Inn med golf

Gründerfasen er over i norsk golf. Innendørsaktiviteter og datateknologi tar køllesvingerne over i neste fase. PC er det nyeste hjelpemiddelet på golffronten.

Sist oppdatert
- Dette er det nyeste hjelpemiddelet på golffronten, forklarer golfinstruktør Tom Hestø og peker på diagrammene på PC-en.

Vi står på en kunstig puttinggreen i en diger hangar. Knurringen fra dataprosessoren blander seg med lyden av flere titalls golfslag.

Hestø demonstrerer teknologien som skal ta norsk golf inn i ny æra. Ved siden av står 13 år gamle Cecilie Hagen. Hun har en sensor koblet til putteren. Ved hjelp av Science & Motion PuttLab får hun grafisk fremstilt hva hun må øve på med putteren. Maskinen har analysert slaget hennes og gir 28 tilbakemeldinger i form av grafer med feilprosent.

- PuttLab-en bruker ultralyd til å lese putting-slaget. Ved hjelp av grafer kan du lese hva som er styrkene og svakhetene dine, forteller Hestø.

Datamaskinen kan også hjelpe deg til å finne utstyret som passer for deg.

- Ved å lese tilbakemeldingene fra PuttLab-en kan du tilpasse lengde og vinkel på putteren. Folk flest legger mest jobb og penger i driveren når de kjøper utstyr, men man må huske at putting er 43 prosent av spillet, sier Hestø.

Golf i to etasjer

Golf er blitt helårsaktivitet for over 100.000 nordmenn. Skal man tro tidligere toppspiller Ken Venturi, vil amatørgolfere ha mer utbytte av å trene på et innendørssenter enn på en golfbane. Grunnen skal være at man innendørs fokuserer mer på selve slaget enn på ballen.

- Innendørstrening er viktig for å finslipe detaljene, sier Marius Torp (17), stortalentet som ble Europamester for amatører ifjor sommer.

I en av de gamle hangarene til det som en gang var Norges hovedflystasjon, ligger Norges beste innendørsfasiliteter for golf. Fornebu Indoor Golf Center har et 9.800 kvadratmeter stort innendørs område med en 100 meter lang driving range. 60 utslagssteder i to etasjer, 600 kvadratmeter puttinggreen med 36 huller og seks fullswings golfsimulatorer hører også med. Hit kommer både glade amatører og profesjonelle.

- Jeg har kommet ens ærend fra Bergen for å trene, sier Christina Borge (16) fra Bergen. Hun spiller for junior-elitelaget til Bergen Golfklubb.

Konsolidering

Elevene på golflinja til Norges Toppidrettsgymnas er blant dem benytter innendørsfasiliteten flittig. Blant de ialt 12 jentene og guttene som går på linja, håper NTG at det skal finnes materiale som kan matche Henrik Bjørnstad og Suzann "Tutta" Pettersen.

- Golf er ennå en ung sport i Norge. Men gründerfasen er gått over i en konsolideringsfase, sier svenske Christer Bengtsson, sportssjef på golflinja til Norges Toppidrettsgymnas.

Han anslår at Norge ligger cirka 10 år etter Sverige, men at utviklingen går fort. Med Henrik Bjørnstads deltakelse i PGA Touren fikk golfinteressen i Norge en ekstra innsprøytning.

- Men med det klima vi har i nord er vi avhengige av gode innendørsmuligheter for å kunne utvikle golfsporten i Norge, uttaler Bengtsson.

Ikke lenger snobb

Her hjemme er golf blitt beskyldt for å være en snobbesport. Når 300 mål dyrkbar jord forvandles til gressplener med 18 små hull, kan det virke i overkant eksklusivt på enkelte - til tross for harde påstander om at golf er en folkesport.

- Sverige har også hatt den debatten, men påstandene om snobbesport henger sammen med tilgjengelighet. Når etterspørselen er større enn tilbudet, medfører det gjerne høye priser og eksklusivitet. Men nå er tilgangen på golffasiliterer i Norge så bra, at sporten burde være tilgjengelig for folk flest, mener Bengtsson.

- Hele året.

FOTO: Carl Martin Nordby

Denne saken ble første gang publisert 09/03 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også