Får ikke sove

Er du uvenn med Jon Blund? Du er ikke alene. Hver tredje nordmann sliter med søvnen av og til, og forbruket av sovemedisin øker kraftig.

Sist oppdatert
Utviklingen er urovekkende, mener sosialmedisiner Per Fugelli.
Tall fra Folkehelseinstituttet viser at forbruket av sovemedisin har økt med hele 63 % siden 1995.

- Jeg tolker dette som en av mange meldinger om at det norske folk gjør klokt i å ta det litt mer med ro. Det er ikke lurt å gjøre det olympiske motto "høyere, raskere, sterkere" til et motto for sitt eget liv. Mennesket er ikke Supermann-kloninger. Vi vil hele tiden være produktive, kreative, positive, men det er vi ikke skapt til å klare. Det straffer seg om natta, sier professor i sosialmedisin Per Fugelli.

Stress og depresjoner

Ifølge søvnforsker og professor Bjørn Bjorvatn ved Universitetet i Bergen har 10 % av befolkningen kroniske søvnvansker, mens hver tredje nordmann sliter med søvnen av og til. Stress, depresjoner, snorking og pusteproblemer ved astma er noen av faktorene som kan bidra til dårlig søvn. Men i mange tilfeller finner man ikke noen klar årsak.

- Det er viktig å være klar over at sovemidler ikke løser søvnproblemene. Ved akutte problemer er det greit å ta medisiner, men ved langvarig bruk kan medisinene forstyrre søvnen og muligens også forverre søvnproblemet, sier Bjorvatn.

For lite søvn kan føre til dårligere prestasjoner på jobb og ellers i dagliglivet, for eksempel i trafikken. Nyere forskning tyder dessuten på at søvnløse er mer disponert for overvekt og diabetes.

- Unngå sovemedisin

Forsker og psykiater Jørgen Bramness ved Folkehelseinstituttet forteller at 8 % av befolkningen fikk resept på sovemedisiner i fjor.

- Det er grunn til å spørre seg om så mange mennesker har behov for sovemedisin, mener han.

I likhet med Bjorvatn advarer Bramness mot å bruke sovemedisiner over tid.

- Det er forferdelig tungt å ikke få sove, og det er et sterkt trykk fra folk som vil ha hjelp til å takle søvnproblemene sine. Men det er viktig å huske at all medikamentbruk har sin pris. Kroppen venner seg til midlene, og effekten blir borte over tid. Dersom man vurderer å ta sovemidler bør man spørre seg selv om man vil greie å slutte etter en 3-4 ukers tid. Hvis svaret på det er nei, bør man ikke begynne.

Millionindustri

I fjor ble det solgt sovemedisiner for 130 millioner kroner. Zopiklon (Imovane) er det klart mest solgte sovemiddelet på markedet.

- Dette er et middel som muligens er bedre enn de andre, men problemet er at det brukes veldig mye mer. Kanskje spises de eventuelle fordelene ved middelet opp av det høye forbruket, sier Jørgen Bramness.

- Legemiddelindustrien gjør gode penger på å tilby hjelp for mest mulig av livets trøbbel. Men jeg vil likevel ikke legge hele skylda på pilleindustrien. Folk flest bør gå i seg selv og jobbe for å få til en harmoni mellom det å prestere og det å koble av. Jeg håper også at samfunnsklimaet på sikt blir mer menneskevennlig, og mindre opptatt av prestasjon og konkurranse. Kanskje bør vi lære litt av dyrene og plantene, som pendler klokt mellom dvale og aktivitet, mener sosialmedisiner Per Fugelli.

Gode råd for bedre søvn

Med relativt enkle grep kan man selv forbedre nattesøvnen, uten bruk av sovemedisin, mener professor Reidun Ursin ved Universitetet i Bergen. Her er hennes beste søvntips:

* Sov nok til å føle deg uthvilt, men ikke mer.

* Stå opp omtrent til samme tid hver dag.

* Få litt mosjon hver dag, men ikke rett før du skal sove.

* Unngå kaffe, te og andre koffeinholdige drikker før sengetid.

* Ikke gå sulten til sengs.

* Ikke bruk alkohol som sovemiddel.

* Sørg for mørke og ro i soverommet.

* Ha en passe temperatur i soverommet.

* Unngå regelmessig bruk av sovemidler.

* Stå opp av senga og gjør noe annet en stund hvis du ikke får sove.

* Ikke ta med deg problemer til sengs.

* Senga er for søvn - og sex. Ikke arbeid.

* Mange har nytte av avspenningsteknikker.

* Ikke bruk helgene til å "sove deg opp", da kommer du bare ut av rytme.

Alternative tips:

* Mange mener at visse urter kan gjøre det lettere å sove. Kamille, humle og lavendel er kjent for å ha beroligende effekt, og kan brukes i te før du legger deg.

* I enkelte tilfeller kan det hjelpe med tilskudd av melatonin, kroppens eget søvnhormon. Snakk med legen din om dette.

- Ikke tid til å ikke sove

Skuespiller Ane Dahl Torp (30) er en av mange nordmenn som har tatt sovepiller det siste året.

Kinoaktuelle Ane Dahl Torp har hatt et år som kan ta pusten fra de fleste. For tiden gjør hun stor suksess i rollen som Nina Skåtøy i "Gymnaslærer Pedersen", og hun har en hovedrolle i filmen "Uro" som har premiere til høsten.

Men det unge talentet legger ikke skjul på at suksessen har kostet. Til tider har hun jobbet doble skift, natt og dag om hverandre. Hun har i flere intervjuer sagt at hun har måttet ta innsovningstabletter før leggetid det siste året, fordi hun "ikke har hatt tid til ikke å få sove".

- Det stemmer at hun tok innsovningspiller fram til jul, sier agenten hennes, Martin Braathen.

Ane Dahl Torp vil ikke kommentere saken selv, fordi hun ifølge agenten har "mediepause".

- Nå skal hun bare slappe av og roe helt ned fram til premieren på "Uro". Hun har jo stilt opp på veldig mye. Min oppgave som agent er blant annet å skjerme henne, slik at hun ikke må begynne med sovepiller igjen, sier Braathen.

__________________________________________________________________________

Foto: Filmweb/Paal Audestad/Dreamstime.com

Denne saken ble første gang publisert 24/03 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også