Gaver med mening

Hvorfor kjøpe noe som bidrar til "bruk-og-kast"-mentaliteten i samfunnet når det finnes så mange andre muligheter?

Sist oppdatert
Julen er en tid for familiehygge, god mat og avslapning. Den er også forbrukersamfunnets høytid, hvor butikker forsøker å overgå hverandre i gavepapir, finklær, godterier, mat, alskens duppeditter og alt "du bare må ha til jul". Man skal liksom ikke begrense seg når det er jul, det er jo tross alt bare jul en gang i året..

Les også: Gode gaver til jul

Les også: Unngå julemaset

Les også: Vinterdeppa?


- Generelt sett synes vi det er en bedre idé å gi folk en opplevelse i gave, enn ting de fleste har mye av fra før, sier Øivind Løtveit, informasjonsmedarbeider i Framtiden i våre hender .

Og hvis man først skal gi bort ting, synes Løtveit at man bør kjøpe noe av kvalitet og som man faktisk trenger.

- Hvis barnet ditt trenger nye ski, hvorfor ikke vente til jul, og gi bort et par ordentlige ski? Eller piggdekk til sykkelen, foreslår han.

Grønne gavekort
Framtiden i våre hender lanserte for noen år siden konseptet Grønne gavekort som man kan bestille på nett. Her kan man krysse ut for en rekke kreative gaver som heller byr på en opplevelse enn ting. Det er også mulig å lage slike gavekort selv, for et mer personlig preg.

- Vi oppfordrer folk til å være kreative, sier Løtveit.

Her er noen forslag:
  • Barnevakt
  • Romantisk kveld
  • Joggepartner
  • Matkurs
  • 1 times lytting uten avbrytelse
  • Leksehjelp
  • Sykkeltur
  • Datahjelp
  • Natt i snøhule
  • Restaurantbesøk
  • Fotmassasje
  • Koselig hjemmelaget middag
  • - Man kan også kjøpe billetter til ulike kulturarrangement, som en tur i operaen, teateret, kinoen og lignende. Eller en miljøvennlig reise i form av interrailbillett, foreslår Løtveit.

Små venninnegaver kan for eksempel være Fairtrade-vin eller sjokolade, bøker, kortreist honning, eller du lage ting selv.

Framtiden i våre hender oppfordrer også til å kjøpe såkalte solidariske gaver, ved å støtte en organisasjon som jobber i et fattig land hvor mennesker ikke har det like bra som oss.

"Gi oss jula tilbake"

- Vi synes at det legges alt for stor vekt på den kommersielle delen av jula. I stedet for burde vi ta det med ro, slappe av med familien, investere i god mat og heller tenke over hva julen faktisk betyr for oss.

Gjennom kampanjen "Gi oss jula tilbake!" forsøkte Framtiden i våre hender å få det norske folk til å ta et standpunkt.

- Handelsstanden starter jo med å tyne jula med marsipan i butikkhyllene i slutten av september. Og foreløpige tall viser at årets julehandel med stor sannsynlighet kommer til å bli større enn noen gang, informerer Løtveit.

Ut av sitt gode skinn
Trenden viser dessverre at det nærmest går sport i julegavene; hvor mange gaver får man? Hvor dyre er de? Er den større enn gaven i fjor?

- Det er altfor stort press når enkelte familier ser seg behov i forbrukslån for å komme i havn med julehandelen. Det er den åpne lommeboks tid, og mange går ut av sitt gode skinn denne delen av året.

- Det er ikke slik at alle må gi til alle.

Løtveit foreslår derfor at man i familien eller vennegjengen heller blir enige om å kjøpe felles gaver, for å minke det økende kjøpepresset. etisk_hoyde

Denne saken ble første gang publisert 26/11 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også