Tren bort kontorfellen

Er du bundet til pulten og PC'en din, kan sykdom og smerte stå i kø for deg. Noen norske arbeidsplasser begynner å ta problemene på alvor og gir ansatte gratis trening!

Sist oppdatert
De siste årene har overvekt vært en konstant trussel i den vestlige verden, nå er også Norge på vei til å bli ett av landene som sliter med helseproblemet.

- Opplagt og våken

En av de norske arbeidsplassene som har bestemt seg for å ta tak i dette, er Barne, ungdom og familieetaten (Bufetat), Region Vest. I mars begynte de med en prøveordning hvor de ansatte får en time gratis trening i arbeidstiden.

Fagkonsulent ved Fosterhjemstjenesten i Stavanger, Vibeke Wathne, er kjempefornøyd med tilbudet.

- Dette er et fantastisk tilbud som gir mange gevinster. I en hektisk hverdag der man kontinuerlig blir møtt med krav og forventninger som skal innfris, er det ikke alltid like lett å sette av tid til trening for egen del, sier hun.

Wathne har allerede begynt å benytte seg av tilbudet.

- Når vi nå har fått muligheten til å trene og mosjonere en time i uken i arbeidstiden gir dette god mulighet til å komme inn i gode treningsrutiner. Vi kan velge når og hvordan vi trener, sier Wathne som gjerne stikker en halvtime før jobb, eller kommer en halvtime senere to dager i uken.

Ikke bare skal tiltaket få opp helsekvaliteten og formen til hver enkelt, Wathne mener dette også hjelper på det sosiale i arbeidsmiljøet.

- Det er så mange muligheter. Gevinsten er fornøyde ansatte som føler seg mer opplagte og mindre trøtte. Vi mener at vi styrker immunforsvaret vårt og dermed blir mindre syke. Folk kjenner at de yter mer i jobben. Det er sosialt og gir gode følelser. Alle gir positiv tilbakemelding på dette tilbudet og de aller fleste benytter seg av det, forteller hun.

Det er nemlig frykten for flere sykemeldinger og et dårlig arbeidsmiljø som gjør at BUFETAT Region Vest prøver ut ordningen. En av de fremste årsakene til sykemeldinger er stillesittende kontorarbeid eller lange, tøffe arbeidsdager med barnevernssaker. Stress kan ta overhånd og flere kan oppleve å bli anspente og syke i kroppen.

- Høyt sykefravær

Når man sitter mye i ro ved PC'en, er det ikke sikkert at belastningsproblemer i skuldre, rygg, nakke og armer er så langt unna. Dessuten kan resten av kroppen bli svakere da den bruker musklene lite og derfor blir mindre motstandsdyktig. I tillegg til fysiske problemer, kan lite bevegelighet i følge leger fremme depresjon og andre psykiske problemer.

Ivar Sandgren ved BUFETAT er blant dem som står bak tiltaket med trening i arbeidstiden. Han forteller at prøveordningen skal vare ut 2007 og han er ikke i tvil om at det vil få positive ringvirkninger.

- Vi ser at sykefraværet er høyere enn vi ønsker, fysisk inhabilitet er et problem, men vi tror at dette skal hjelpe på trivselen og helsen da de ansatte jobber i en hard bransje, sier Sandgren.

Planene videre er at trening i arbeidstiden skal stimulere til mer fysisk aktivitet også utenom jobben. Sandgren forteller at det også etterhvert skal legges vekt på bedriftsidrett som svømming, fotball eller golf - alt for å få sykefraværet ned.

- Det er ikke sikkert at sykefraværet går ned bare ved hjelp av treningsstøtte i arbeidstiden, det er jo et sammensatt bilde av dette pluss andre sosiale tiltak utenfor jobben som er målet. Men det er en god start og jeg har tro på det, sier Sandgren.

Han håper at andre arbeidsplasser vil følge standarden.

-De må selvsagt velge selv om de synes det høres nyttig ut. Vi har jo våre regler, for eksempel at de ansatte skal bruke tilbudet hver uke og ikke samle timene opp over en lengre periode. Men jeg tror absolutt at vi har nytte av dette, sier Sandgren.

Fornøyde ansatte

Wathne er glad og mener at en gratis treningstime fra arbeidsplassen er akkurat hva de ansatte behøver.

- Man øker helsen og yteevnen hos folk. Vi opplever økt trivsel på arbeidsplassen og fornøyde ansatte som er mer utholdende og mindre syke. Ikke alle kan dra på helsefarmer og spasentre, så det å gjøre små endringer på arbeidsplassen som å legge til rette for dette treningstilbudet, mener jeg har stor helsegevinst på sikt, sier hun.

Wathne tror at det er helt riktig av arbeidsplassen å betale for en treningstime i uken som kan disponeres når som helst. Hun mener det er et skritt i riktig retning.

- Når arbeidsplassen gir de ansatte denne muligheten, vil de få tilbakebetalt alt og mer til ved at de har fornøyde ansatte som er i bedre form og på sikt kan dette minske sykefraværet. På jobben er alle mer enn villige til stå på litt ekstra for arbeidsplassen vår når den bidrar med tilbud som dette, sier Wathne.

Hun mener det handler om å få inn gode rutiner, vaner og et sunnere levesett i en hard og slitsom hverdag.

- Jeg tror at folk flest blir sunnere, mer motstandstyktige og mindre syke når de får gode rutiner på trening. For mange kan dette være den enste muligheten de har til trening. Vi er iallefall kjempefornøyde og det er en fin og god måte og ivareta sine ansatte på.

Denne saken ble første gang publisert 01/06 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også