5 farlige tabber

Disse feilene gjør vi gang på gang.

5 farlige tabber
5 farlige tabber
Sist oppdatert
Det er vanskelig å takle den usikre perioden man står midt i når man leter etter fast jobb, og det er på jobbintervjuet det gjelder å holde hodet kaldt. Så hva er det da som gjør at vi feiler gang på gang?

Faktisk er det ofte enkle grep som skal til for å oppnå suksess i jakten på ny jobb.

Skrivefeil og dårlig språk

Microenta.com, som tilbyr det nettbaserte karriereprogrammet Microenta Karriere i det norske markedet, har kartlagt de mest vanlige jobbsøkerfeilene som gjøres.

Les også: Bli likt på jobbintervjuet

Les også: Karrierekvinnens hemmeligheter

Les også: Vær tøff i trynet



- Vi ser at de som bruker lengst tid i jobbsøkerprosessen, er de som teppebomber arbeidsgivere og rekrutteringsselskaper med samme jobbsøknad og CV, som ikke bruker eget nettverk til jobbsøk og som ikke forbereder seg godt nok til jobbintervjuene. Skrivefeil og dårlig språk i jobbsøknaden er også noe som gjør at mange havner i avvist-bunken, sier Lars Martinsen, daglig leder i Microenta.com i en pressemelding.

Men de vanligste feilene som gjøres er enkle å gjøre noe med, mener Martinsen.

Vanlige feil

Vil du komme et skritt nærmere drømmejobben din, bør du ta hensyn til følgende:

1. Dårlig jobbsøknad og CV

Unngå dårlig språk og skrivefeil. Få noen til å lese over og komme med tilbakemeldinger på både jobbsøknaden og din CV. Få tydelig frem hva du kan bidra med og din motivasjon for at du søker.

Jobbsøknader uten punktum, mange skrivefeil og veldig lange historiefortellinger havner i søppelkassen. Hver jobbsøknad (hold deg til 1 A4 side) og din CV MÅ tilpasses hver stilling du søker. Masseproduserte jobbsøknader er ikke vinneroppskriften.

2. Bruker ikke eget nettverk i jobbsøkerprosessen

Nærmere 70 prosent av de ledige stillingene utlyses ikke. Folk er ofte redde for å ringe, sende e-post eller kontakte folk i sitt eget nettverk. Dette er noe du bør legge bak deg så fort som mulig, hvis du vil raskt ut i ny jobb. Bruk aktivt ditt eget nettverk, gamle kollegaer og LinkedIn i jakten på ny jobb.

3. Søker for lite antall ledige stillinger

Mange mister motivasjonen etter 5-10 negative svarbrev. Husk at det å finne ny jobb og drømmejobben i mange tilfeller krever mye av din tid. Sett av tid og send skreddersydde jobbsøknader til alle stillinger du finner interessante.

4. Gjør et dårlig inntrykk på jobbintervju

Det å gå på jobbintervju kan virke skremmende for veldig mange. Når du blir innkalt til jobbintervju, er det viktig å forberede seg godt - det viser at du virkelig er interessert i jobben.

Gjør god research i forkant om den potensielle nye arbeidsgiveren, forbered deg på spørsmål som kan komme og unngå klisjesvar. Kle deg pent til jobbintervjuet og passende for stillingen du har søkt. Klærne må være rene, ikke krøllete og noe som du føler deg vel i.

5. Søker på feil stillinger

Søk på stillinger som er relevante for deg og hvor du mener du kan bidra med din kompetanse.

Ambisjoner220

Denne saken ble første gang publisert 27/09 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også