- Personlig kriblet det i kroppen allerede én uke etter fødselen, mye fordi jeg tok treningsfri de siste to ukene før termin for å hente krefter. Etter tre uker treningsfri begynte kroppen å bli rastløs, forteller Kvinneguidens treningsekspert, Personlig Trener og Livsstilscoach, Line Marion Nielsen Kjøniksen.

Nå er hun gravid igjen, bare ti måneder etter sin første fødsel og deler tanker om det på bloggen sin. Samtidig har Line Marion mange jern i ilden, og er blant annet nominert til "Årets Personlige Trener" , men synes ikke det er vanskelig å være småbarnsmor med én til på vei av den grunn.

Tilbake etter fødsel

Fokuset til Line Marion har hele tiden vært å lytte til kroppen og la den få nok hvile etter fødsel.

- Det er tross alt en stor påkjenning og kanskje den tøffeste treningsøkten man noen gang utfører! Det aller viktigste når man starter trening innen de første seks ukene etter fødsel, er at man er uhyre forsiktig med lavintensitetstrening og kutter ut all aktivitet som skulle medføre ubehag. Det er også viktig å være forsiktig med øvelser som legger for stort press på bekkenet. Ta ting i ditt tempo, råder treningseksperten.

Hun mener at kroppen ofte ordner godt opp selv de første ukene uten ekstra trening, ammer man i tillegg, forbrennes det mye kalorier også.

- Alt avhenger av utgangspunkt, hvordan svangerskapet har vært og vektøkning i svangerskapet. Mitt beste tips er å komme i gang med lettere trening i hvert fall etter de første seks-åtte ukene. Noen klarer, og vil, trene før og det er også greit, men be om hjelp dersom du er usikker, sier hun.

Line Marions tips

  • Etter en graviditet kan det gå opptil ett år før kroppen er "seg selv" igjen. Det blir en tøff utfordring å trene hardt etter bare 8 måneder.

  • Noen kan oppleve økte problemer med bekken for eksempel under andre svangerskapet når de er så tette. Det henger sammen med at kroppen ikke er 100 % etter første graviditet.

  • Mange jordmødre forteller på den annen side at fødselen går mye lettere med nummer to, spesielt når det er kort tid mellom fødslene. Så det er ikke bare negativt.

  • Alt handler om hver enkeltes utgangspunkt, trening under første graviditet og eventuelle svangerskapsplager da, samt opptreningen mellom svangerskapene.

  • Kjennes kroppen fin, er det ingen grunn til å vente med treningen.

Led av fødselsangst

Selv om Line Marion var godt rustet til å føde fysisk, slet hun psykisk med fødselsangst mens hun gikk gravid med første sønnen sin. Da hun fant ut at hun var gravid, gråt hun i tre uker i strekk og fikk angstanfall. Hun skjønte tidlig at hun måtte søke hjelp for å komme seg gjennom det - og ikke minst for å kunne nyte svangerskapet. Det viktigste for henne var en fast samtalepartner.

Les også: Keisersnitt ved fødselsangst

Les også: Tren deg opp etter fødsel

Les også: Strekkmerker for evig?- Jeg benyttet meg mye av jordmor på helsestasjonen og uten hennes hjelp hadde jeg nok ikke klart å gjennomføre. I tillegg var det ekstremt viktig for meg å få innvilget et keisersnitt slik at jeg klarte å slappe av mer og ikke tenke for mye på selve fødselen. Omvisning på sykehuset og samtaler der ved en egen avdeling for kvinner med fødselsangst, var også ting som hjalp, sier hun og legger til at hun klarte å føde på normalt vis.

Dersom du sliter med fødselsangst, råder treningseksperten deg til å oppsøke helsestasjon, fastlege eller en jordmor i nærområdet som du føler du har kjemi med og ha faste samtaler.

- Vær ærlig og bearbeid alle følelser. Kunnskap er også viktig, og jo mer kunnskap du får jo mer vet du hva du går til. Man føler seg bedre forberedt og sterkere når man har mye kunnskap, sier hun.

To små på rappen

At Line Marion nå er gravid med nummer to og går en periode med to små bleiebarn i møte, ser hun på med glede, først og fremst fordi hun har en hjelpsom mann.

- Jeg har en fantastisk mann som hjelper til hjemme og med sønnen vår, så uten hans hjelp hadde det nok vært uaktuelt. Det blir selvsagt tøft i starten med to bleiebarn, men det er kun for en kort periode. Når yngste nærmer seg året og oppover, tror jeg de vil ha ekstremt mye glede av hverandre og alltid ha noen å leke med, sier hun og fortsetter;

- Den største utfordringen er nok når man skal ut på tur - mye å ha med og mye å tenke på! Men man lærer underveis, og gleden barna gir deg vil alltid veie så mye tyngre enn all "jobben" som følger med, sier hun.

Les hele saken
Les alt om:

Susanne Kaluza, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!