Etterhvert som vi blir eldre blir veggene i arteriene tykkere og stivere, og for de som røyker kommer problemene raskere enn for de som ikke røyker. Nå har en sveitsisk studie har slått fast at en liten bit mørk sjokolade hver dag kan forsinke åreforkalkningen!

Forskerne understreker dessverre at dette ikke må ses på som en unnskyldning til å fortsette å røyke, og at heller ikke nå er greit å proppe seg med sjokolade, mørk som lys.

Allikevel, data fra undersøkelsen viser ny informasjon om den potensielle fordelaktige effekten kakao kan ha, sier forfatteren av undersøkelsen Dr Roberti Corti, fra Universitetssykehuset i Zurich.

Undersøkelsen ble gjennomført ved at 20 mannlige røykere ble bedt om å spise i underkant av 50 gram sjokolade, halvparten spiste hvit, halvparten spiste mørk. Før inntaket av sjokoladen gikk de på en diett helt uten de samme antioksidantene som finnes i kakao, som for eksempel epler og løk, for å få en mest mulig realistisk måling. Målet for forskerne var å sjekke om blodgjennomstrømningen i årene hadde blitt forbedret, forverret, eller var lik.

Ved hjelp av ultralyd og blodprøver kunne forskerne konstatere at de mennene som hadde spist den mørke sjokoladen hadde en bedre blodgjennomstrømning enn før. Blodgjennomstrømningen til de som hadde spist hvit sjokolade var uendret.

Jeffrey Blumberg, direktør ved Antioksidantforskningen ved Tufts University i Boston ser ingen grunn til Cortis undersøkelse ikke skulle stemme. Han har nemlig også erfaring med at mørk sjokolade har helsebringende effekt. En av Blumbergs tidligere forskningsrapporter konkluderte med at mørk sjokolade kan bidra til å senke blodtrykket. I den undersøkelsen ble 10 menn og kvinner med høyt blodtrykk bedt om å spise i overkant av 100 gram mørk sjokolade hver dag i 15 dager.

Alle deltakerne i undersøkelsen opplevde å få lavere blodtrykk etter 15 dager, og noen kom nesten ned til et akseptabelt nivå.

Blumberg er dessverre også rask med å understreke at sjokolade, mørk som lys, slett ikke er sunn mat, i ordets rette forstand, på grunn av den store andelen fett og sukker.

«The only appropiate advice to smokers is to quit smoking.» avslutter han.

Kilde: HealthDay.com

__________________________________________________________________________

Foto: Dreamstime.com

Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!