Alle nordmenns turkamerat

Påsken handler om tradisjoner, og fleste nordmenn forbinder appelsinen med påsken. Appelsinkonsumet i påsken er dobbelt av hva det er i julen!

Sist oppdatert
Appelsinen er for oss i dag en helt ordinær frukt som finnes i alle frukt og grønnsaksdisker, uansett hvor liten butikken er. Opprinnelig var appelsinen svært ekslusiv, den hadde høy status - og selvsagt høy pris. Appelsinen kom til Europa på 1500-tallet, og er i dag verdens viktigste trefrukt.

Ikke bare C-vitaminer
Ser du en nordmann på langrennski, så kan du være sikker på to ting. Han har på seg sekk, og oppi den sekken ligger det en appelsin. Og appelsinen ER en god turkamerat, ikke bare slukker den tørsten, men en frukt dekker nesten hele vårt daglige behov for C-vitamin. I tillegg gir den kalium, kalsium, A-vitaminer og fiber.

Attpåtil inneholder den lite kalorier. Kalorimengden i en stor appelsin tilsvarer 1 ½ rad Kvikklunsj, eller 7 seigmenn. Så kan du jo selv velge hva du har lyst på..

Passer til alt
Selv om appelsinen er selvskreven i tursekken kan man også bruke den til en mengde andre ting. Middagsretter med kjøtt og fisk, kaker, salater, desserter og drikker får et løft med en touch av den gule frukten. Hveteboller for eksempel, blir kjempegode om du gir de en appelsinvri:

Appelsinboller (8-10 boller)

Saften av 7 appelsiner (ca 4 dl)

2 ss margarin

50 g gjær

4 ss brunt sukker

250 g sammalt hvete, fin

ca 500 g hvetemel

Press appelsinene, og riv i tillegg skallet på to av de. Smelt margarin, tilsett appelsinjuice, og varm opp til 37 ºC. Rør gjæren ut i litt av væsken, tilsett deretter resten av væsken. Tilsett sukker, og hell i mel litt etter litt, helt til deigen er glatt og smidig.

Hev deigen til dobbel størrelse (ca 30 minutter).

Bak ut deigen til 8-10 boller, og etterhev i ca 20 minutter.

Pensle med egg eller melk og stek midt i ovnen på 225 ºC i 10-15 minutter.

__________________________________________________________________________

Foto: dreamstime.com

Denne saken ble første gang publisert 12/04 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også