Vet du hva du putter i munnen?

Du har grunn til å være skeptisk til kosttilskudd.

Vet du hva du putter i munnen?
Vet du hva du putter i munnen?
Sist oppdatert
Det norske markedet flommer over av kosttilskudd. Noe virker, noe virker ikke og noe er direkte ulovlig og farlig. Men hva er hva?

I Norge omsettes det kosttilskudd for flere milliarder kroner årlig. Det selges i butikker, på internett og på homepartyer.

Det reklameres heftig for alle slags typer tilskudd som skal gjøre oss slankere eller gi oss bedre helse, mer energi, mindre smerte, intens potens eller glødende sexlyst.

Les også: Mystisk sykdom

Les også: Kaffe mot kreft

Les også: Sliter du med livsgleden?



Markedet er imidlertid så uoversiktlig at Mattilsynet ber oss være skeptiske - både til hvordan kosttilskuddet markedsføres og til hva tabletter, pulver og væske inneholder.

- Mange vegrer seg mot å få i seg E-stoffer, men tar kosttilskudd helt ukritisk. Det er et paradoks når man vet at E-stoffer må gjennom omfattende godkjenninger, noe som ikke er tilfelle for kosttilskudd. Kosttilskudd kan inneholde planter og planteekstrakter, eller andre stoffer som kan ha ukjente virkninger og bivirkninger. Og det er de som produserer, selger og markedsfører produktene som har ansvar for at de er trygge, sier Anne Kristi Sommer, rådgiver i Mattilsynet.

Farlige potensmidler

I samarbeid med Tollvesenet og Statens legemiddelverk gjennomførte Mattilsynet i vår en aksjon for å kontrollere innholdet i ulike typer kosttilskudd. Fangsten ble 103 preparater. Noen er allerede blitt testet, mens andre nå blir testet ved Tollvesenets og Legemiddelverkets laboratorier, forteller prosjektleder Aina Svenneby i Mattilsynet.

- Dette er riktignok bare en brøkdel av det som finnes på markedet, men tilsynskampanjen er likevel den mest omfattende vi har hatt når det gjelder analyser av kosttilskudd, sier hun.

Det ble avdekket at det finnes farlige og ulovlige potenspiller på det norske markedet. De fleste ble solgt på nettet, andre via helsekostbutikker og sexbutikker. Pillene ble markedsført som naturlige, men inneholdt legemidler som ikke var oppført i merkingen. Noen inneholdt en stor dose med samme legemiddelstoff som finnes i Viagra, som er reseptbelagt.

- Noen av dem som produserer kosttilskudd er kommet veldig langt i å utvikle metoder for å skjule de ulovlige legemiddelstoffene og andre virkestoffer. Laboratoriene har heldigvis funnet metoder som kan avsløre mange av disse stoffene, sier Aina Svenneby, som legger til at det blir vurdert å politianmelde dem som selger slike ulovlig kosttilskudd.

Ullent innhold

Alle testene er ikke ferdig ennå, men Sommer og Svenneby frykter at de finner flere kosttilskudd med ulovlig innhold. Og ifølge Tollvesenet skal det gjennomføres en ny og omfattende aksjon i september.

- Problemet er ofte at innholdsfortegnelsen er mangelfull eller unøyaktig. Mye selges dessuten uten opplysninger om mulige bivirkninger. Det er enormt mange typer natur- og urtemidler, og det dukker stadig opp nye. På eskene står det ofte at de inneholder ting vi aldri hørt om og latinske betegnelser som ikke eksisterer. Da er det umulig for forbrukerne å vite hva produktet er laget av og om det er farlig å ta det sammen med medisiner, forteller Svenneby.

Ettersom kosttilskudd klassifiseres som mat, er det Mattilsynets oppgave å holde et øye med helsekostbransjen.

- Mange tror Mattilsynet godkjenner kosttilskudd, men det gjør vi ikke. Det er forhandlernes ansvar at det de selger er trygt. Det er mange seriøse aktører i helsekostbransjen, men dessverre finnes det også en del som bevisst forsøker å lure forbrukerne. I verste fall risikerer de å få dødsfall på samvittigheten, sier Anne Kristi Sommer.

Får ikke markedsføre

Den seriøse delen av bransjen er også oppgitt over de useriøse aktørene, ifølge Turid Backer, leder i Bransjerådet for naturmidler.

- Stadig flere kjøper kosttilskudd via utenlandske nettsider og uten å ane hva det er de egentlig kjøper. Bransjen er uoversiktlig, og verre kommer det til å bli, meddeler hun. Hun viser til at EUs mattilsyn, EFSA (European Food Safety Authority), vil gjøre det ulovlig å markedsføre mange typer kosttilskudd.

- Dette blir trolig iverksatt fra midten av 2012. EFSAs forslag er at det fortsatt skal være lov til å markedsføre vitaminer, mineraler og noen former for fettsyrer. Resten, som utgjør 55 prosent av markedet, skal det ikke kunne drives markedsføring for. Dette gjør de for å beskytte folk, men det er ikke god beskyttelse å trekke nisseluen ned og innskrenke muligheten til å informere om et produkt, sier Becker.

Hun er for øvrig skråsikker på at naturmidler og helsekost virker.

- Men ikke alt virker likt på alle mennesker. Det gjør heller ikke legemidler, understreker hun.

Tips om kosttilskudd

  • Noen kosttilskudd inneholder aktive ingredienser som har en så sterk effekt på kroppen at de kan være helsefarlige - også livstruende - i spesielle situasjoner.
  • Følgende situasjoner bør du være forsiktig med: Enkelte kombinasjoner av kosttilskudd. Bruk av kosttilskudd sammen med medisiner. Erstatte medisiner med kosttilskudd. Overdosering av et kosttilskudd, som for eksempel vitamin A, vitamin D og jern.
  • Noen kosttilskudd kan ha uønskede effekter før, under og etter operasjoner. Det er derfor viktig å spørre legen om du kan ta kosttilskuddet dersom du tar medisiner eller skal gjennomgå en operasjon.
  • Se opp for falske utsagn som: «Et raskt og effektivt universalmiddel», «Kan behandle og kurere sykdommer», «Helt sikkert» eller «Har ingen bivirkninger». Dette er ulovlig markedsføring, blant annet fordi kosttilskudd ikke skal virke raskt og fordi mye av kosttilskuddet ikke har noen dokumentert virkning.
  • Vær forsiktig med uttrykket «naturlig», som ikke alltid betyr det samme som at det er sunt eller bra for kroppen.
  • Det er ingen garanti for at produkter som ikke kan hjelpe deg, ikke kan skade deg.
  • Når du leter etter kosttilskudd på nettet, bruk sider fra seriøse aktører i stedet for å søke helt blindt.
  • Spør legen eller annet helsepersonell etter hjelp for å skille mellom seriøs og useriøs informasjon.
  • Bransjerådet for naturmidler (BRN) mener det er tryggere å kjøpe kosttilskudd som selges i norske helsekostbutikker og via deres nettsider, fordi de fleste av disse kosttilskuddene har gode og korrekte innholdsfortegnelser og fordi mange av produktene er testet ved Eurofins-laboratoriet i Lidköping i Sverige.
  • Les mer om kosttilskudd hos: Matportalen.no og brn.no.
  • Kilde: Mattilsynet og Bransjerådet for naturmidler (BRN)
1 2 5

Denne saken ble første gang publisert 20/07 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også