Sommerens kule spill

En kule her og en kubbe der, og dermed er det gjort – livet leker, enten det er fest eller bare lunsjpause.

Sist oppdatert
Du kan gjøre det på stranden, i parken, for å sette fart på familieselskapet eller festen, eller rett og slett for å få opp pulsen i en lunsjpause.

Brukerutstyret kan være noen gamle badmintonrackerter, sist luftet på en campingplass i '79, eller et velholdt krokketsett med ærverdige hageselskaper på samvittigheten. Eller hva med årets sprekeste lille nyhet, flingo?

En varslet suksess

- Flingo, som er en tysk oppfinnelse, ble lansert for bransjen her hjemme i fjor høst, og fikk pris for innovativt produkt på den norske sportsmessen Norspo. I sommer venter vi at det skal ta av, og alle de store sportskjedene har tatt inn Flingo-sett, forteller Marius Piene, salgs- og innkjøpssjef i G-sport.

- Salget vil raskt komme på linje med salget av klassiske utespill som boccia, spår Piene.

En liten finesse ved flingo er at spillet, i motsetning til andre populære utespill som kubb og ridderspillet, tar minimalt med plass og veier lite. De to "overdelene" i stretch-nylon og den lille, myke ballen (4 cm i diameter) ligger i et hylster som du får plass til i lomma.

Vil på tv

Flingo kan spilles av to personer, uformelt etter hagebadminton-prinsippet. Men produsenten har også laget regler, og da spilles det etter modell av volleyball, med flere spillere på hvert lag og poeng hver gang ballen treffer bakken på motstanderens side av nettet.

Selv om det handler om lek, og dermed om å ha optimalt utstyr slik at leken blir best mulig for brukerne, er det interessant å merke seg i hvilken grad markedsføringshensyn får styre utformingen av spillet. Som det står på Flingos hjemmesider: "Målene er ikke klare enda da disse må avklares i forbindelse med oppløsning på tv. (....) Det er derfor mulig at ballens størrelse må økes noe da NRK skal begynne å sende mer i 16:9 format, såkalt widescreen."

Optimismen er det i alle fall ingen ting å si på fra produsentens side.

Ridderlig moro

Spill som har hatt stor suksess i det siste, er de svenske viking-inspirtere favorittene kubb og ridderspill. Begge er basert på kasting av trekubber.

- Kubb har vi solgt i fem år nå. Ridderspill, som fungerer som en blanding av kubb og boccia, begynte vi med i år. Det ser ut til at ridderspill er årets greie, ikke minst blant voksne folk fra 25 og oppover. De yngre kjøper mer boccia og krokket, sier Aksel Stedt, butikkmedarbeider hos Biljardexperten.

Skremt av reglene? Aksel Stedt bedyrer at det er enkelt:

- Du lærer deg kubb-reglene på et kvarters tid. Ridderspill har du inne på en halvtime.

Og vil du gjøre det enda mer basic, kan du ty til spillklassikerne som aldri falmer, selv om de gjerne kan være nostalgisk solbleket etter mange morsomme år - som scoop, ringspill, frisbee. Eller rett og slett en ball, som inkorporerer selve ideen om utespill.

-----------

FOTO: Paal Audestad

Denne saken ble første gang publisert 29/06 2005, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også