Bøker er mer enn moro

Derfor bør du lese for barna dine.

Bøker er mer enn moro
Bøker er mer enn moro
Sist oppdatert
Med alle de nye tekniske duppedittene i dag er det mange spennende aktiviteter som kjemper om barnas oppmerksomhet. Men boken er her fortsatt, og den kan det være verdt å bruke litt tid på. En god bok er nemlig mye mer enn bare underholdning.

Viktig ressurs

- En bok kan få barn til å snakke om sine egne tanker, ofte også rundt helt andre temaer enn det boken i utgangspunktet tar opp. Det kan hjelpe dem å sette ord på ting og de gjør, også det at barna lærer seg å sammenligne, kategorisere og forstå sammenhenger, mener Line Belsvik, prosjektleder i forlaget Gan Aschehoug.

Hun jobber for tiden med storsatsningen rundt de nye barnebøkene "Monstrene i Dunderly", en bokserie med bøker tilrettelagt for barn i flere ulike aldersgrupper.

Denne bokserien har også kastet seg på den digitale bølgen, og tilbyr i tillegg til de tradisjonelle bøkene også en app. Men Belsvik er overbevist om at bøker kommer til å fortsette som en viktig ressurs for barn, uansett hvilke nye, tekniske hjelpemidler barna får tilgang til.

Les også: Sexy i ventetiden

Les også: Babyens selvfølelse

Les også: Sjeldne babynavn


- Jeg både håper og tror at bøker alltid vil være aktuelt, uansett hvilke andre tekniske hjelpemidler vi får. Jeg tror at alt det nye som kommer vil være i tillegg til, og ikke isteden for bøkene, sier hun.

Gir inspirasjon

Du husker sikkert selv de magiske øyeblikkene fra da du var liten? Da fantasien løp løpsk og du ikke kunne vente med å høre hvordan historien skulle ende. Bøker gir oss definitivt underholdning og spenning, men de gir oss også stimuli.

- Med våre bøker ønsker vi å skape et univers som barna kan leve seg inn i og fantasere rundt. En bok kan også skape et ønske om å fortelle egne historier. Dermed utvikles både fantasien og fortellerevnen, forklarer Belsvik.

Kjenner igjen

I tillegg til fortellerlyst mener hun også at historier og bøker kan være med på å gi barna et bedre utgangspunkt for å sette ord på følelser og opplevelser. En bok kan nemlig også være et hjelpemiddel når det kommer til forståelsen av andre mennesker, noe barn har stor nytte av i møte med andre.

- Bøker med karakterer som er ulike fra hverandre, i større og mindre grad, tror jeg er positivt for barna fordi de kan finne noen de kan identifisere seg mer med enn andre. Samtidig kan det lære barna noe om å respektere og sette pris på at vi alle er forskjellige, forteller Belsvik.

Gode lesestunder

Ønsker du å skape gode lesestunder for deg og barnet ditt? Her er noen gode råd fra Belsvik om hvordan du kan gjøre lesingen til en hyggelig kosestund.
  • Skap ro rundt situasjonen. Skru av tv og andre forstyrrende momenter. Sett dere gjerne i et rom alene, hvis det er eldre søsken eller andre som kan lage leven i stua.
  • Sett av god tid slik at dere har tid til å gå inn i historiene. Kanskje åpner boken for samtaler med barnet om andre nærliggende temaer. Da er det fint å ha tid til en god samtale.
  • Gjør det til en rutine. Skap faste rammer rundt lesingen. Les for eksempel til samme tid før legging hver kveld.
  • Gjør litt ekstra ut av lesingen. Bruk tepper og puter, eller tenn et levende lys for å skape god stemning og ekstra kos.

ferdig

Denne saken ble første gang publisert 18/10 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også