Alkohol vs. treningseffekt

Hvilken effekt har alkoholen for ditt treningsresultat?

Sist oppdatert
Du skal aldri trene i alkoholpåvirket tilstand, da dette kan medføre store muligheter for skade. Ifølge nettstedet Trening.no er få klar over at det å innta alkohol etter trening eller konkurranse, kan ødelegge det som er bygd opp under økten. Det er ikke bare langvarig bruk av alkohol som reduserer proteinsyntesen, men også en fest av og til kan gi samme effekten.

Les også: Her er de skjulte kaloriene

Les også: IKKE gjør denne fylleglippen

Les også: Så fort faller formen



Dersom du ønsker å bli sterkere og få større muskler, trenger kroppen å sove godt for å reparere og bygge opp igjen musklene etter trening. Alkoholden reduserer imidlertid søvnkvalitet, noe som fører til et redusert innhold av hormonet "human-growth-hormon" (Les: HGH hormon).

"HGH er en del av den normale muskelveksten og deltar i reparasjon av kroppen etter trening ved å fortelle den at musklene trenger å bli større og sterkere. Alkohol kan redusere sekresjon av HGH med så mye som 70 prosent. Når vi har alkohol i kroppen blir leveren stimulert til å produsere et stoff som er skadelig for produksjon av testosteron. Hormonet testosteron er viktig for å bygge opp musklene etter trening", skriver Trening.no.

Rask restitusjon etter trening er viktig for å få prestasjonsøkning. Alkohol er gift som går via blodet til alle organ og vev i kroppen, som igjen reduserer hastigheten til å reparere seg selv.



Er det skadelig å trene dagen derpå?
- Det er lite hensiktsmessig å trene dagen derpå og kan også faktisk påføre skader. De anabole/oppbyggende hormonene i kroppen er ute av balanse. Kroppen klarer ikke å håndtere ekstra påført "stress", som trening faktisk blir i den tilstanden kroppen er i etter et moderat til stort inntak av alkohol, forteller Kvinneguidens treningsekspert Line Marion Nielsen Kjøniksen.

Inntak av alkohol fører også til dehydrering, og det kan nesten sammenlignes med å trene etter et døgn uten væskeinntak som å trene dagen derpå.

- De aller fleste skjønner at dette verken er bra for kroppen eller behagelig. Så dropp trening, la kroppen få ro og tilstrekkelig vann, mat og søvn. Eller vurder å ha det gøy på neste sosiale begivenhet uten alkohol med påfølgende trening dagen etterpå, råder treningseksperten.

Hvor lenge bør du vente?
- I og med at alkohol er gift for kroppen strever kroppen veldig dagen derpå for å kvitte seg med alle avfallsstoffer. Det blir nesten som å trene når du er syk - kroppen er allerede i full jobb med å kvitte seg med skadelige bakterier/virus og har lite ressurser til overs til trening og til å bygge opp muskler eller kondisjon, sier Nielsen Kjøniksen.

Det finnes ingen fasitsvar på akkurat hvor lenge man bør vente.

- Det kommer selvfølgelig an på mengde alkohol, kroppsvekt, høyde, kjønn og så videre i forhold til hvor stor innvirkning det har på kroppen og hvor lang tid det tar kun for kroppen å forbrenne alkoholen, sier treningseksperten.

Hun anbefaler uansett en hviledag dagen derpå om du har drukket såpass at du har blitt "påvirket" eller i godt humør av alkoholen.

- Har du drukket store mengder bør du faktisk vurdere 2 dager hvile - cirka 48 timer, råder hun. atrening_hoyde.gif

Denne saken ble første gang publisert 20/09 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også