Bli gravid nå

Dette kan øke sjansene dine.

Bli gravid nå
Bli gravid nå
Sist oppdatert
Har dere prøvd lenge å bli gravide uten å lykkes? Det er mulig at disse rådene kan øke sjansene deres.

Her er knepene som kan hjelpe, og mytene dere ikke bør tro på.

Innen ett år

Det er utrolig mange puslebiter som skal passe sammen for at det etterlengtede barnet skal bli til; hormoner, slimhinner, egg, sperm - alt skal klaffe.

Les også: En jordmor forteller

Les også: Når barn får søsken

Les også: Ikke spis dette når du ammer



Utrolig nok blir de aller fleste par gravide ganske snart etter at de begynner å forsøke. Innen et halv år er 70-80 prosent gravide, og innen ett år har rundt 90 prosent lykkes.

- Man regner med at de aller fleste blir gravide innen ett år, ellers er det et problem som står i veien for det, sier Eva Appelberg, sykepleier ved IVF-klinikken Cura, Malmö til Aftonbladet.se.

Klinikken hun jobber på har spesialisert seg på å hjelpe de siste ti prosentene som har vanskeligheter med å få barn. Ved hjelp av hormonbehandlinger, inseminasjon og prøverørsbefrukning kan de aller fleste til slutt få sin etterlengtede baby.

Før man kommer dit, finnes det likevel mye man kan gjøre selv for å hjelpe naturen ut på rett vei.

Har man for eksempel stopp i egglederne eller defekte spermier, vil ikke disse rådene hjelpe. Men for de som har forsøkt i mindre enn ett år og vil optimere sine sjanser, kan listen under utgjøre forskjellen på å få eller ikke få barn.

Men den tidligere anbefalte puten under rumpen kan du bare glemme.

- Nei, det tror vi ikke på lenger! Det rådet kjørte vi for fullt for mange år siden. Men, vi sluttet med det og kvinner ble like ofte gravid da som før, sier Appelberg.

Tell dager

Bruker dere fruktbarhetsskjema for å finne eggløsningstidspunktet kan det være greit å vite at når temperaturen øker, er det tegn på at eggløsningen allerede har funnet sted. Fordi eggløsning vanligvis finner sted mellom klokken 16 og 19, og man anbefaler temperaturmåling om morgenen, kan vinduet for mulig unnfangelse allerede være lukket når du oppdager temperaturøkningen. Men dersom syklusen er regelmessig, kan du se på tidspunktet for forrige syklus' temperaturøkning, og ha sex på de tilsvarende dagene i denne syklusen.

Å telle dager kan være til hjelp, men husk å justere etter sykluslengden.

Her er noen eksempler:

28 dagers syklus:

  • Eggløsning: dag 14 (12-16)
  • Fruktbare dager: 9-15 (6-17)

26 dagers syklus:

  • Eggløsning: dag 12 (10-14)
  • Fruktbare dager 7-13 (4-15)

30 dagers syklus:

  • Eggløsning: dag 16 (14-18)
  • Fruktbare dager: 11-17 (8-19)
  • Sjekkliste

    For å øke sjansene for unnfangelse, kan det hjelpe å spise sunt, holde jevn fysisk aktivitet, redusere stress, jobbe mot en sunn trivselsvekt, samt gjøre noen livsstilsendringer som å slutte å røyke.


Andre ting som kan øke sjansene er:
  • At mannen ikke har utløsning to til tre dager før kvinnens mest fruktbare fase (øker sædmengden).
  • At dere ikke bruker kunstige glidemidler ved sex (påvirker sædens bevegelighet).
  • At kvinnen har orgasme før (eller samtidig) med mannen. Dette øker livmorsekretet som hjelper sædens bevegelighet, samtidig som livmorens sammentrekninger trekker sæden opp i egglederne.
  • Dyp penetrasjon ved samleie. Den beste stillingen er bakfra, og ikke misjonærstillingen som mange tror. Her blir sæden deponert i bunnen av kvinnens vagina og rett i det fruktbare livmorsekretet. På denne måten reduseres antallet sædceller som dør av det syrlige miljøet i vagina.
  • At penis forblir i vagina etter utløsningen (til penis er myk) for å forhindre at sæden renner ut for tidlig.
  • Man antar også at det hjelper om kvinnen ligger i sengen i 20-30 minutter etter samleie, slik at sæden får bedre tid til å nå livmoren.
  • Det er mulig å bli gravid etter å ha hatt ubeskyttet sex i første fruktbare fase, men det er ingen garanti.
  • Et normalt fruktbart par har omtrent en femtedels sjanse for å bli gravide hver syklus, men sjansene minker etter fylte 35 år. Det vanlige er at det tar et par måneder å bli gravide dersom dere er friske og har hatt ubeskyttet samleie på riktig tidspunkt i syklusen. For de aller fleste kan det likevel ta både fire og fem måneder, og det er ikke uvanlig at det kan ta bortimot ett år selv om dere er friske. Brukes frossen donorsæd eller medikamenter for å påvirke eggløsning, er sjansene noe mindre for å lykkes.
  • Man anbefaler par som har prøvd i mer enn ett år å ta kontakt med lege for utredning. Er kvinnen sent i 30-årene, eller i 40-årene, kan dere gjerne ta kontakt etter rundt seks måneders prøving.


Kjreste220- Par-i-seng220

Denne saken ble første gang publisert 14/11 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også