer "unike".

-Jeg har selv et veldig uvanlig fornavn, og jeg syntes det er fint at det ikke er så mange som heter det samme som meg. Slipper "problemet" med å måtte bruke første bokstav i etternavnet når en skal omtale barnet. Lene K og Lene V, for eksempel.

-De to navnene kom vi tilfeldigvis over når jeg satt og leste i noen skolepapirer en gang, som omhandlet to gutter som het Brage og Leon. Jeg falt for navnene med en gang, og det samme gjorde mannen da jeg fortalte om dem til ham. Så her har vi aldri hatt noen navnediskusjon, sier Anne.

Bakgrunnen for Lises navnevalg til datteren henger sammen med en Star Wars-fan av en pappa.

-Datteren vår heter Marielle Amidala. Både jeg og mannen har litt sjeldne navn og er fornøyd med det. Men først og fremst er vi opptatt av at navnet skal være pent og at vi liker det selv! I tillegg er det greit at navnene er internasjonale. Fornavn nummer to er en liten kuriositet som bare er til pynt. Amidala var et navn mannen min ønsket seg men som jeg var skeptisk til, det er tross alt veldig sært.

Lillebroren til Marielle Amidala heter Matheo Amadeus.

-Matheo fikk navnet sitt fordi det var det eneste navnet som "stemte" for begge to og som ikke var for sært. I tillegg passer det godt sammen med storesøsters. Amadeus ble det fordi det er pent, rett og slett.

Norrønt og mytisk inspirasjon

Anitas datter heter Vendelin.

-Vendelin er jo ikke er Norges vanligste navn.. Jeg fant navnet på internett, egentlig en stund før jeg ble gravid, og det festa seg såpass at jeg bestemte meg der og da for at hvis jeg får ei jente en gang, så skal hun hete Vendelin - så sant ikke gubben setter seg på bakbeina. Det gjorde han jo ikke, heldigvis..

-Når jeg har søkt på navnet, har det dukket opp gamle norske dikt, Harry Potter, Wallace & Gromit og Margit Sandemo. Og en forsker som bor i Bergen et sted - for i et eller annet land er Vendelin et guttenavn. For meg er det en fornorsket utgave av Gwendolyn, passelig mytisk og spennende. Det er såpass sjeldent at det er opp til henne selv hvordan hun former navnet - det er ikke et «kjærringnavn» eller harrynavn eller noe sånt, det er kun hennes eget, sier hun.

Ninas henter navn fra den norrøne mytologien.

- Datteren min heter Nora Embla. Jeg er en fan av norrøn mytologi, Embla betyr første kvinne, og ettersom dette er mitt første barn og hun var jente syntes jeg dette passet bra. Nora ble nå resultat av at jeg og faren ikke var enig i navnevalg så vi måtte inngå et kompromiss. Det neste barnet mitt skal hete Ask Magne. Ask er også av norrøn mytologi og betyr ikke så veldig overraskende første mann. Magne kommer etter min far som døde da jeg var bare jentungen.

Reaksjoner

Barnas navn har stort sett blitt mottatt greit, selv om det har vært noen negative reaksjoner.

-Reaksjonene har vært så-som-så. Ikke så mange som har likt navnene med en gang, men det har gått seg til, forteller Anne.

- Vi synes ikke selv at det var et veldig spesielt navn, selv om det er kun 1 eller 3 som heter det i Norge, men veldig mange i begge familiene synes det var veldig sært og litt fremmed i begynnelsen, men nå har de blitt vant til det, sier Berit.

-Reaksjonene vi har fått, har vært kun positive. Som regel må jeg gjenta navnet, for det er jo ikke et navn man hører hver dag. Men når folk oppfatter det, er svaret alltid "Åh! Det var fint! Det har jeg aldri hørt før.", sier Nina.

Statistisk Sentralbyrå lager også statistikk der de tar for seg økningen og nedgangen for populære navn. Fortsetter trenden fra 2005 vil Vegard, Thomas og Stian falle ytterligere på popularitetslistene. Hos jentene er det overraskende nok Emma som står øverst på nedgangslisten. Til tross for at navnet var det mest populære i fjor var det faktisk det jentenavnet med størst nedgang. Kanskje er det på vei helt ut av topp 10?

Listen over navnene med størst økning i popularitet kan kanskje være med på å forutsi neste års navnemote. Adrian og Henrik er de to guttenavnene med størst økning. Hos jentene er det Sofie og Thea som ligger øverst. Og jammen har ikke Leah sneket seg inn på en tiendeplass, man kan jo lure på hvorfor..

Kilde: ssb.no

Foto: dreamstime.com

Denne saken ble første gang publisert 13/07 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også