Sosial lesehest

God studeiteknikk gir deg mer tid til moro!

Sosial lesehest
Sosial lesehest
Sist oppdatert
Studietiden krever mye av oss, både faglig og sosialt, og det er ikke alltid like lett å få tid til begge deler. Mange bruker mye tid på å sitte med bøkene i fanget, uten egentlig å få med seg så mye. Da går mange lesetimer i vasken.

Her får du noen gode tips om studieteknikk fra Studieguiden.no, slik at du kan få mer tid til å nyte glade studentdager, uten dårlig samvittighet.

Sett av tid

Planlegg lesingen godt. God studieteknikk bygger på at arbeid foregår etter faste tider og mønstre. Mange har stor nytte av å sette opp en plan over når de skal lese og hvor lenge de skal gjøre det. Lag deg en oversikt som om du skulle sette opp et treningskjema, og før opp tider og varighet på arbeidet ditt.

Les også: Kule partylåter

Les også: Lev ut drømmen

Les også: Seksuelt frustrert


God søvn

Sover du dårlig eller for lite vil du merke det på skolearbeidet ditt! Underskudd på søvn gir dårligere konsentrasjon og oppmerksomhet, og man blir mer ukritisk og overser problemene. Søvn er også viktig for hukommelsen vår fordi vi i drømmetilstand styrker hukommelsen. Sett av tid til å sove!

En pust i bakken

Å være inne i en god flyt med lesingen er vel og bra, men pauser er allikevel viktig for å opprettholde konsentrasjonen. Har du satt av tre timer til skolearbeid bør disse gjennomføres sammenhengende, men vær nøye med å legge inn pauser, gjerne hver halvtime.

Riktig rekkefølge

Vær fornuftig når du velger hvilke fag du leser etter hverandre. For eksempel er det lurt ikke å legge to fremmedspråk rett etter hverandre i leserekkefølgen. Da er det større sjanse for at du blander fagene med hverandre. Grunnregelen bør være å variere fagene der det er praktisk mulig.

God arbeidsplass

Like viktig som å ha faste arbeidstider, er det å ha et fast arbeidssted. Hold orden på arbeidsplassen og ha bare relevante bøker og hjelpemidler rundt deg. Vær også bevisst på at du har godt leselys. Ideelt sett bør lyset komme inn fra din venstre side.

Beveg deg

Leser man mye vil man innimellom føle seg sliten og ha problemer med å konsentrere seg. Bokstavene flyter og hodet føles surrete. Da kan det hjelpe å komme seg opp av stolen. Gå noen runder rundt i rommet og rist løs. Når du beveger deg får du økt blodtilførsel til hjernen. Tankevirksomhet og assosiasjonsprosesser går lettere, og kanskje vil du oppleve at «tåken» letter.

Lag en plan

Bestem deg tidlig i skoleåret for hvordan du har tenkt til å legge opp skoledagene. Hvordan ønsker du å bruke tiden din? Sosialt samvær i kantina på skolen er hyggelig og viktig. Men kanskje kan man like gjerne sette seg sammen med en lesegruppe på biblioteket og få både sosialt og faglig påfyll? Husk også å lage deg mål det er mulig å nå. Fallhøyden kan bli stor hvis du setter seg urealistiske mål.

Hold ut

Etter hvert som skoleåret går vil du bli mer og mer vant til lesing. Om en stund vil du kjenne hva som fungerer bra, og hva som ikke gjør det. Vær derfor tålmodig hvis du syns lesingen går tregt. Det blir bedre!

ekstra

Denne saken ble første gang publisert 01/09 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også