Forventet levealder i vår rike del av verden stiger og har steget betraktelig de siste tiår - det til tross både hullete ozonlag, global oppvarming og fedmeepidemier - for å nevne noe. 

Faktisk vil hele 1 av 3 nordmenn født etter år 2000 leve til de runder 100 år, ifølge forskere på området. En alder man bare for få generasjoner siden sjelden kom i nærheten av.

Men ikke fortvil om du er født flere år før millenniumskiftet. Det kommer an på både gener, egeninnsats og flaks når det gjelder hvor lenge du kommer til å leve.

For ifølge ekspertene er det nemlig slett ikke bare fødselsåret som har betydning når det kommer til forventet levealder - du kan nemlig egenhendig påvirke hvor gammel du blir på ganske mange måter.

Livsfarlig latskap

Det er kanskje ikke så overraskende at de som er aktive og trener som regel er sunnere enn sofasliterne som strever med å komme seg opp og ut.

Men nå sier forskning utført nylig ved Cambridge University at det faktisk ikke er så mye som skal til av aktivitet for å øke sannsynligheten betraktelig for at du lever lenger.

- Ifølge studien kan selv en 20-minutters gåtur i moderat tempo hver dag være nok til at du reduserer sjansene for å dø tidligere enn du trenger med hele en tredjedel, forklarer forsker og leder av studien, Ulf Ekelund, til avisen Daily Mail.

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!