Vær tøff i trynet

Skal du komme deg opp og frem på jobb, holder det ikke å bare være flink!

Vær tøff i trynet
Vær tøff i trynet
Sist oppdatert
De aller fleste ønsker å gjøre en god jobb, bli likt av både ledelse og kolleger, og verdsatt for den jobben man gjør. Men noen ganger holder det kanskje ikke å "bare" være flink på jobb. Skal du bli ordentlig verdsatt, kan det tenkes at du må ta saken i egne hender.

Les også: Dette ødelegger karrieren

Les også: Vi er stressgenerasjonen

Les også: Fresh på jobb


Så hopp ned fra gjerdet, og les disse rådene fra en som har vært der selv! Mika Brzezinski fikk nemlig sparken som nyhetsanker i CBS, uten forvarsel. Men, etter kort tid var hun på vei opp igjen, og fikk søt hevn gjennom ny TV-jobb i MSNBC. I sin nye bok; "Knowing your value: Women, money and getting what you´re worth", deler Brzezinski villig ut egne erfaringer på hvordan man klatrer seg opp på karrierestigen igjen - og får en lønnsforhøyelse på kjøpet.

Her er hennes beste tips:

1. Ikke vær så redd for å tråkke noen på tærne
Ikke ta på deg skylda for sene innleveringer eller dårlig arbeid, om du vet det er en kollega som er årsaken. Det er lett å pakke inn sannheten, eller unnlate den helt, fordi man ikke tåler tanken på å bli mislikt. Sannheten er at du kommer lengre ved å "kalle en spade en spade" når noen ikke gjør jobben sin. Det har ikke noe å si om en person ikke liker deg. Det som teller er at du er produktiv og verdifull for firmaet. Og sjefen vil sette pris på din, noen ganger, brutale ærlighet.

2. Resultater først - så lønnsforhøyelse
Å snakke med sjefen om lønnsforhøyelse er sjeldent hyggelig. Ifølge Brzezinski, som har vært i den situasjonen mange ganger, så er det beste våpenet for suksess: En liste!

"Lag en liste over alt du gjør, hvor lang tid du bruker på det, og hva det tilfører firmaet. Gjør undersøkelser på hva andre i samme type yrke tjener i andre bedrifter, og hva de utretter. Utretter du mer, og i såfall; hvorfor?", råder nyhetsankeren.

Bruk denne listen som en rettesnor i samtale med sjefen, og si at du ønsker at lønnen skal bli økt for å reflektere din verdi i firmaet. Hvis du ikke blir møtt med velvilje, er ikke dette verdens undergang. Bruk den informasjonen du allerede har innhentet til å jobbe med CV-en din. Fortsett i jobben din, vær profesjonell og gjør ditt beste til en bedre jobb byr seg.

3. Hold vennene dine nære og la kollegene bli igjen på jobb
"Du har kolleger. De er ikke vennene dine. Og i typiske tøffe, stressende og ofte konkurrerende firma finner man ikke mange venner. Det bør man glemme", sier Brzezinski.

Hun mener man bør droppe sosial nettprat, kaffepauser med kollegaene og lange lunsjer.

"Du vil bli overrasket hvor mye du får gjort i løpet av ei uke om du fokuserer mer på jobben", sier hun.

Bruk heller den tiden du får til overs på dine virkelig venner, de som er der for deg selv om du er arbeidsledig og trenger en sofa på kort varsel...

4. Jobb er jobb - det er ikke personlig!
Kollegaen din blir valgt ut til å lede et stort prosjekt, mens du blir satt på sidelinjen. Det er utrolig frustrerende, men vent med klagesangen til du kommer hjem. Om du absolutt må; stikk ut fra kontoret for å få ut agressjonen.

"Ikke la ting bygge seg opp innvendig. Fokuser på prosjektet, og det faktum at du fremdeles er en del av det. Alt annet vil bare distrahere deg, og føre til en dårligere innsats".

5. Gjør deg selv synlig
Nei, det betyr ikke at du skal kle deg i knallrødt, eller skrike opp for den minste ting. Men du trenger en måte å markedsføre deg selv på. Det er nemlig lov til å skryte litt av seg selv. Send gjerne en e-post til sjefen når du har nådd et bestemt mål eller fått til en god avtale. Få litt fokus på egen innsats, og ikke vær redd for oppmerksomheten. Sjansen er større for lønnsforhøyelse om sjefen allerede er oppmerksom på din innsats!

Kilde: Cosmopolitan.com trynet_hoyde

Denne saken ble første gang publisert 22/08 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også