Spillegalskapen fortsetter

- Folk vil fremdeles spille, om ikke på automater, så på Internett, sier sykepleier Turid Gulbrandsen.

Sist oppdatert
Fra 1 juli 2007 skal alle gevinstautomater av dagens type fjernes og isteden bli erstattet med maskiner som man mottar en papirlapp fra hvis man vinner. Denne må man veksle i kiosk for så å motta penger. Hensikten er at det skal ta lenger tid og blir mer tungvint og mindre attraktivt å spille på automatene. Sykepleier ved Hjelpelinjen for spillavhengige, Turid Gulbrandsen, er likevel redd for at tiltaket ikke skal hjelpe særlig.

- Alle mennesketyper

- Det vil fortsatt være spilleautomater i bingohaller. Jeg tror at det vil dannes flere illegale spillgrupper, gjerne kortspill med pengespill. Men det vil selvsagt hjelpe for noen, sier Gulbrandsen.

Sykepleieren er vant til å ta imot telefoner fra fortvilede og triste spilleavhengige eller pårørende, og mange har store problemer, og har ødelagt sitt eget liv såvel som familiens.

- Til oss ringer alle typer mennesker, fra idrettsutøvere til advokater, og forteller om sin spillavhengighet. Avhengigheten er en impulskontrollforstyrrelse og tar kontroll over det daglige livet til en person, sier hun.

Sykepleieren mener at spillavhengighet lett kan bli en følge av andre triste hendelser som har bygget seg opp.

- Mennesker som opplever en form for krise i livet sitt, for eksempel samlivsbrudd eller eksamen, arbeidsledighet eller sykemelding, kan bli spilleavhengige. Det kan være et tidsfordriv som blir en besettelse. Mange tør ikke nevne det for fastlegen sin fordi det fremdeles er tabubelagt, sier hun.

Rollespill på nett

Norge er et av landene i verden som spiller bort mest penger og det har lenge vært et omdiskutert tema om hvordan mennesker lett kan havne i knipe fordi automatene står plassert i det offentlige rom. Regjeringen jobber nå for å forebygge og reversere spilleavhengighet, men faren for at problemet bare forskyves, er underliggende.

- Vi snakker en del med mennesker som er avhengige av spill på Internett. Hjernen blir trigget av tastaturet, tall og farger og undersøkelser viser at dette kan øke velværet til en person en liten stund. Spill kan gi en lindring og en mestringsopplevelse. Får man ikke kjenne dette, føles det nesten som en kokainavhengig, man får abstinenser og må ha mer, forklarer Gulbrandsen.

Sykepleieren tenker at rådgivere og terapeuter på Hjelpelinjen for Spillavhengige kanskje må jobbe på en annen måte, gjerne inkludere ressurspersoner og tidligere spillavhengige til å snakke om sin erfaring.

Terapeut og daglig leder for Hjelpelinjen for spillavhengige, Thore Paulsen, forteller likevel at det så lovende ut da regjeringen innførte seddelforbud på automater i juli 2006.

- Vi merket en nedgang på antall henvendelser, men så tok det seg opp igjen. Likevel ser vi en nedgang på rundt 40 prosent. Grunnen til at det nå tar seg opp igjen tror jeg delvis er rollespill på nett som World of Warcraft for eksempel, sier Paulsen, for å understreke at spillavhengighet ikke bare dreier seg om blinkende myntautomater.

- Gradvis endring

Han mener at alle i hele verden lurer på hva som vil skje med samfunnet når det blir en endring på spilleautomatene og tilgjengeligheten.

- I media står det skrevet at spillavhengighet vil få et hopp fra automater og rett til Internett. Men vi tror heller dette vise på en langsiktig økning av spill på nett.

Paulsen tror ikke fremtiden ser altfor mørk ut. For å forklare bruker en sammenligning som han selv synes er drøy, men som tydelig kan illustrere hva som menes.

- Det er som med en heroinavhengig person. Har han plutselig ikke tilgang på heroin lenger, hopper han ikke rett over på alkohol. Jeg tror endringen fra automater til nett vil skje gradvis. Vi får se hva som skjer når de såkalte " ufarlige automatene" trer i kraft.

Dette er spilleavhengighet:

Dersom du ikke har kontroll over pengespillingen kan du være spilleavhengig. Dette kan resultere i både personlige, økonomiske og sosiale problemer. Spilleavhengighet er mer enn å bare spille bort enorme summer. Det handler også om å spille for mer enn det man har råd til å tape. En spilleavhengig som har tapt masse penger vil ofte forsøke å ta det igjen ved å satse enda mer.

Mange mister fullstendig oversikten over egen økonomi, og hverdagen deres handler hovedsaklig om spilling.

Du kan ringe Hjelpelinjen for spilleavhengige gratis hver dag mellom 9 -21.

Kilde: dagbladet.no

Denne saken ble første gang publisert 11/06 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også