Graviditet

23 tegn på at du er gravid

Sjansen er stor hvis du opplever noe av dette.

MERKELIG FØLELSE: Dersom du kjenner utmattelse, kvalme og oppblåsthet, kan det hende du er gravid.

MERKELIG FØLELSE: Dersom du kjenner utmattelse, kvalme og oppblåsthet, kan det hende du er gravid. Foto: FOTO: Crestock.

Publisert

Går du rundt med en snål følelse i kroppen som du ikke har kjent på før? Merker du at brystene er ømme, at det føles som om du skal få mensen uten at den kommer eller at du generelt sett er uggen om dagen?

Vel, det er ikke sikkert, men det kan godt hende at du da er gravid.

Samtidig er dette bare noen få tegn som kan indikere at det er noe som så smått har begynt å vokse inni magen din. Det er nemlig mange flere ting du kan kjenne etter på kroppen din som kan bety at du er i gang med et svangerskap.

Jordmor Siri Von Krogh står bak bloggen Jordmorsiri.no og er også aktuell med boken Jordmor SIris håndbok. Hakkespettboka for gravide. I boken, som skal fungere som et enkelt oppslagsverk for gravide, skriver hun blant annet om tegn på graviditet.

Her får du jordmorens tips over hva du kan se og kjenne etter på kroppen hvis du lurer på om du kan være gravid.

Festeblødning

Dette er en liten blødning som skjer når det befruktede egget fester seg i livmorshinnen. Det skjer to til ti dager etter befruktning og kan vare i en til tre dager. Det er ikke alle som opplever dette.

Uteblitt menstrasjon

Hinnene i livmoren støtes ikke ut når et egg har blitt befruktet og har festet seg, derfor får man ingen menstrasjon. Ta derfor en graviditetstest på morgenurin og se om du er gravid. Morgenurin har størst konsentrasjon av HCG, et av de graviditetsbevarende hormonene. Testene slår som oftest ikke ut før der du skal ha mensen, noen ganger først etter ytterligere noen uker.

Trangere skjede ved samleie

Når man er gravid, øker blodgjennomstrømningen i skjeden for å bygge opp skjedeveggen til fødselen. Det er også økt blodgjennomstrømning i livmoren for å sikre forsyningen til det voksende fosteret.

Kvalme

Grunnen til at man blir kvalm skyldes hormoner og trøtthet. Man tror at bakterien Helicobacter pylori kan gi kvalme, den finnes hos flere av dem med svangerskapskvalme enn hos dem som ikke er kvalme.

Ømme bryster

Kjertelvevet begynner raskt å vokse etter befruktningen og mange opplever dette som svie, kløe og ømhet både med og uten berøring.

Økt temperatur

Årsaken er hormonell og temperaturen i kroppen stiger med 0,2-0,5 grader ved eggløsning. Den holder seg høyere gjennom hele graviditeten.

Raskere orgasme

BEKYMRING ELLER GLEDE: Sjokket kan være både negativt og positivt, men det løser seg for de aller fleste.

BEKYMRING ELLER GLEDE: Sjokket kan være både negativt og positivt, men det løser seg for de aller fleste. Foto: FOTO: Crestock.

Skjeden og klitoris er allerede hovne på grunn av den økte blodgjennomstrømningen, derfor kan det gå fortere å få orgasme. I tillegg er de fleste lykkelige over å være gravide og synes man har en flott kropp og gjør en flott jobb, noe som virker positivt på å slippe seg løst også seksuelt.

Økt sexlyst

Mange opplever det pirrende å gå med hoven skjede hele tiden, og tenner derfor lettere seksuelt. Det er også mange som synes det er artigere med sex når man ikke behøver å være redd for å bli gravid.

Økt trøtthet

De aller fleste blir trøtte i begynnelsen av svangerskapet, dette er i hovedsak hormonelt betinget. Det er særlig hormonet oksytocin som virker søvndyssende.

Fortere sulten og fort mett

Hormonet progesteron gjør at hele fordøyelsessystemet går tregere, man orker derfor ikke så store måltider lenger, man foretrekker som regel mindre og hyppigere måltider av mat som ikke er så tungt fordøyelig. Mange opplever at de er mer sultne enn ellers.

Sure oppstøt

Progesteron gjør at lukkemuskelen øverst i magesekken er litt slappere, slik at magesyre lettere kommer opp i spiserøret når man er gravid. Etter hvert presser også livmoren magesekken oppover, så man får et mekanisk trykk i tillegg.

Reaksjon på lukt og smak

Dette er på grunn av alle hormonene, men det kan også skyldes mangel av B-vitaminer.

Endringer i lukt og smak

En del gravide opplever en slags metallisk smak i munnen, og forskjellige matvarer smaker ikke som de pleier. Antakelig er det hormoner som gjør dette, men det kan også komme av lave jernlagre.

Humørsvingninger

Dette skyldes hormoner og psykiske endringer fordi man skal bli forelder.

Følelse av å være oppblåst

Dette skyldes hormoner og økt blodgjennomstrømning i kjønnsorganene. Mer gass i tarmene på grunn av treg mage er også noe mange opplever.

Tisse oftere

Hormonet progesteron gjør at det blir økt avslapping i urinblæren og nyrebekkenet. Dette gjør at urinen ikke tømmes like godt som ellers og man får lettere en opphopning av urin. Dette kan gi nyrebekkensmerter hos gravide. Smertene kommer takvis og kan gi seg når man får tisset. De gir seg alltid etter fødsel.

Cervix, mormunn får mørkere farge

Økningen av pigmenteringen skjer når man er gravid og mormunnen får en mørkere farge, noen ganger over mot fiolett, og den trekker seg opp og bakover i skjeden. Mange ser også at selve skjeden kan bli litt mørkere i fargen.

Treg mage og luft i magen

Hormonet progesteron gjør at bevegelsen er dårligere i mage og tarm. Dette gjør at det danner seg mer gass i tarmen og at avføringen også beveger seg tregere. Økt gass kan gi kolikksmerter, og treg avføring er plagsomt fordi den har en tendens til da også å bli hard.

Stikkende smerter i lysken på høyre eller venstre side

Det gule legemet, som først produserte egget som ble befruktet, har som oppgave etter befruktning å produsere HCG og progesteron for å bevare graviditeten. Det vil derfor, for mange, oppleves som en stikkende eller dump smerte i de første 12-13 ukene, frem til morkaken tar over produksjonen av de gravidbevarende hormonene frem til fødselen.

Stikkende smerter på rumpen og nedover lårene

Grunnen er muligens at man er hoven slik at nervene som går ned i bekkenet kommer litt i klem.

Hodepine

Årsaken er hormonell eller at man drikker for lite. Migrene kan noen gang bli verre.

Økende utflod, farge og konsistens

Celledelingen øker kraftig i skjeden, og livmoren og "avfallet" skal ut, dette skjer gjennom økt produksjon av utflod. Det foregår i perioder gjennom hele graviditeten.

Psyken

Det er normalt å svinge veldig i humøret gjennom hele graviditeten. For de fleste svinger det nok mer første gangen man er gravid. Den hormonelle turen er kraftig for kroppen og psyken, i tillegg til at man skal venne seg til det å skulle bli foreldre, ha ansvar for et barn og også ta stilling til hva slags foreder man ønsker å være. Den emosjonelle endringen det er å skulle bli foreldre er en av de viktige tingene å prate om.

Les også:

Fedme forhindrer graviditet

Når skal du fortelle sjefen at du er gravid?

Dette skjer på svangerskapskontroll

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning