Hva nå, lille venn?

Sommer er valpetid, og det er mange ting å tenke på før man går til innkjøp av et nytt kjæledyr. Her er tipsene til deg som venter firbent familieforøkelse.

Sist oppdatert
Høysesongen for valpefødsler er i april og mai. Åtte uker senere er de små byltene klar til å møte sin nye familie. Men ikke alle familier er like klare for hva de har i vente. Hvilket utstyr trenger man å kjøpe til en hund? Hvordan trene den opp til å bli renslig? Kan det være lurt å forsikre den lille tassen?

Hunden

Hunden er den største enkeltinvesteringen du gjør. Velger du blandingshunder, trenger ikke prisen være så høy, i noen tilfeller får du dem gratis, men de kan også koste deg like mye som en rasehund. Rasehundene koster ofte 8-10.000 kroner, men prisnivået spenner fra 4000 for en utbredte rase som border collie til 20.000 for motehunder som chihuahua.

Når du betaler slike summer, bør du sørge for at kjøpet blir riktig gjennomført.

- Du skal ha en kjøpekontrakt. Da vet begge parter hva de er enige om, påpeker Ole-Arild Fosmo, generalsekretær i Norsk Kennelklubb.

- Du skal føle deg komfortabel med hva som inngår i kontrakten, hvis ikke er det mange andre oppdrettere å velge mellom.

Forslag til kjøpekontrakt finner du på www.nkk.no. I tillegg skal du ha en veterinærattest, som gir en bekreftelse på at valpen virker sunn og frisk. Noen oppdrettere leverer også valpen ferdig ID-merket og foreløpig registrert i NKK.

Utstyr

Fra oppdretter er valgt til valpen kommer hjem, kan ventetiden virke lang og kjedelig. Derfor er det ikke uvanlig at nye hundeeiere tar av litt når de skal kjøpe inn utstyr til hunden. Men hva trenger egentlig valpen den første tiden hos deg?

Anne Heltberg Qvale er hundeinstruktør med valper som spesialitet, og en av gründerne bak konseptet Din beste venn AS. De driver både butikk med hundeutstyr og kursvirksomhet for hundeeiere. Her forteller Qvale hva du trenger:

Seng

- Det viktigste er en seng, så valpen får sin faste plass. Sengen bør ha kanter, slik at valpen får lagt seg godt til rette. Seng av typen Biabed er bra for valper, mens flettekurver bare oppfordrer valpen til å bite i stykker sengen.

Mat- og vannskål

- Kjøp små skåler til å begynne med, så valpen når maten. For hunder med lange ører finnes det egne skåler så de unngår at ørene faller ned i maten.

Halsbånd

- Kjøp et vanlig, lite halsbånd. Det finnes mange fine valpesett i nylon. Du trenger ikke legge mye penger i båndet, for valpen vokser raskt ut av det.

Kobbel

- Gå for et enkelt leiekobbel, ikke flexi-line. Nå skal valpen lære å gå fint i bånd, og det gjør den ikke med flexi-line.

Leker

- Noe av det viktigste du gjør med hunden når den kommer hjem, er å leke med den. Da skaper du et samhold med hunden, og den lærer at her er det morsomt å være.

Tyggebein

- Bruk tyggebein når du vil bytte til deg noe når den biter ting den ikke skal bite, som favorittskoene dine.

Børste, kam og klotang

- Det er greit å begynne tidlig med å venne hunden til stelleutstyret. Spør oppdretter hva du trenger til din rase.

Forsikring

Hundeforsikring kan være dyrt både å kjøpe og bruke. Men enda dyrere kan det bli om du er uten forsikring.

- Staten betaler når vi mennesker blir syke. Det gjør den ikke for dyrene. Derfor er forsikring viktig, allerede fra hunden er valp, mener Cina Seiderfors, informasjonssjef for Agria - et selskap som har spesialisert seg på forsikring av dyr.

Også If, Gjensidige, Vesta og flere andre selskap tilbyr dyreforsikring, dersom du i tillegg har andre forsikringer i selskapet.

Et tips: Se ikke bare på premien og egenandelen når du sammenligner forsikringene, men også på hva - og hvor mye - de ulike selskapene utbetaler. Enkelte har en maksgrense på 10.000 kroner i året. Dét kan være i minste laget dersom uhellet er ute.

foto: dreamstime.com

Denne saken ble første gang publisert 08/05 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også