Nettroll

Dobbeltmoralske hore. Ikke gå rundt og snakk om noe du ikke vet.

Hva hadde du tenkt om du hadde fått den slengt i trynet?

BRUTALT: Hvorfor er det så lett å lire av seg kommentarer på nett man aldri ville turt å si til noen ansikt til ansikt? Kvinneguidens redaktør er skremt over utviklingen. Foto: Privat
BRUTALT: Hvorfor er det så lett å lire av seg kommentarer på nett man aldri ville turt å si til noen ansikt til ansikt? Kvinneguidens redaktør er skremt over utviklingen. Foto: Privat
Sist oppdatert

I den svenske serien Trolljegerne tar Robert Aschberg et oppgjør med såkalte nettroll. Mennesker som lirer av seg personangrep, stygge karakteristikker og injurier. Men du trodde kanskje dette hørte hjemme i heftige innvandringsdebatter i de store nettavisene? Nei, ikke bare der.

"Sier den tjukke stygge alenemora som ingen vil ha."

Sitatet over er hentet fra Kvinneguidens forum. Du trodde kanskje at strikkeoppskrifter, barselsprat, kjendissladder og en og annen politisk debatt var det det ble snakket om. Sannheten er en annen.

Daglig fjernes grove personangrep av et moderatorteam som følger med nærmest døgnet rundt. Det spiller ingen rolle om arenaen er et nettforum for kvinner, et kommentarfelt i en nettavis, Facebook eller Twitter.

Det hagler av ondsinnede karakteristikker overalt.

Tenk deg at du er ung. Kanskje tenåring. Du har oppdaget noe som du ikke vet hvordan du skal håndtere. Du er langt fra ferdig med utdannelsen, har ikke fast kjæreste, men er gravid. Du tør ikke snakke med venninnene om det, langt mindre foreldrene dine. Hva gjør du? Du googler.

Og i en forumtråd på nettet der noen forteller at de har tatt abort finner du dette sitatet:

"De er i allefall ikke barnemordere slik som du er! Skam deg. Men du lærer vel leksa di til slutt, og angrer."

Man trenger ikke være spesielt begavet for å forstå at for en usikker nygravid tenåring kan et slikt sitat være fullstendig ødeleggende.

Et annet eksempel rettet mot en ung jente er dette:

"Du er pinadø litt av ei megge til å bare være 16 år og nypult."

Hvorfor er det slik at man på internett kan lire av seg gloser man aldri ville turt å si til noen ansikt til ansikt?

UFINT: Hvordan hadde du taklet denne kommentaren, dersom du hadde vært ung og gravid, og søkte råd på nettet? Kommentaren ble slettet etter kort tid. FOTO: Skjermdump Kvinneguidens forum.
UFINT: Hvordan hadde du taklet denne kommentaren, dersom du hadde vært ung og gravid, og søkte råd på nettet? Kommentaren ble slettet etter kort tid. FOTO: Skjermdump Kvinneguidens forum.

Også på Facebook og Twitter

Man skulle kanskje tro at det var bedre på Facebook og Twitter, der man som regel skriver under navn. Det er det overhodet ikke. Nå sist er det Sandra Borch som har fått gjennomgå. Avisa Nordlys refererer til følgende tweet:

SANDRAS RESPONS: Sandra Borch la ut denne facebookmeldingen på sin åpne politikerprofil. FOTO: Skjermdump Facebook
SANDRAS RESPONS: Sandra Borch la ut denne facebookmeldingen på sin åpne politikerprofil. FOTO: Skjermdump Facebook

"Sandra Borch kan gjerne få kreft for min del. Heiser flagget den dagen det skjer. Håper noen lager kåper eller hansker av henne også. "

«Dra til helvete din forpulte hore", skriver en annen.

Sandra Borch har også mottatt volds- og drapstrusler. Borch er en offentlig person, men skal hun måtte tåle denne typen trusler og kommentarer bare fordi hun er politiker? Selvsagt ikke.

Det er mennesker det er snakk om. Det er mennesker som sitter der på den andre siden, ikke datamaskiner. Mennesker som sannsynligvis tar slike utsagn rett inn i hjertet sitt. Borch har uttalt at hun er redd for å åpne døren. Er det sånn vi skal ha det?

Det er lov å være uenig. Det er lov å være krass. Det er lov å være tydelig, og å ikke legge to fingre imellom når det gjelder å saklig fremme sine meninger.

Men hvor mye hjelper det egentlig å gå i fakkeltog mot mobbing, når voksne mennesker ønsker at andre skal få kreft, eller kommer med karakteristikker som inneholder «hore», «megge» eller «barnemorder»?

Dessverre ser det ut til at denne typen sjikane nærmest har blitt godtatt som et virkemiddel i debatter. Vi har sett det før, orker ikke forholde oss til det, og lukker vinduet. «Nok en idiot», kan man tenke. Men for dem det går utover er det snakk om langt mer enn en idiotmening. Det kan være snakk om uttalelser så drøye at de kan ødelegge livet til mottakeren.

Så hva skal man egentlig gjøre? Første bud er å sørge for at slike innlegg ikke blir stående. De som står bak bør få klar beskjed om at dette ikke er ok. Nettsteder og nettaviser med kommentarmuligheter må sørge for å følge med. Aktive moderatorer må ha oversikt, og de på toppen må forstå viktigheten av å ta dette på alvor.

Jeg har ansvaret for Kvinneguidens forum, og vi jobber med dette hver eneste dag, 365 dager i året. Vi er ikke feilfrie, og vi har kontinuerlige diskusjoner med brukerne våre, fordi vi ikke alltid er enige. Men vi forsøker, og vi er veldig takknemlige for at majoriteten av brukerne hjelper oss med å rapportere innlegg de mener er over grensen.

Men det hadde vært mye enklere dersom de som kommer med disse uttalelsene hadde tatt ansvar selv. Jeg vil derfor komme med en oppfordring: 

I disse juletider finnes det mange fine tanker om at man skal vise medmenneskelighet og omsorg, og at vi skal ta vare på hverandre. Men dette kan sies mye enklere enn det.

Det handler om å oppføre seg som folk.

Denne saken ble første gang publisert 28/12 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også