Hundre prosent villedende

Se på nøye emballasjen neste gang du kjøper en matvare. Det er ikke sikkert den inneholder det navnet tilsier.

Sist oppdatert
Granateple, 100% juice, står det stort på kartongen til Noras granateplejuice. Med liten skrift står det at juicen består av 78 prosent vanlig eple, 15 prosent granateple. Eksemplene er mange på produkter som tilsynelatende inneholder langt mer av en ingrediens enn de faktisk gjør: Bakers speltbrød inneholder mer av andre typer mel enn spelt, Sibas havrekjeks inneholder mye hvetemel og lite havre, og Solos bringebærsmoothie inneholder mer ananas enn bringebær.

Liten andel

- Hvis granateplejuicen bare hadde inneholdt granateple, var det få som ville drukket den, mener informasjonssjef i Stabburet, Robert Rønning. Stabburet står blant annet bak Noras produkter.

- Hvorfor kalle juicen granateple, når eple er hovedingrediens?

- Folk hadde blitt skuffet hvis vi kalte juicen eplejuice, siden granateple smaker annerledes enn den vanlige eplejuicen. Granateple er den frukten som i stor grad bestemmer smaken og fargen på juicen, derfor kaller vi den det. Vi ser at noen kan oppfatte det feil, derfor har vi også oppgitt ingrediensene etter fallende vekt på kartongen, sier Rønning.

For det med liten skrift må leses.

- Man forventer rett og slett av forbrukerne at de leser det med liten skrift, sier rådgiver i Mattilsynet, Thor-Jan Schiøth. Mattilsynet er den instansen som etterser at merkingen av matvarer er etter forskriftene.

- Så lenge produsenten opplyser om alle ingredienser og andelen av dem, holder de seg innenfor regelverket. I hvert fall så lenge det er et reelt innhold av ingrediensen man reklamerer med.

Schiøth innrømmer imidlertid at mange trekker innhold og helselovnader langt mot hva som er villedende markedsføring.

- Vi får klager fra forbrukerne stadig vekk. Det er tydelig hva som er in å spille på; sunnhet, antioksidanter, lavt sukkerinnhold og nye eksotiske ingredienser.

Kjøttfarse

Svinehodepostei. Det kunne vært navnet på Gildes Baconpostei. Posteien inneholder i hvert fall mer hodekjøtt av svin enn bacon. Også kjøttprodusentene trekker navnevalget langt. Schiøth viser blant annet frem en sak der såkalte reinsdyrkarbonader fra Norsk Mat ble bedt om å endre navn fordi det ikke kom godt nok frem at produktet inneholdt også andre typer kjøtt.

På brødsiden er spelt en ingrediens produktforpakningene blir pyntet med. Bakers Spelt Fullkorn inneholder 21 prosent spelt, 19 prosent rug og 8 prosent havre.

- Hvorfor inneholder ikke speltbrød kun spelt?

- Melsammensetningen i et brød er basert på flere ting, blant annet grovhet og smak, sier informasjonsansvarlig i Bakers, Bjørn Auglend.

- Spelt har ikke like gode bakeegenskaper som for eksempe hvete. Folk er opptatt av helse, men også av at brødet skal smake godt. Spelt er dessuten et veldig dyrt mel. Ved større forbruk av spelt, vil råvareprisen gå enda mer opp, noe som igjen ville kunne påvirke prisen på produktet betydelig. Det er ikke sikkert så mange ville vært interessert i speltbrød dersom prisen ble satt opp.

Halvparten sukker

For to år siden lanserte Nora syltetøyet "100% Frukt & Bær". Syltetøyet var søtet med epleekstrakt, en ingrediens som ernæringsmessig er å regne som sukker. Stabburet skriver selv på sine hjemmesider at syltetøyet "har omtrent samme effekt på blodsukkeret som tilsvarende mengde sukker".

Mattilsynet mente produktet ikke kunne markedsføres som hundre prosent bær- og fruktholdig, med det resultat at Stabburet endret etiketten til "100% Frisk & Fruktig" - en forskjell som ikke er lett å oppdage for et utrent øye i ettermiddagsstresset på matbutikken.

Robert Rønning i Stabburet synes ikke produktnavnet er villedende.

- Produktet inneholder ikke hvitt sukker, men det sukkeret som naturlig er i eple og som inneholder flere sukkerarter, forklarer han.

- Hvorfor har dere valgt å kalle produktet "100%"?

- Fordi dette er et helt annet syltetøy, som smaker annerledes. Epleekstrakt gir en friskere smak.

- Men er det sunnere enn sukker?

- Man skal være forsiktig med å si hva som er sunt og ikke sunt. Men produktet har i hvert fall en frisk fruktsmak, uten bruk av kunstige søtestoffer.

Produkteksempler

  • Solo Smoothie, bringebær: Inneholder 38 prosent ananas, 27 prosent bringebær og 35 prosent andre frukter. En mer korrekt betegnelse ville derfor kanskje vært ananassmoothie?
  • Bakers Spelt Fullkorn: Inneholder 21 prosent spelt, 19 prosent rug, 8 prosent havre pluss øvrige brødingredienser. Inneholder altså i sum mer av andre typer mel enn spelt.
  • Gilde Baconpostei: Inneholder mer hodekjøtt av svin (19 prosent) enn bacon (18 prosent).
  • Nora 100% Frisk & Fruktig Blåbær: 50 prosent blåbær, 40 prosent epleekstrakt - et søtestoff som ikke kvalifiserer for å kalle syltetøyet sukkerfritt.
  • Lofoten Steinbitkarbonader: Inneholder 38 prosent fisk, hvorav 19 prosent er steinbit. Dermed blir 19 prosent annen type fisk, altså like mye som det er steinbit. De øvrige 62 prosentene er melk, stivelse osv.
  • Fun Light raspberry/lemon: Er sukkefri, men inneholder verken bringebær eller sitron, den smaken kommer fra tilsetningsstoffer.
  • Sibas Havrekjeks: Inneholder langt mer hvetemel enn havre (15 prosent).
  • Noras Hjemmelagde Jordbær - Markjordbær: 12,5 prosent markjordbær.
  • Läkerol Cupa Real Fruit Juice - Inneholder kirsebærjuicekonsentrat, men juicen er langt fra hovedingrediens.
  • Kavli 5 korn knekkebrød - Inneholder 76 prosent rug. De fem kornslagene er altså særs ujevnt fordelt.
  • Nora Granateple, 100% juice: 78 prosent eple, 15 prosent granateple.

Denne saken ble første gang publisert 14/08 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også