Mobil for de minste

Tre av ti førsteklassinger har egen mobiltelefon. Men hvilken modell bør man velge?

Sist oppdatert
- Min første anbefaling vil være å kjøpe en telefon som ikke koster all verden. Barna mister den fort i søla, sier redaktør for Amobil.no, Øystein W. Høie.

- Mobilen må være robust, supplerer fagredaktør i Mobilen.no, Espen Irwing Swang.

- Den bør dessuten være lett å bruke, samtidig som den inneholder de funksjonene i hvert fall litt større barn etterspør, slik som kamera og muligheten til å spille musikk. Mobiler til yngre barn bør ha programmerbare taster slik at ungene lett kan ringe hjem. Er man engstelig for skadelig stråling, bør mobilen ha headset.

Allebarnseie

Aldri før har så mange norske barn hatt mobiltelefon. Ifølge Telenors familieundersøkelse hadde 85 prosent av tiåringene mobiltelefon i fjor. Og brukerne blir stadig yngre. For få år siden hadde kun et veldig lite mindretall av 5-6-åringer sin egen mobiltelefon, ved siste undersøkelse var tallet 31 prosent.

- Jeg synes det er unødvendig at barn under ti år har mobiltelefon, sier Petter Bae Brandtzæg i SINTEF. Han har forsket mye på barn- og unges medievaner.

- Barn har ikke samme økonomiske kontroll som voksne, og mange er ikke i stand til å ta vare på en telefon i det hele tatt. De mister den og kan lett misforstå teknologien. Ved å gi barn under 10 år mobil pålegger man dem et ansvar de ikke bør ha. Foresatte kan ikke forvente at barn under 10 år skal være tilgjengelig på mobilen. Barn i småskolealder er dessuten som oftest under voksenoppsyn det meste av tiden, så behovet for å gi barn mobil burde være minimal.

Også mobilprodusentene selv er tilbakeholdne med å markedsføre mobiler for barn.

- Det er en slags uskreven regel i bransjen at man ikke skal pushe mobiler direkte rettet mot de yngste, forklarer Irwing Swang.

I en del andre land har man lansert ulike typer barnemobiler, for eksempel modellene MyMo, Mo1 og TicTalk. Disse mobilene har få knapper, krever verken lese- eller skriveferdigheter og er presentert i barnevennlige farger. I Norge selges ingen av disse, og ingen av de kjente produsentene her hjemme tilbyr noe tilsvarende.

Enkle alternativer

Et liknende alternativ finnes imidlertid også i Norge. Easy5 er en telefon beregnet på gamle og handikappede, med bare syv knapper, som også mange foreldre har fått øynene opp for. Telefonen gir mulighet for å forhåndslagre fem telefonnumre, slik at barna kun kan ringe til disse.

Irwing Swang mener at når mobilkjøperen har passert åtte års alder, er det meningsløst å kjøpe spesialtilpassede barnemobiler.

- Når barna passerer åtte, har de passert Mikke Mus-alderen, og vil ha det samme som ungdommene bruker. Det innebærer blant annet mye minne til musikk og et brukbart kamera.

- Barn kaster seg grådig over ny teknologi, så det er sjelden noe problem for dem å bruke mobiler beregnet på litt eldre, supplerer Øystein W. Høie.

Irwing Swang nevner Sony Ericsson W800i som en modell mange barn bruker. Nyere modeller han mener egner seg for barn, er Nokia 6120 Classic, Nokia 3110 Classic, Sony Ericsson W200i, Sony Ericsson z310i og Samsung E250.

- Ellers er Motorola F3 fin for barn som ikke kan lese og skrive. Den er laget med tanke på lang batteritid fremfor avanserte funksjoner, og er derfor enkel å håndtere.

Høye anbefaler Nokia 5300 og Sony Ericssons walkmantelefoner.

Uansett modell vet de fleste barn å tilpasse mobilene til sin estetikk.

- Deksler er ut, men det går mye i klistremerker og animerte bakgrunner av kosedyr og liknende. Smykker til å henge på telefonen er veldig populært i Asia, og er i ferd med å komme hit også, bemerker Irwing Swang.

Denne saken ble første gang publisert 17/08 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også