Saken er skrevet av Treningsmagasinet.noFysisk aktivitet har mange fordeler som en nybakt mor drar nytte av før, under og etter fødselen.

Les også: Tren sexmusklene

Les også: Tren med babyen din

Les også: GravidtreningEn sunn og aktiv livsstil er noe som også videreføres til barnet og bidrar til at barnet fra en ung alder adopterer sunne vaner og er mer fysisk aktiv også senere i livet. Fysisk aktivitet hjelper også moren ved å restituere raskere fra fødselen, redusere vekten raskere, forbedrer kroppsholdningen og reduserer smerter samtidig som den hjelper å redusere stress og depresjon.

Hvordan bør man trene etter fødselen?

Det er viktig at du lytter til kroppen og gir den nok hvile. Det kan være umotiverende å bruke mye tid på å få barna klar for en kort tur ute, spesielt når man ikke har fått nok søvn. Men det å dra på en tur bare for 15 minutter gir så mange fordeler, at det er lurt å starte med det så snart som mulig, og når du føler du er klar til å gå ut en tur.

Styrketrening

Det er også lurt å begynne med hjemmetrening med en gang du føler du har energi til det. Enkle styrkeøvelser reduserer smerter på grunn av svake muskler og gir deg styrke til å håndtere den nye hverdagen med mye løfting og holding av babyen.

Du har mange måter å trene styrke på uten vekter, for eksempel mens du ser på tv. Fokusere på å styrke musklene i mage, hofte, rygg og bein.

Andre måter å være aktiv på

Husk at du også kan gå turer, svømme eller drive med pilates. Dette er måter å være aktiv på hvor du også kan ta med din baby. Begynn med å være fysisk aktiv så snart du føler du er klar for å gå en tur ute. Start med 10-20 minutters turer og øk hver uke. Du merker snart at formen din øker og du føler at du har mer overskudd og energi til å ta vare på barnet ditt.

Ut i naturen

Turgåing er enkelt, effektivt og kan gjøres i 10-20 minutters økter. Turgåing har også lav belastning på leddene, så det er mindre risiko for skader.

Hvordan tilpasser du turgåing med en baby? Sett barnet i en Baby Bjørn, senere en bæremeis. Oppsøk kupert nabolag eller naturskjønne turstier som du måtte unngå under svangerskapet.

I bassenget

Vannet i et basseng gir motstand med lav risiko for skader, slik at du kan jobbe hardere uten overoppheting, enten du trår i vannet, danser eller bader i det.

Husk at svømming med dårlig teknikk kan gjøre nakke-, skulder- eller ryggsmerter verre. Stopp hvis det er vondt. Sjekk mamma- og barn-programmer ved ditt lokale treningsstudio eller en svømmehall.

Pilates

Pilates styrker alle dine kjernemuskler og bidrar til å minske ryggsmerter. Sett på en pilates-DVD mens babyen sover, eller la barnet se på fra sidelinjen.

Saken er skrevet av Treningsmagasinet.no

Les hele saken
Les alt om:

Susanne Kaluza, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!