Pus i hus

Kattungen kommer kanskje gratis, men det gjør ikke katteholdet.

Sist oppdatert
En katt er mer enn pelskledd kos på fire ben. Mons - eller Emil i dette tilfellet - er også en tidstyv og en utgiftspost. Har du det i tankene før du skaffer deg en pus, er du bedre rustet til å bli en god katteeier.

- Det sies at katten skal velge deg, det er ikke du som skal velge katten, sier Wenche Halvorsen, styremedlem i Norsk Rasekattklubb og oppdretter av rasekatter.

Om du skal velge rasekatt eller en vanlig huskatt avhenger av dine interesser, behov og økonomi. En rasekatt vil koste deg mer i innkjøp og forsikring, men hvis du ønsker å drive med utstillinger eller avl, er rasekatt et naturlig valg.

Opptil 16.000 kroner

- Enkelte sjeldne raser kan komme opp i 16.000 kroner. Men det vanlige er en pris på 3-4000 kroner for en rasekatt katt til hjemmebruk, og 7-8000 for en katt som kan brukes på utstillinger eller til avl, sier Halvorsen.

Er du ute etter en rimeligere løsning, finnes det nok av huskatter som trenger et godt hjem. En rask titt i lokalavisen eller på nettet vil gi et rikt utvalg av kattunger som gis bort gratis.

Et annet alternativ er å velge en omplasseringskatt. Dyrebeskyttelsen tar et omplasseringsgebyr på rundt 600 kroner, og det er egentlig et skjult røverkjøp. Bodil Eikeset, leder i Norsk Huskattforening forklarer:

- Katter fra Dyrebeskyttelsen er blitt kastrert, vaksinert og ID-merket. Alt dette koster rundt 2000 kroner for en hunkatt, men omplasseringsgebyret er altså på bare 600 kroner, sier Eikeset.

Dessuten vet du mer hva du får.

- På senteret vil du kunne få informasjon om katten. Om den er kosete eller sky, tålmodig eller engstelig. De kan hjelpe deg å finne en katt som møter dine behov. Med en kattunge vet du ikke hvordan den vil utvikle seg, sier Eikeset.

Startpakke

Innen pus kommer i hus, bør du ha ordnet en del ting. Do og kattesand, mat og matskål, leker, sovekurv, kam og børste, lekestativ med kloremuligheter og transportkasse. En slik startpakke vil koste deg rundt 1500 kroner, avhengig av hvilke kvaliteter du velger på en del av utstyret.

- I tillegg må utekatter kastreres, og ingen katter bør slippe ut uten ID-merking. Katten bør også ha et elastisk halsbånd med ditt navn og telefonnummer. Da er det lettere å ta hånd om den hvis den går seg bort, sier Bodil Eikeset.

Innekatt

Mens katter før var musejegere, er mange katter i dag rene selskapsdyr. Det innebærer at mange lever livet som innekatt. Dette krever litt mer av eieren.

- Det er viktig at katten er inne fra dag én. Når katten ikke vet hvordan det er å være ute, slår den seg bedre til ro inne, mener Halvorsen.

Selv om hun mener at de fleste raser med det rette utgangspunkt kan trives som innekatter, trekker hun likevel frem tre raser som er kjent for sitt rolige gemytt.

- Perseren er vel den roligste av alle raser, og passer ypperlig som innekatt. Men med en perser skal du være flink med pelsstell og bading, og det er det jo ikke alle som er.

Eksotisk korthår, som er en korthåret versjon av perseren, og britisk korthår passer også godt inne, og disse krever mindre pelsstell enn perseren.

Eikeset i Huskattforeningen minner også om at en innekatt vil innebære mer tid og jobb for eieren.

- Det er mer krevende for en eier å ha en innekatt, for da må leiligheten tilrettelegges for katten og du må aktivisere katten, sier hun.

Kan kjede seg

Dersom du velger innekatt, og selv skal være på jobb hele dagen, bør du sterkt vurdere å skaffe deg to katter i stedet for én.

- Katten kan begynne å kjede seg og utvikle adferdsproblemer hvis den blir overlatt mye til seg selv, sier Eikeset.

- Så lenge begge kattene er kastrert, er det hipp som happ hvilke kjønn du velger, men de bør være i noenlunde samme alder for å kunne leke sammen, sier hun.

Innekatter bør få anledning til å være ute iblant, enten det er på en sikret veranda eller i en løpegård i bakgården. En løpegård kan også være aktuelt for utegående katter.

- Hvis du har utekatt og bor ved en trafikkert vei, bør du vurdere å få en løpegård. Det er trafikken som tar liv, sier Eikeset.

Forsikring

Dette bekreftes av Christian Geelmuyden, sjef for Agria dyreforsikringer i Norge.

- De vanligste erstatningsårsakene på livsforsikringen for katter er trafikkskader, nyresykdommer og smittsom bukhinnebetennelse, forteller han.

- Ved veterinærforsikring er de vanligste årsakene urinstein, brekninger, bittsår, jursvulster og cystitt.

Ifølge Geelmuyden påvirker det ikke forsikringspremien om katten holdes inne eller får gå ute.

- Vi skiller ikke mellom innekatter og utekatter. Vi har to tariffer delt inn etter risiko, og det går på rase og arvelige disposisjoner. Den rimeligste, og også mest vanlige, veterinærforsikringen vår koster 386 kroner for huskatter. For de fleste rasekatter ligger premien noe høyere, og tilsvarende forsikring for rasekatter koster 517 kroner, mens den utvidede forsikringen koster 812 kroner.

Har du ID-merket katten din får du en rabatt på 10 prosent.

Denne saken ble første gang publisert 18/07 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også