Norges Astma -og allergiforbund (NAAF) har laget en hotellguide for å gjøre det lettere for deg å finne overnattingssteder som kan passe for deg og familien din.

Forurenset rom

Støv, maling, røyk, tykke dyner og dårlig luft kan være medvirkende årsaker til at hele ferien blir ødelagt dersom hotellrommet dere har havnet på fremkaller allergiske reaksjoner. Derfor har NAAF nå laget en egen Hotell- og Turistguide på hjemmesiden sin.

Guiden inneholder rundt 260 overnattingssteder i Norge som er tilpasset for personer med allergi, her er hva forbudet trekker frem som det absolutt viktigste å tenke på til ferien deres:

Kriterier for overnattingsrom

  • Rommet må være røykfritt
  • Det må ikke tillates dyr på rommet
  • Veggene må være av materialer som gir liten avgassing, ikke samler støv og er lett å rengjøre.
  • Det må være glatte gulvmaterialer, ikke heldekkende tepper.
  • Gardiner, møbeltrekk og sengetepper bør være av et glatt og lett materiale som ikke samler støv.
  • Mulighet for valg av dyne og pute: Dun eller syntetisk.
  • Godt renhold og bruk av miljø- og helseriktig rengjøring.
  • Oppvarmingssystemer som ikke skaper problemer (så som støvbrenning). Temperatur: Ikke over 22 grader.

    Kriterier for bad

  • Baderommet bør ha vegg og gulvkleding som er lett å holde rene, og er tette slik at vann ikke trenger inn i konstruksjonene og forårsaker mugg og råteskader.
  • Keramiske fliser eller laminatpanel som vegg- og gulvkledning.

    Matvareallergi/overømfintlighet

  • På de ulike hotell er det stor variasjon når det gjelder erfaring med matvareoverfølsomhet, noen er flinke, mens andre aldri har hørt om allergihygiene.

    Personalet

  • Det er også fint om personell som arbeider på hotell og overnattingssteder har forståelse for personer med spesielle behov. Bruk av sterkt luktende kjemikalier til rengjøring kan skape problemer for enkelte.
  • Forsiktig bruk av parfyme og etterbarberingsvann på jobb settes det også pris på.

    Tips

  • Gi hotellet (kjøkken) beskjed - gjerne skriftlig - i god tid om din matoverfølsomhet. Forklar nøyaktig hva du ikke tåler.
  • Kan du få alvorlig reaksjon på mat, så forklar dette ved bestilling.
  • Gi beskjed om hva du kan spise.
  • Bi beskjed om hvilke spesialprodukter du ønsker skal skaffes, som eksempel glutenfrie varer eller melkeerstatninger.
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!