En jordmor forteller

Hvordan er det egentlig når «livets mirakel» blir en jobb?

Sist oppdatert
For nybakte foreldre er den lille det største som noen gang har hendt dem. For jordmor Kjersti Irgens er det en helt vanlig dag på jobb.

Men hvordan er det egentlig å jobbe som jordmor, når «livets mirakel» blir en del av en helt vanlig arbeidshverdag?

Les også: Forberedt til morsrollen?

Les også: Vil bli gravid?

Les også: Få kontakt med babyen din


Irgens er utdannet jordmor fra Høgskolen i Bergen og har 13 års erfaring som jordmor fra svangerskapsomsorg og føde- og barselavdeling på Kvinneklinikken i Bergen. Hun har drevet privat praksis siden 2008. I løpet av disse årene har hun tatt imot hundrevis av nyfødte og vært til hjelp og støtte for tusenvis av foreldrepar som venter eller har fått barn.

Hun valgte å bli jordmor etter at hun selv fikk barn nummer to av tre, og begynte sykepleierutdanningen. Underveis i praksis fikk Irgens anledning til å bli med på tre fødsler.

- Jeg har hatt flotte møter med jordmor selv, og det var helt fantastisk å være med når en annen kvinne fødte, forteller hun.

Opplevelsene gjorde såpass inntrykk, at sykepleiestudenten bestemte seg for å selv bli jordmor.

- Det er jo et helt spesielt yrke, med spenning og forventning. Det er en sterk opplevelse å få ta imot liv, og få være med å støtte den fødende og å lindre smerte, sier hun.

Blir inspirert av de fødende
Hun nekter ikke for at jobben til tider er «beinhard», men at gledene veier opp for lange og harde dager.

- Jeg blir svært inspirert av å jobbe med sterke og tøffe kvinner som føder. Det er kjekt å få være med på å motivere og inspirere de blivende foreldrene, synes Irgens.

Hun synes også at jordmødre er utrolig flinke til å ta vare på hverandre som kollegaer.

- Vi hjelper hverandre og bretter opp ermene slik at vi kommer gjennom av og til tøffe dager.

Jordmoryrket inneholder på lik linje med andre jobber, sine oppturer og nedturer. Men noen opplevelser sitter allikevel sterkere i en andre.

- En fantastisk opplevelse var da jeg fikk følge et voksent par som lenge hadde prøvd å bli gravide. Jeg møtte dem første gang i uke 10, og det ble en tøff fødsel. Kvinnen hentet da frem urinstinktet i seg, og jobbet seg hardt gjennom riene. Den gleden jeg opplevde etterpå, når jenta kom ut, skrikende og sterk, var helt ubeskrivelig. Det er helt spesielt å få være med å dele denne gleden med foreldrene.

En følelsesladet jobb
En annen fødsel gjorde også ekstra sterkt inntrykk på den erfarne jordmoren:

- Jeg var egentlig ikke på jobb da et par ønsket meg med på fødselen. To år tidligere hadde jeg tatt imot det første barnet som var dødfødt. Derfor var det ekstra sterkt å få ta imot dette andre barnet som var så sprekt og flott.

Irgens forteller med entusiasme om et yrke hvor man berører alle livets følelser; spenning, glede, sorg...

- Vi kan ha tøffe tak på arbeid med syke barn og en sjelden gang dødfødsler, men 99 prosent av alle fødsler er flotte, positive og varme opplevelser. Hvis ikke hadde vi kanskje ikke greid en sånn jobb. Noe av det verste med å være jordmor er når vi blir så nedbemannet at det utover den faglige biten av jobben vår og ikke minst omsorgen til vordrende foreldre eller nybakt mor, far og det nyfødte barnet, sier Irgens.

Hun synes det er viktig at den gravide kan oppsøke jordmor når hun ønsker selv.

Pris verdt å betale
- Negativ medieoppmerksomhet mot fødeplasser er heller ikke kjekt når man jobber som jordmor. Det er dumt at et fåtall dårlige opplevelser får påvirke flere til å være negativ på forhånd. Det er lettere å få en god fødeopplevelse om man er positiv og ikke forventer det verste, poengterer jordmoren.

Man må ofre noen julemiddager med familien, og belage seg på en arbeidsinnsats som kanskje ikke helt står i samsvar med lønn. Allikevel synes Irgens at dette er pris verd å betale for å ha «verdens fineste jobb».

- Å ta imot barn og å hjelpe gravide blir aldri en rutine fordi ingen kvinne, barn eller fødsel er lik. Det er helt utrolig at en sædcelle og eggcelle kan bli et velskapt lite barn, og også en livgivende morkake, synes Irgens.

Det kan ikke nektes for at en jordmors arbeidsdag er fylt med kontraster. I et føderom skal man backe opp en nervøs førstegangsfødende, og dele lykkefølelsen med nybakte foreldre, før man må inn i et annet rom, hvor det er stor sorg og en død baby i magen.

- Du vet du har gjort en god jobb når begge kvinnene takker deg etterpå, sier Irgens. jordmor_hoyde

Denne saken ble første gang publisert 04/05 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også