Smertelindring under fødsel

En fødsel er en voldsom påkjenning for kroppen, og det er ikke et nederlag å måtte be om hjelp. Her får du listen over alternativene dine.

Sist oppdatert
Mange sykehus tilbyr et bredt spekter av smertelindrende behandling til bruk under fødsel. Det mange imidlertid ikke vet er at man selv kan forsterke sin egen kapasitet i forhold til hvor mye man tåler både fysisk og psykisk fødselen.

Uansett om du gruer deg til fødselen eller ikke kan det lønne seg å bevisst bruke litt tid på forhånd til å bli fortrolig med tanken på å føde. Dersom du er bekymret for noe i forbindelse med fødselen kan jordmor og lege hjelpe deg med å bearbeide dette, og trolig er din egen fantasi verre enn realiteten.

Forbered deg godt!

Avslapningsøvelser kan hjelpe deg slik at du klarer å kanalisere energien på riktig måte under fødselen. Husk at fødselen er en aktiv prosess som krever at du er 100 % tilstede, også psykisk. Mange sverger til yoga når de skal lære seg hvordan de skal bruke hjernen og psyken under fødselen. Yoga kan bidra til at man klarer å håndtere smerten på en annen måte, og teknikken går ut på å godta at smerten er der, gå inn i den, og oppleve den fullt ut. Dette høres kanskje litt ullent ut, men det finnes yogainstruktører landet over som kan hjelpe deg.

Det er viktig å få fram at det ikke er et nederlag å be om smertestillende under fødselen. Noen kvinner (og menn!) har et begrep om at det er "bedre" å føde uten smertestillende, og at man er svak dersom man ikke får det til. Husk at smertegrensen er individuell, og det viktigste er jo ikke hva slags hjelp du får, men den lille babyen du får i armene når fødselen er over.

Det finnes mange forskjellige metoder for å lindre smertene, når fødselen er i gang:

Akupunktur:

Akupunktur blir mer og mer populært som smertelindring. Nålene settes på ulike steder for å lindre smerten i de forskjellige fasene i fødselen. Man er avhengig av at det er en akupunkturutdannet jordmor på vakt under fødselen.

Steriltvannspapler:

Jordmor setter sprøyter med sterilt vann rett under huden. Rett etter stikket oppleves en intens smerte i ca 20 sekunder, etter dette lindres smertene. Denne metoden er spesielt velegnet ved ryggsmerter. Steriltvannspapler er helt ufarlig å bruke, og kan gjentas ved behov.

Lystgass:

Lystgass er en vanlig smertelindringsmetode, og mange gravide drar god nytte av metoden. Man bør starte med lystgassen når en ri begynner, og avslutte når den er på det sterkeste, siden man da får best mulig smertelindring.

Epiduralbedøvelse:

Epidural er en ryggbedøvelse som må settes av spesialutdannet personale. Det er to typer epidural. Den tradisjonelle der man bruker et lokalbedøvende middel som tar bort det meste av smerten. Ulempen med denne er at man får svekket muskelkraft i bena, og at man derfor må holde sengen etter at epiduralen er lagt.

Den andre versjonen er en type epidural gir god smertelindring i åpningstiden, og den gir også mindre innvirkning på muskelkraften, slik at den fødende kan gå rundt om ønskelig. Denne versjonen gir liten eller ingen smertelindring i den siste delen av fødselen, når barnet faktisk fødes.

Kilde: helse-bergen.no i_200234

Denne saken ble første gang publisert 06/10 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også