Å spise for to
Hvordan få i seg det du trenger under graviditeten? Og hva kan du ikke spise? Her får du tipsene.
Graviditeten medfører en del endringer i ditt dagligliv. En av de vanligste og største endringene er i matveien. Selv om du hadde en sunn og god diett før du ble gravid, kan det tenkes at du spiser helt annerledes under graviditeten.
Her er noen tips til hvordan du har best mulig kosthold under graviditeten:
Les også: Fødsel og forventninger
Les også: Forberedt til morsrollen?
Les også: Slank etter fødsel
Her er noen tips til hvordan du har best mulig kosthold under graviditeten:
- Matpyramiden er ikke så dum. Spis alt fra bunnen, og spis godt med
- Et variert kosthold er veldig viktig. Sørg for at du får i deg de daglige dosene med anbefalte vitaminer og mineraler hver dag fra maten du spiser.
- Vitaminer
- A: Finnes i gulrøtter og andre grønnsaker, og i fet fisk og tran
- B: Brødvarer og i grønne grønnsaker
- C: Rikelig i poteter, i grønnsaker, frukt og bær
- D: Fisk og tran, og i margarin og smør
- Disse vitaminene får vi det vi trenger av gjennom den sunne og normale kosten.
Det er et unntak, og det er vitamin B9 - som også kalles folat eller folinsyre. Det anbefales som ekstra tilskudd. - Sporstoffet jern er viktig og nødvendig for dannelsen og vedlikeholdet av hemoglobin i de røde blodlegemene, og trengs av både mor og barn.
- Vanlig kost er rik på kalsium, og alle med vanlig kosthold får dekket det de trenger. Skummet melk inneholder like mye kalsium som helmelk. 2-3 glass melk og litt ost daglig er nok til å dekke behovet. Dersom en verken drikker melk eller spiser ost anbefales tilskudd.
- Spis rene råvarer, som for eksempel ferske grønnsaker, frukt, kjøtt, og egg.
- Sørg for å få i deg nok proteiner, som er babyens "byggesteiner".
- Spis ofte hvis du plages med kvalme. Du trenger ikke spise så mye av gangen. Det fører til et stabilt blodsukkernivå, og du føler deg jevnt over bedre i løpet av dagen. Noen kvinnes synes det hjelper med noen nøtter eller kjeks hvis man våkner opp kvalm eller svimmel på natten.
- Skriv en logg over hva du spiser for å avdekke problemer du eventuelt opplever i matveien. Du får da et klarere bilde på hva det er som forårsaker plagene og om du spiser variert nok.
- Husk at økt vekt er en nødvendig del av graviditeten. Tenk sunt og næringsrikt, ikke slankende! I et gjennomsnittlig svangerskap øker vekten med ca. 12,5-15 kg
- Det er ikke til å komme unna at du nok får lyst på søppelmat og søtsaker i løpet av graviditeten, og du trenger ikke å nekte deg selv det. Men ikke overdriv.
- Ikke spis:
- Rått kjøtt av alle typer, som for eksempel speket kjøtt, gravet kjøtt eller tartar. Skadelige bakterier og parasitter kan gi deg infeksjoner som påvirker barnet ditt.
- Ferskvannsfisk, av typen: Gjedde, abbor over 25 cm, ørret over én kilo, røye over én kilo, fiskelever, krabbeinnmat fra skallet (hvitt krabbekjøtt i klør og skallhus kan trygt spises).
- Eksotisk fisk som hai, sverdfisk, skater, fersk tunfisk (tunfisk på boks er trygt).
- Blåkveite over 3 kg. Fisk som ikke skal varmebehandles kan også spises av gravide, men unngå raket fisk. Gravet eller røkt fisk, for eksempel røkelaks, bør inntas ferskest mulig.
- Upasteurisert melk og ost av upasteurisert melk.
- Kilder: Pregnancy.about.com, mammanett.no
Denne saken ble første gang publisert 20/07 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.