Gode pakketips!

Mange legger mye tid i pakkingen når de skal på ferie. Ikke alle er like grundige på vei hjem.

Publisert Oppdatert
- De fleste av oss bruker hansker, for å si det sånn, kommenterer kontorsjef i Tollregion Oslo og Akershus, Paul Ask tørt.

For det er ikke ubetydelige mengder sure sokker og utbrukte truser som hver dag passerer tollbetjentene på grønn sone på Gardemoen.

- Jeg har vel sett det meste - fra apekatter til mugne matvarer, sier Ask, som gjennom mange år med koffertinspeksjoner har fått god innsikt i hvordan folk pakker.

- Generelt vil jeg si at folk har altfor små kofferter. Kofferten var sikkert stor nok ved utreise, men på hjemturen stapper folk nedi alle mulige ting de har rasket med seg på reisen, så de knapt får lokket igjen, forteller han.

Insektsimport

En av de som har opplevd at kofferten uventet er blitt litt tyngre enn da han dro ut, er programleder i TV2, Øyvind Fjeldheim. Han har i det siste reist verden rundt for å spille inn et nytt reiseprogram.

- En diger edderkopp snek seg en gang med i kofferten fra Kambodsja. Etter det lar jeg aldri kofferten stå åpen når jeg er i eksotiske strøk. Og når jeg kommer hjem, åpner jeg alltid kofferten utenfor leiligheten og rister alt som ligger der, sånn for sikkerhets skyld, forklarer han.

Fjeldheim har faktisk all grunn til å gå såpass grundig til verks. Hver høst må skadedyrfirmaene rykke ut etter at kakerlakker har lagt sommerturen til Norge, enten som egg eller voksne individer, gjemt i klær og kofferter fra det store utland. Veggdyr er en annen ubedt gjest som mange tar med seg fra utenlandske hoteller. Ifølge avisarkivene finnes det til og med nordmenn som har fått slanger med seg i kofferten.

- Jeg har opplevd å finne både kakerlakker og andre insekter. At et eller annet flyr eller kryper ut av kofferten er ikke helt uvanlig, bekrefter Ask i Tollvesenet.

Det beste tipset mot å innføre en koloni av eksotiske skadedyr til ditt eget hjem, skal ifølge ekspertene være å putte bagasjen i fryseren. Enkelt, i hvert fall dersom du tilfeldigvis har plass til tyve kilo feriebagasje mellom boksis og kakerester.

Feriediett

Overvekt er noe av det nordmenn frykter mest etter ferien, og da er det ikke grillfettet rundt magen det er snakk om. Selv om enkelte riktignok forsøker å kamuflere overflødige kilo ved å feste de tyngste bagasjeobjektene i beltet før innsjekking.

Strategien for hvordan ytterligere kilo skal få plass i en allerede fullstappet koffertkropp, legges også opp ulikt. Mens ukebladene tidligere i sommer overbød hverandre med pakkeråd inneholdende ord som komplementærfarger og kombinasjonsplagg, handler pakking for hjemturen for de fleste om matematikk og rå muskelkraft.

- Plassmessig har jeg funnet ut at kombinasjonen av bretting og stapping er det beste, sier programleder i reiseprogrammet "Hit & dit", Kjersti Idem.

- Og så prøver jeg å bli flinkere til å riste - det er utrolig hvor mye sand man klarer å få ned i kofferten i løpet av en liten uke.

Hennes beste tips for å holde ferievekta er imidlertid å unngå å kjøpe alle de lokale souvenirene du ikke trodde du kunne unnvære.

- Jeg har sluttet å kjøpe alt mulig ræl jeg egentlig ikke trenger. Det korallkjedet du syntes var superfint i Syden, er kanskje ikke så kult å gå rundt med til ullgenseren hjemme, resonnerer hun.

Gruer du deg til å komme hjem og åpne opp for 20 kilo overprisede souvenirer, skadedyr og innestengt svettelukt, kan du trøste deg med at 1,5 prosent av all bagasje kommer på avveie.

Kanskje blir det noen andre som får gleden av å ta hånd om nettopp ditt feriekaos.

Ambisiøse pakketipsFor de som er villige til å legge både sjel og tid ned i koffertinnholdet, har programleder for "What Not to Wear", Clinton Kelly, gitt nyttige tips på Budget Travel sine sider:

  • Ikke pakk noe som ikke passer sammen med minst to andre plagg.


  • Sats på nøytrale farger til den ene halvdelen av kroppen, og mønstre til den andre.


  • Velg mørke jeans, de kan lettere brukes som penbukser.


  • Hold deg til noen få farger.


  • Dress deg opp eller ned med det rette strategiske tilbehøret.


  • Ta på deg de største plaggene under reisen, så får du plass til mer i kofferten.
bagasje320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning