Kvinner blir glemt

-Kvinnelige rusmisbrukere i alderen femti pluss er en glemt gruppe, sier Rita Nilsen.
Hun er tidligere narkoman og alkoholiker. I dag er hun grunnleggeren av behandlingssenteret Retretten.

Sist oppdatert
-Vi har fått en økning av kvinnelige tablettavhengige og gravide på metadon. Jeg mener at tunge, kvinnelige rusmisbrukere bør få et eget behandlingsopplegg, sier Rita Nilsen.

Lettere avhengig

Rita Nilsen er tørrlagt alkoholiker og narkomat, hun er en av Oslos første gatebarn. Hun begynte å ruse seg da hun var ti år. I dag har hun vært rusfri i elleve år.

I 1996 skrev hun bok mens hun var under rusbehandlig. Boken la grunnlaget for stiftelsen Retretten som Nilsen opprettet i 2002. Nilsen arbeider i dag som terapeut og faglærer. Hun har tatt eksamen i grunnmedisin, er utdannet i naturmedisin med fordypning i atferd og reaksjonsforstyrrelser grunnet rusmisbruk. Nå ønsker hun å kjempe for alternative behandlingsmetoder, spesielt med fokus på kvinner. Svensk forskning viser at kvinner

- Kvinnelige rusmisbrukere i alderen femti pluss er en glemt gruppe. Dette merker vi spesielt fordi det har vært en økning av blandingsmisbrukere i denne gruppen. Vi bør ta tak i dette i Norge, i Sverige har de nå laget et eget behandlingstilbud for kvinner i denne gruppen, forteller Nilsen.

Forskning viser at kvinner utvikler lettere avhengighet enn menn, blant annet på grunn av stoffskifte.

- Kvinner i alderen femti pluss som fremstår som resurssterke med jobb og familie, kan ofte føle seg alene. De proriterer gjerne karrieren sin , kanskje de møter kolleger og venner over et glass vin, til slutt er alt som har med vin å gjøre det eneste som er festlig. Så lett er det å bli alkoholiker, forteller Nilsen.

Økning blant kvinner

Undersøkelser i Sverige viser at forbruken av reseptbelagt smertestillende og beroligfremkallende midler blant eldre kvinner, har øket betraktelig siden tilgangen på 1970-tallet. Forbruket øker med alderen, og mange bruker beroligfremkallende legemidler over lang tid selv om det anbefales et kortvarig forbruk.

Undersøkelsene viser også at alkoholrelatert dødelighet har øket blandt kvinner fra 65 til 74 år. Årsaken til dette er uklart, men både svenske og norske studier viser at vi drikker større mengder alkohol enn før.

Tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRIUS) viser at kvinners gjennomsnitts-alkoholforbruk er doblet fra halvannet glass vin i 1973 til tre glass i 2004.

Akupunktur behandling

Nilsen er også kontaktperson for NADA ( National Acupuncture Detoxification Association) i Norge og den enste som utdanner NADA-protokollen her i landet. Organisasjonen jobber for å utdanne helsepersonell om akupuntur som behandlingsmetode for rusavhengighet og ulike forstyrrelser. NADA-programmet er i utgangspunktet relatert til øreakupunkturen og har vist forbløffende resultater på ruspasienter blant annet i USA.

Tirsdag forrige uke, inviterte Nilsen helsepersonell, politikere, rusmisbrukere og media til Inspirasjonsdag på Oslo Kongressenter for å dele informasjon blant annet om NADA som behandlingsmetode.

- Mange kan være skeptisk til akupunktur som et slags små-spaca alternativ til avrusing. I dag vet jeg at Borgestad Klinikken driver med denne metoden i Norge. Men jeg er svært skuffet over at ikke en eneste legerepresentant i Oslo allmennpraksis takket ja til invitasjonen vi sendte ut til i dag, sier Nilsen.

Men grunnlegger av NADA, psykiater Michael Smith, tok turen fra Bronx i New York til Kongressenteret og fortalte at akupunktur i øret har vist seg å være en fantastisk behandling for rusmisbrukere.

- Når avhengige får akupunktur lærer de seg at hode og kropp ikke er ødelagt likevel. Det er et perfekt supplement til annen behandling, som terapi, samtidig som det hjelper deg tilbake til et tilnerma normalt liv. Dessuten har denne øreakupunturen hjulpet barn med adferdsproblemer og ADHD, forteller Smith.

Sykepleierne fra Helse Øst, Marit K. Karsen og Else N. Kjeldstadli fortalte at de også har fått gode tilbakebehandlinger etter å ha prøvd ut NADA-behandling på flere ruspasienter siden mars i år.

- Dette er et godt supplement til den øvrige behandlingen, og det lønner seg for poliklinikkene som sparer på annen medisin. Det er en behagelig metode som gjør at de fleste pasientene sovner og slapper av, sier Karlsen.

Til nå har Helse Øst jobbet med 30 ruspasienter og tilsammen 120 behandlinger.

Et ønske

Rita Nilsen håper NADA-behandlingen etterhvert vil bli utbredt også i Norge, men legger vekt på at kvinnelige rusmisbrukere må ville bli edru.

- For å kunne vende av seg misbruken må kvinner først og fremst ha et ønske selv. Men mange bruker tid på å finne ut hvordan de kan ha en mer skjult avhengighet som ikke vises for omgivelsene.

Nilsen vet hva hun snakker om og legger ikke skjul på at hun selv etter elleve år kan få "russug" til tider. Men fordi hun har tilegnet seg kunnskap trenger hun ikke å havne inn i en ny runde med misbruk av alkohol, tabletter og annet som kan gi henne rus.

- Jeg kan ikke drikke eller ta piller fordi jeg ikke kan gamble med det. Jeg tåler det ikke og jeg har fått en forståelse for at jeg har en lidelse jeg ikke kan noe for. Nå er det mitt ansvar å passe på meg selv, og jeg synes det er flott at det finnes alternativer til å bruke legemidler, sier Nilsen.



Denne saken ble første gang publisert 28/08 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også