Plutselig kommer virkeligheten ned i hodet på dere. Vi skal bli foreldre! Til et bittelite barn som slett ikke klarer seg selv! Klarer vi det? Hva hvis vi ikke får han til å slutte å gråte? Hva hvis han har det vondt, og ikke vi skjønner det? Selv om et barns behov i aller høyeste grad må sies å være enkle behov, så kan tanken på de være vanskelig og fryktinngytende allikevel.

Dere har ventet i ni måneder på øyeblikket, og plutselig er magen borte, og det ligger et sprell levende krapyl foran dere. Attpåtil oppfører han seg slett ikke slik det står i bøkene. Hva gjør dere?

Første møte
I motsetning til hos voksne så likner babyens mat ganske mye på det som kommer ut i bleia, både i konsistens og mengde. En baby som spiser normalt vil trenge i alle fall seks bleieskift i løpet av dagen, og kanskje også mer, avhengig av hvor ofte bleien er våt. Det å finne ut om bleien er våt er faktisk ikke alltid like lett ettersom bleiene blir mer og mer avanserte, og skal være tørre på overflaten. Ofte er bleiene laget slik at urinen blir transportert vekk fra midten og ut til kantene. Ved å kjenne på kanten finner dere ut av om bleien bør skiftes eller ei, og sannsynligheten for at barnet selv sier fra er jo selvsagt til stede.

Syvsovere trenger også mat
Å vite hvor mye mat en baby skal ha er vanskelig, spesielt om du ammer, siden du ikke får målt opp hvor mye barnet faktisk får i seg. En god huskeregel er uansett at om babyen «produserer» 6-8 våte bleier hver dag, da får det i seg nok. Babyer er like forskjellige som voksne mennesker, noen liker å spise raskt, andre liker å få i seg mat i et mer bedagelig tempo.

Noen barn kan sove i fire-fem timer om gangen, og virker ikke spesielt sultne når de våkner. Et friskt barn bør legge på seg fra 100-200 gram i uken eller 500-800 gram i måneden. Hvis barnet ikke legger på seg er det sannsynlig at det trenger flere måltider. En grei huskeregel er at barnet bør få mat hver tredje time, eventuelt med en lengre pause på natten.

Det er ingen tvil om at barn har godt av morsmelk, men ikke for enhver pris. Mange kvinner sliter med å amme, og skaper seg et prestasjonspress verken moren eller barnet kommer godt ut av. Uansett hvor bra morsmelk er så er det viktigere at du og barnet har det bra sammen, så får du ikke til ammingen, la det være. Det viktigste for et barn er tross alt en trygg og god tilværelse, og en stressa og deprimert mamma påvirker barnet i negativ retning.

Hva som kommer inn må gå ut
En nyfødt baby skal ha klar eller lysegul urin. Hvis barnet produserer 6-8 bleier i døgnet er sannsynligheten stor for at det får i seg nok veske. Går antallet ned til 4 eller mindre, og urinen i tillegg er mørkere, nesten brunaktig i fargen, da er det stor sannsynlighet for at barnet er i ferd med å bli dehydrert. I tilegg til bleietelling kan tørre lepper være et dehydreringstegn, og det samme hvis «kantene» til fontanellen er lettere å kjenne enn vanlig.

I begynnelsen kan barnet ha avføring etter hvert måltid, men etterhvert kan det gå flere dager og helt opp til en uke mellom hver avføring. Vanligvis er avføringen lys og grøtete, nesten diaréaktig. Fargen er gulgrønn.

Nyfødtutslett ikke farlig
Nesten alle nyfødte får utslett i løpet av de seks første ukene etter at de er født. Utslettet kan variere i utbredelse og intensitet, og vi kjenner ikke årsaken. Mange tror det er kroppens reaksjon på de nye omgivelsene. Utslettet er ikke plagsomt for barnet, og det krever ingen behandling. Hvis utslettet er litt større blemmer med gult puss kan det være mistanke om en bakterieinfeksjon med stafylokokker. Ta kontakt med lege i så tilfelle.

Til slutt; Husk på at dere i den første perioden etter at babyen har kommet i hus befinner dere i unntakstilstand, det er helt greit at husarbeidet hoper seg opp.

Kilde: Indystar.com

Foto: dreamstime.com

__________________________________________________________________________

Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!