Nytt år, nye muligheter

Slik lykkes du med nyttårsforsettet!

Nytt år, nye muligheter
Nytt år, nye muligheter
Sist oppdatert
Et nytt år gir nye muligheter, og nettopp det er mange opptatt av de første dagene i januar. Mange nyttårsforsetter etableres, og motivasjonen er større enn noen annen tid på året. Men allikevel har de fleste av oss vanskelig for å komme i mål. Hvorfor?

Vi har fått råd fra coach Hanne Rønningen hos Trondheim Coaching om hvordan vi kan lage nyttårsforsetter som vi faktisk kan klare å holde.

Les også: Vær egoistisk

Les også: Du trenger ikke trene lenge

Les også: Velg riktig p-pille


Positive mål

Gode råd

  • Sett mål for deg selv og ikke for å tilfredsstille andre.

  • Målene dine bør gjenspeile hva du har mulighet til å oppnå og ikke hva du skulle ønske at du kunne klare.

  • Et mål må være ditt og tilføre glede i livet ditt!

  • Tenk på målene dine som ønsker i stedet for krav. Da blir de lettere å nå.

Å lage nyttårsforsetter kan kanskje virke tullete, men å sette seg et mål kan faktisk være veldig nyttig. I hvert fall hvis det gjøres på riktig måte.

- Det positive ved et nyttårsforsett er at man har noe å se frem til og jobbe mot. Man får ny motivasjon. Men det er viktig å unngå å sette seg krav. Et mål skal heller være et ønske, noe å se frem til. Når vi krever for mye av oss selv, setter vi lista høyt, og da er fallhøyden større, sier Rønningen.

Et mål skal nemlig være noe positivt og ikke noe som legger en demper på livsgnisten.

- Et godt og fornuftig nyttårsforsett er et mål basert på en gledesfølelse, ikke frykt. Forsettet må ha som hensikt å tilføre livet noe bedre. Man lykkes lettere med å nå et mål når du kjenner det gjør deg godt, og at du blir glad av det.

Fallgruvene

De aller fleste av oss har nok hatt opptil flere nyttårsforsetter som ikke har blitt holdt. Hva er årsaken til at så mange mislykkes i å nå målene sine?

- De vanligste årsakene er at vi krever for mye av oss selv. Vi setter oss et mål i tankene, uten å kjenne etter i kroppen, hva som kunne passe MEG. Vi har bilder i hodet om hvordan ting "bør" være. Så setter vi et mål. Men når vi ikke kjenner etter om dette er realistisk for hele meg som menneske, varer ikke det nye forsettet særlig lenge, forteller Rønningen.

Det mange glemmer når de setter seg mål er nemlig å tenke på hva man faktisk ønsker selv. Det er bare du som kan nå ditt mål. Derfor er det viktig at målet ditt ikke bare blir en streng oppgave, men noe du forbinder med noe positivt.

- Er det et mål som passer deg og din personlighet, er det lettere å nå det. Hvis du setter deg et mål på andres premisser, er det lettere å mislykkes. Både fordi målet ikke er indrestyrt og fordi formen på det kanskje ikke passer til deg som person, forklarer coachen.

Moro på veien

Å nå et mål kan ofte kreve hardt arbeid. Og akkurat det behøver ikke å være noe negativt. Men det kan ikke bare være hardt arbeid alene.

- Det som er aller viktigst er at veien frem til målet skal gi glede. Det må ikke være et mål for kun resultatet i seg selv, mener Rønningen.

Har du, som mange andre, sluttet å lage deg nyttårsforsetter? Kanskje det er på tide å prøve det igjen? Gjør du det riktig kan det kanskje hjelpe deg å nå et mål du har hatt lyst til å nå? Prøv å tenke ut hva som kan bidra positivt til livet ditt og bruk det nye året som en unnskyldning for å sette i gang.

- Det er både lurt og godt å ha noe å strekke seg etter. Det er noe å se frem til, et ønske om noe som skal bli annerledes. Men igjen, husk at også handlingen underveis skal tilføre mer glede i livet. Da har du en mye større sjanse for å lykkes i det du gjør.

Skulle du føle etter hvert at det er vanskelig å nå målet behøver ikke det bety at du kommer til å mislykkes.

- Lytt til deg selv og kjenn etter hva du ønsker deg. Prøv det ut. Kjennes det godt, fortsetter du. Gir det ingen glede, er det et tegn på å gjøre noe annerledes. La kroppen gi deg tilbakemeldinger underveis, oppfordrer Rønningen.



Denne saken ble første gang publisert 02/01 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også