Het juletradisjon

En varm gløgg kan krydre kalde desemberdager. Og du kan enkelt lage den fra bunnen av.

Het juletradisjon
Het juletradisjon
Sist oppdatert
- Ta det du har av krydder. De fleste har sikkert noen nellikspiker, et par kanelstenger, litt vanilje, stjerneanis, hel allehånde eller kardemomme liggende på kjøkkenet fra før. Ja, selv gamle og inntørkede appelsiner eller sitroner kan gjøre nytte for seg. Både skall og hele skiver får nytt liv som base for gløggen, sier Wenche Andersen.

Les også: Vi tester festbobler

Les også: I glasset til jul

Les også: Vin til julematen



Hun har vært TV 2s morgenglade kokk siden kanalen introduserte «God Morgen Norge» for seerne i 1994. 57-åringen er kjent for sitt engasjement for gamle, norske mat- og juletradisjoner. Selv grytidlig på julaften viser hun fram noen av dem - blant annet julegløgg. Men også romjulen er høytid for deilig varm drikke.

Gløgg for alle

I Norge er riktignok ikke gløggen blant de eldste juletradisjonene. Her hjemme slo den først gjennom tidlig på 1900-tallet, omtrent samtidig med at juletreet, julemarsipanen og julegrøt med risengryn ble vanlig blant folk flest.

Men mange av juleskikkene vi har importert fra Danmark, Sverige og Tyskland, inngår i nåtidens harde kjerne av alt det vi forbinder med jul.

Det gjelder også for julegløggen, som blant annet ble drukket i Tyskland for mange hundre år siden. Der heter det «Glühwein», som betyr «varm vin».

Gløgg må imidlertid ikke lages av vin, mener Andersen.

- Gløgg trenger absolutt ikke å være en alkoholdrikk. Jeg lager bare alkoholfri gløgg, som en velkomstdrink når jeg har juleselskap hjemme. Da slipper man å lage to gløggvarianter, én med og én uten alkohol. Nei, gløgg er kos og juletradisjon for alle - barn, avholdsfolk og dem som skal kjøre bilen hjem igjen. Dessuten synes jeg den nesten smaker det samme om det er alkohol i den eller ikke, sier TV-kokken.

- Og det er bare fantasien som setter grenser for hva man kan ha i gløggen, legger hun til.

Kok inn, varm opp

Andersen bruker blåbærsaft, druesaft eller solbærsaft til rød gløgg, og smaker til med sukker eller honning om nødvendig. Til hvit gløgg bruker hun norsk eplemost. Saft og juice kan naturligvis byttes ut med rød- eller hvitvin.

- Rød gløgg er jo det vanligste. Men i år er trenden at den skal ha hvitvinsfarge. Derfor kan det nok hende at mange blir servert hvit gløgg denne julen. Også fordi Stabburet i år har kommet med en lys variant av Tomtegløgg. Lager du den selv, er det imidlertid en smakssak om du vil ha rød eller hvit gløgg, sier Andersen mens hun slipper krydder, appelsinskall og appelsinskiver i gryta med eplemost.

Dette koker hun inn til en base som utgjør cirka en tredel av væsken hun skal bruke. Jo lenger det koker, desto mer smak får man av krydderet og desto mer konsentrert blir basen.

- Det kan gjerne koke i én time, men 30- 40 minutter holder. Smak til med litt brunt sukker eller honning - og mer krydder og væske hvis det blir for søtt. Jeg bruker norsk lynghonning som søtningsmiddel. Når gløggbasen har kokt inn, heller jeg i resten av væsken og varmer det opp. Bruker du vin og vil beholde alkoholen, må det ikke varmes opp til mer enn cirka 70 grader, understreker hun.

Slik lager du hvit gløgg

  • Ingredienser til 4- 5 personer: 10 nellikspiker, 2 kanelstenger, 5 kardemommekjerner, 5 allehåndekorn, 1 liten og splittet vaniljestang, 2- 3 hele stjerneanis, 1 appelsin, 1- 2 teskjeer honning, én liter eplemost eller én flaske hvitvin, rosiner, nøtter og mandler. Man regner 2- 3 desiliter gløgg til én person.

  • Bruk cirka en tredel av vinen eller eplemosten. Denne skal kokes sammen med krydderet, et par appelsinskiver og noen biter appelsinskall. Bruk helst det ytterste laget av skallet, det hvite mellom skallet og fruktkjøttet er litt bittert.

  • Koketid: Cirka 30- 40 minutter. Bruk en øse til å ta vekk skummet som legger seg på toppen. Skummet dannes av krydderstøv og er ikke farlig, men gjør gløggen mindre klar i fargen hvis det ikke fjernes.

  • Smak til med honning (eller sukker).

  • Senk varmen og tilsett resten av væsken som varmes opp til cirka 70 grader.

  • Gløggen siles og serveres varm. Tilsett rosiner og hakkede nøtter eller mandler etter eget ønske. En appelsin- eller sitronskive kan brukes til pynt.

  • Ønsker man gløgg av eplemost, men med alkohol, kan man for eksempel tilsette 2- 4 desiliter calvados (eplebrennevin) eller vodka.

  • Til rød gløgg: Bruk rød saft eller rødvin. Rødvinsgløgg kan også smakes til med portvin, konjakk, armagnac eller brandy.



Wenche220 wenche3-220 wenche4-220

Denne saken ble første gang publisert 26/12 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også