Balansert trening

Uansett hvordan den angripes, utfordres balansen. Bosu-ball er siste nytt på treningsfronten. Ballen er genial for å trene opp balansen, fordi man får aktivisert indre stabiliserende muskulatur.

Sist oppdatert
Dersom du allerede har ryggproblemer eller bekkenrelaterte plager, er Bosu velegnet trening siden du jobber på mykt og støtavdempende underlag. Bosu gir dessuten bra trening for ankler, knær og bekkenområde, framhever Anne Mette Rustaden. Hun er fysioterapeut og underviser i fitness ved Norges idrettshøgskole.

Ballen hun snakker om minner om et lite romskip. På den ene siden en flat, rund plastplate, mens den andre er en kuppelformet gummipute. På den myke siden balanserer føttene på oppblåst underlag, og for en fersking er det en ufordring bare å lukke øynene. På den andre siden vipper plastunderlaget alle veier, som en forstørret utgave av et gammeldags balansebrett. Innretningen kalles Bosu, og er en forkortelse for "both sides up", siden den kan benyttes på begge sider.

- Trening med Bosu er blitt stort i USA, og vi venter stor etterspørsel etter Bosu-timer også i Norge framover, sier Rustaden, som har vært i USA på kurs i trening med Bosu-ball.

Trener kjernemuskulatur

Med Bosu-ball aktiviseres de såkalte kjernemusklene, de dype buk- og magemusklene. Disse danner kroppens sentrum og er med på å stabilisere ryggsøylen.

- Denne muskulaturen gir god holdning og minsker risikoen for ryggproblemer, forklarer Rustaden.

Hun demonstrerer hvordan man kan bruke ballen til alt fra knebøy og kickspark til mageøvelser. Knebøy og kickspark på det bevegelige underlaget trigger stabiliseringsevnen, mens mageøvelsene gir ekstra belastning siden ryggen kommer lenger ned enn om man ligger på golvet.

Rustaden jobber som personlig trener på fritiden, og pleier å plassere sine kunder på den amerikanske halvkulen. Hun mener ballens store fortrinn er allsidigheten, den kan brukes til det meste - trening av utholdenhet, styrke, stabilitet, bevegelighet, koordinasjon og kroppskontroll.

- Bosu kan tilpasses ulike nivåer, enten man er veltrent eller utrent. Den kan for eksempel brukes til opptrening etter en korsbåndsskade i kneet, reklamerer fysioterapeuten.

For personlig trening

Prisen for en Bosu-ball ligger på mellom 2000 og 2500 kroner, ifølge Rustaden. Enkelte treningssentre har anskaffet ballen, og Rustaden regner med at det blir flere etter hvert. Hun mener Bosu burde bli obligatorisk utstyr for alle fotball- og håndballag. Norges idrettshøgskole starter kurs i bruk av fitnessball i desember, rettet både mot instruktører innen både personlig trening og gruppetrening.

- Friskis & Svettis har en Bosu-ball til testing, og vår utviklingssjef vil etter hvert ta stilling til om vi skal bruke den, opplyser daglig leder Jeppe Hansson.

S.A.T.S-kjeden har Bosu-ball på de fleste sentrene, men har valgt å bruke coreboard på gruppetrening. Dette er et ustabilt brett som tvinger utøveren til å aktivisere stabiliseringsmuskelen, siden plastbrettet er bevegelig i alle plan; opp og ned, sideveis og rotasjon. På CorePuls-timene kombineres trening av den tverrgående bukmuskelen med kondisjon- og styrketrening.

- Vi vurderte de to opp mot hverandre, og coreboard vant fordi vi syntes det var et mer spennende og allsidig produkt. Bosu-ball er dessuten mer ustabilt for anklene, og gir større risiko for skader, begrunner Jill Jahrmann, produktdirektør i S.A.T.S.

Hun framhever imidlertid at Bosu-ballen gir god trening av kjernemuskulaturen.

- Denne muskulaturen er et viktig utgangspunkt for både dagliglivet og enhver aktivitet. Det er lurt å ha sterk kjernemuskulatur hvis du har lyst til å lære deg noe nytt, for eksempel snowboard, sier Jahrmann.

__________________________________________________________________________

Foto: Therese S. Borge

Denne saken ble første gang publisert 07/09 2005, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også