Kjøretøy for to

Hvordan velge kjøretøyet som kan gi en god opplevelse både for deg og dine?

Sist oppdatert
- Da jeg ventet mitt første barn, brukte jeg ni måneder på å finne ut hva slags vogn jeg skulle velge. Utvalget er enormt, og informasjonen som fantes på nettet var spredt og lite nøytral, sier daglig leder i barnevognguiden.no, Siri Conradi.

Sammen med venninnen Kristin Folge startet hun for ett år nettsiden barnevognguiden.no, som skal gjøre det enklere å finne riktig barnevogn ved å tilby en søkbar oversikt over alle vogner, kombinert med at brukerne kan bidra med sine erfaringer med de ulike vognene. Foreløpig ligger beskrivelse av over 200 vogner inne på barnevognguiden.no, og nye kommer stadig til.

- De siste årene har det skjedd en eksplosjon på barnevognmarkedet i Norge - fra noen få merker, til et stort antall merker og tilhørende modeller. For de som kjøper vogn for første gang, kan det være vanskelig å vite hva man skal gå etter, fortsetter hun.

Førstegangskjøper

- Har man aldri brukt barnevogn før, er det gjerne mange faktorer man ikke tenker på. I stedet velger man ut fra hva andre har, eller hva man synes ser bra ut. Da kan man fort ende opp med en vogn som ikke passer for sitt bruk, sier forbrukerjournalist i bladet "Foreldre & Barn", Elisabet Høye. Bladet har jevnlig produkttester og artikler om barnevogner og tilbehør.

- Tenk nøye gjennom hvor og til hva du skal bruke vogna. I Norge er det særlig viktig å undersøke om vogna egner seg i vintertemperatur og på vinterføre, mange vogner er produsert i land med et helt annet klima. Noen typiske trendvogner har for eksempel ofte små hjul som er upraktiske på dårlige veier, og små bager med lite plass til vinterposen.

Ifølge Høye er det ikke nødvendigvis sammenheng mellom vognas pris og kvalitet.

- I testene har det like gjerne vært rimeligere vogner som har kommet best ut. Generelt er vognene av tilfredsstillende kvalitet, men de må selvfølgelig behandles etter bruksanvisningen og tas vare på som alle andre bruksartikler, sier hun.

Uansett prisnivå må du ut med mange tusen for en ny vogn. Et godt alternativ kan være å kjøpe brukt.

- Husk bare å sjekke grundig om vogna er i god stand, råder Høye.

Statussymbol

Valg av barnevogn handler ikke bare om pris og egenskaper.

- Barnevogn har blitt en livsstil. Folk velger trendvogner, kafétriller eller tunge dypvogner, alt etter hva som passer deres personlighet, mener Høye.

- Dette er et typisk eksempel på hva en barnevogn er blitt, peker Siri Conradi mot en "Silver Cross Balmoral" til kroner 15.499.

- En barnevogn er blitt en accessoire, som en veske. Vogna sier noe om hvem du er. Denne vogna for eksempel, er dyr, upraktisk og har få funksjoner, men fordi den er kul å se på er den likevel ettertraktet.

Conradi er ikke i tvil om at det er viktig å tenke litt utover status og utseende når vogna skal velges.

- Du skal tross alt trille rundt på den hver dag i lang tid fremover - den blir nesten som en del av deg.

Så hva falt hennes valg på, etter ni måneder med barnevognkvaler?

- Man blir gal etter barnevogner når man sitter og leser så mye om dem. Min første barnevogn var en TFK, trehjuling med skivebremser og full pakke. Nå har jeg to barn, så jeg har gått over til en tvillingvogn. Jeg har hatt en Mutsy, en Maclaren, en EasyWalker... Jeg har brukt noen kroner på barnevogner for å si det sånn.

Slik velger du

1. Sett opp en liste over dine behov.

2. Vet du ikke hvilke kriterier du skal gå etter? Disse spørsmålene kan være verdt å tenke gjennom:

  • Skal den brukes mest i by eller på landet?
  • På hvilket underlag? Asfalt, grus, jord, innendørs?
  • Hvor stor plass har du i bagasjerommet av bilen?
  • Skal du reise mye?
  • Hvilke oppbevaringsmuligheter har du for vognen?
  • Bor du på bakkenivå eller lenger opp? Med eller uten heis?
  • Vil du ha barnet vendt mot deg eller fra deg?
  • Hvor høy er du, og skal vognen enkelt kunne tilpasses flere trillere?
  • Skal den brukes i vintertemperatur og på vinterføre?
  • Bor du et sted med mye bakker?
  • Er det plass til det du trenger? Handlenett, veske, tepper, ekstrautstyr?
  • Skal barnet sove i vognen?
  • Hvor lenge skal du bruke vognen? Til barnet er ett? To? Tre?
  • Skal du ha plass til søsken?

    3. Sorter listen i prioritert rekkefølge, og stryk nedenfra. Du vil sannsynligvis ikke finne én vogn som kan tilfredsstille alle kravene. Finn frem til passende vogner på nettet eller i butikk - sannsynligvis vil du stå igjen med et lite utvalg.

  • Den endelige avgjørelsen kan gjøres ut fra egen smak, pris eller anbefalinger fra andre.

    Barnevogntyper

  • Bagvogn: Er beregnet for den første tiden, opp til cirka ett år. Har en ekstra stor bag som gir god plass til barnet, og god plass til ekstra tøy og vinterpose. Ulempen er at bagen blir litt stor når den brukes som bærebag.

  • Duovogn: Bagvogn og sportsvogn med felles understell. I begynnelsen bruker du den som bagvogn, og går etter hvert over til den nettere sportsvognvarianten.

  • Kombivogn: En annen type flerbruksvogn, hvor du får bagvogn og sportsvogn i ett. I begynnelsen må du bruke begge komponentene, etter hvert tas vognen i bruk som ren sportsvogn. Ulempen er at den som sportsvogn blir litt stor og uhåndterlig.

  • Sportsvogn: Kan tas i bruk når barnet kan sitte på egen hånd. Finnes i mange varianter, med tre eller fire hjul, for by eller land. Mange sportsvogner har dypbag som tilleggsutstyr, slik at den kan brukes også den første tiden. Forskjellen mellom en sportsvogn og en duovogn blir dermed liten.

  • Joggevogn: Er spesialdesignet for løpeturer ved at de er lette, har store hjul og håndbrems. Må ikke forveksles med en sportsvogn.

  • Reisetrille/paraplytrille: Små og lette vogner som kan slås sammen, slik at de egner seg godt til reiser.

    Kilder: Siri Conradi, barnevognguiden.no, Elisabet Høye, Foreldre & Barn, www.babyverden.no, www.barnevognguiden.no



Denne saken ble første gang publisert 14/04 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også