Nytt liv i 3D

– Den lille luringen vil ikke vise seg fram, konstaterer lege og gynekolog Peter Molnar, og rister på lydhodet som han fører over den bulende magen.

Sist oppdatert
På en plasmaskjerm framtrer et lite menneske med armen foran ansiktet.

- Han ser ut som en liten baby, konstaterer Kirsti Voje fornøyd. Hun har to barn fra før, og er nå gravid i 25. uke. Forsatt er huleboeren mer foster enn enn et lite barn. Når den lille i magen tar bort armen, avslører han en tydelig kløft i haken, og et øye som gløtter litt. Familietrekkene er allerede synlige.

- Jeg var nysgjerrig på hvordan han så ut. Dessuten er det spennende å se den nye teknologien i bruk, forteller Voje.

Supplement

Molnar viser barnet i farger fra alle mulige vinkler. Gutten ligger i seteleie, Molnar zoomer inn et bankende hjerte, magesekk, blære og begge nyrer. Han ser på hjerte og hjernestruktur, og konstaterer at både anatomi og blodsirkulasjon er som den skal. Nå viser skjermen en vekt på 853 gram. Ferdig laget, anslår Molnar en fødselsvekt på rundt fire kilo.

Som godt voksen gravid har 42-åringen vært gjennom fostervannsprøve, og vet at junior ikke har kromosomfeil.

- En undersøkelse som dette er et fint supplement til vanlig ultralyd, spesielt hvis man har tidligere opplevelser som gjør at man engster seg for hvordan det står til med barnet i magen. Dette bekrefter eller avkrefter enhver engstelse, mener Voje.

Hun trekker fram at 3D er mer visuelt enn 2D.

- Den gravide er mer deltagende i undersøkelsen ved at alt blir tydeligere. På en vanlig 2D-ultralyd må man som "ufaglært" ha god fantasi for å se hva som blir omtalt. Med så bra bildekvalitet som dette, får du et nært forhold til babyen din. Disse bildene sitter på netthinnen min, konstaterer Voje etter undersøkelsen.

Økt etterspørsel

Ved Majorstuaklinikken i Oslo koster 3D-undersøkelsen 1000 kroner. I tillegg til ordinær kontroll får den gravide med seg en CD-rom med bilder av det ufødte barnet. Peter Molnar har gjort 3D-undersøkelser på klinikken siden 1998.

- Etterspørselen økte kraftig i våres. I begynnelsen skjønte ikke folk hva 3D-ultralyd var. Nå kommer de fra Alta til Kristiansand, forteller han.

50 og 60 prosent kommer for å se "pene bilder", ifølge Molnar.

- Men jeg er lege, og bruker ikke dette som et leketøy. 3D-bildene inneholder flere hundre snitt som kan roteres og kuttes. Dette gir bedre oversikt og muligheter til å undersøke forskjellige organer hos fosteret. Dessuten er det lettere å se hareskår og andre misdannelser på 3D, mener Molnar.

Han presiserer at 3D er et supplement til tradisjonell ultralyd.

- Men dette er fremtiden og utbredt i andre land, hevder Molnar.

Showpreget

Norges to fremste eksperter innen fødselsdiagnostikk er imidlertid kritiske.

- Alle diagnoser blir fremdeles stilt med 2D-ultralyd. Men en del tilstander, som forskjellige skjellettavvik, lar seg avbilde bedre i 3D når man allerede har diagnosen, sier Sturla Eik-Nes, professor ved Nasjonalt senter for fostermedisin i Trondheim.

Han vedgår at konseptet kan være fascinerende.

- 3D-bilder er lettere å forstå for folk flest. Ultralydbilder kan knytte bånd mellom mor og foster, men det er vanskelig å bevise at båndene blir bedre med tredimensjonal utralyd, mener Eik-Nes.

Guttorm Haugen, seksjonsoverlege og professor i fostermedisin ved Rikshospitalet, har de samme innvendingene.

- Dette er litt showpreget og den medisinske nytteverdien er liten. To-dimensjonal ultralyd er fortsatt det viktigste verktøyet for å diagnostisere strukturelle avvik ved fosteret, hevder Haugen.

Fakta om 3D-ultralyd

* Ultralyd er lyd med frekvens over det mennesket kan høre. Lydbølgene blir reflektert av foster, navlesnor og morkake, og fanget opp igjen av lydhodet. Ved hjelp av datateknikk kan man framstille detaljerte bilder av fosteret.

* En datamaskin omformer 2D-bilder til 3D. Den tredje dimensjonen gir dybde, som svarer til å se et barn i virkeligheten. Realtime 3D-scanninger er også kaldt 4D. Den fjerde dimensjonen betyr at det er bevegelser med.

* Graviditetsscanninger på 3D kan gjøres i fra uke 6 til 36.

* Ultralydundersøkelse har et tilbud til alle gravide i Norge siden 1980-tallet. Undersøkelsen tilbys de fleste gravide rundt 18. svangerskapsuke.

* De etiske sidene knyttet til tidlig ultralyd har skapt debatt. Ultralyd kan påvise kromosomfeil og misdannelser på et tidspunkt i svangerskapet der det er opp til kvinnen selv å bestemme svangerskapsavbrudd eller ikke.

Foto: Henrik Björnsson

Denne saken ble første gang publisert 06/12 2005, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også