Aldri fornøyd?

Hva skal til for å sette pris på det man har?

Sist oppdatert
Hvorfor jager mange av oss hele tiden etter noe, enten det er å pusse opp huset, ta utdanning, planlegge neste ferie eller bli i form til bikinisesongen? Hva er det som gjør at vi ikke greier å leve i nuet?

Vi har spurt Mariann Marthinussen, psykosyntese terapeut og coach ved Lev ditt liv & Life Art Academy.

Handler om egenverd
- Når vi jager har det ofte sammenheng med utilfredshet i ett eller flere aspekter av livet og/eller manglende fokus. Dypest sett handler det nesten alltid om egenverd og egenkjærlighet. Dette kan det være vanskelig for mange å forstå, for vi har så mange strategier, tanker og merkelapper på hvorfor vi gjør som gjør, tenker og handler. Vi tar oss ikke tid til oss selv, eller å finne ut hva det er vi egentlig søker.

- Vi reagerer mer på omgivelsene enn å handle etter hva vi selv ønsker, sier hun.

Velge vekk
Å slutte å jage betyr også å velge vekk noe, men det kan være veldig vanskelig.

- Ofte er vi redde for å stoppe opp, for da må vi kjenne på en mulig uro, tomhet, eller stillhet i oss selv. Stillhet eller inaktivitet kan være skremmende for mange, for da dukker det opp tanker, lengsler og drømmer som en kanskje ikke ønsker å kjenne på, som igjen skaper uro, sier Marthinussen.

Hun legger til at uro kun er ett utrykk for ubearbeidede følelser.

- Når vi til stadighet tar sikte på alt som er frem tid, glemmer vi å leve her og nå. Tid er ikke annet enn ett øyeblikk som glir over i ett annet. Så om tanken er på "når jeg bare får gjort¿" eller "jeg skal bare¿ for da kan jeg nyte", har vi gått glipp av her og nå, og verdifull erfaringer og læring.

Leve i nuet
Men hva skal så til for at vi skal lære oss å leve mer i nuet?

- Det kreves fokus og bevissthet, svarer Marthinussen.

- Din oppmerksomhet på "her og nå" vil alltid oppfattes av de du møter. Nuet handler noe om samling; å samle tanker, samle følelser, samle seg selv og nyte og forstå. Når du kan være tilstede for deg selv på denne måten, vil du i større grad evne å være tilstede for andre i deres opplevelser og tanker, forklarer hun.

Terapeuten råder deg til å stille deg selv disse viktige spørsmålene:
  • Hvor skal jeg?
  • Hva vil jeg oppnå?
  • Hva haster?
  • Hva løper jeg fra?
  • Hvordan ønsker jeg å leve?
  • For å forstå hvorfor vi har det travelt må vi bevisstgjøre våre prioriteringer.

    Still deg derfor disse spørsmålene:
  • Hva er viktig for meg i mitt liv?
  • Hva er mine verdier som jeg forsøker leve etter?
  • Hvordan ønsker jeg å bli møtt av andre og hvordan møter jeg andre?

  • - Dette vil hjelpe oss til å ta valg med større bevissthet. Når vi vet hvorfor vi velger som vi gjør, blir vi mer fornøyd og føler vi har mer styring i eget liv, sier Marthinussen.

    Hvis du føler at du er en av mange som hele tiden "jager", uten å stoppe opp, kan du komme i fare for å se deg selv i bakspeilet og lure på hvor tiden ble av.

    Marthinussen råder til å skifte fokus fra alt du ikke har til det du faktisk har.

    - Skap større bevissthet i forhold til hva du inviterer inn i livet ditt og hva du vil ha ut av livet ditt. En måte å gjøre dette på er å gjøre rom for mer refleksjon og stillhet i hverdagen, sier hun.

    Her er noen øvelser du kan gjøre:
  • Ta 5 min hver kveld før du legger deg og bare skriv ned alle tanker som faller deg inn. Ikke rediger eller sensurer de. La være å gå tilbake å lese de før det er gått et par måneder.
  • Takknemlighet er følelsen som vil lede deg til større tilfredshet. Denne kan øves opp. Hver morgen, skriv ned minst 5 ting du er takknemlig for. Forsøk dette i 21 dager og prøv å finne nye ting, mennesker, relasjoner, tanker hver gang. Det kan være alt fra at du har en egen seng å sove i, gode venner, mat i skapet, at solen skinner, og så videre.
  • Meditasjon, turer i friluft uten agenda eller tidspress vil også være en måte å lytte til sjelens dype budskap på.
  • Terapeuten anbefaler også boken "Få det du ønsker deg - ønsk deg det du har" av John Gray.
  • - Du vil se at ditt fokus endrer seg, din bevissthet økes og det samme gjør din innstilling til og glede over livet. Ved å forstå mer om hvem du er og hva du vil kan du i større grad se hva du har skapt og hva du ikke lenger trenger å repetere, eller vil skape på nytt, sier Marthinussen.

    - Spør "hva er MEST viktig for meg? Bevisste valg og fokus er stikkordene, konkluderer hun.
forn_hoyde.gif

Denne saken ble første gang publisert 12/10 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også