Garva kosedyr

Tradisjonsrike og hardføre saueraser er tatt inn i varmen. Siste skrik er mye ull.

Sist oppdatert
Spelsau, villsau, vikingsau og pelssau. Lodne skinnfeller fra gamle nordiske raser har krøpet opp i godstolen, senga og sofakroken. Som perfekt tilbehør til blek og frossen vinterhud.

- Det er tid for litt lunhet nå, sier Britt Sundaker, interiørkonsulent og daglig leder på Medmer. - Bort fra minimalismen!

De raggete saueskinnene kommer i naturlige grå-, svart-, brun- og hvit-nyanser. Ett enkelt skinn kan også ha flere farger; fra det lyse, grå-hvite med svarte tupper, til de mørke brunsvarte med asymmetrisk gråspreng.

- Grå-variantene er populære, forteller Sundaker. - De passer kanskje godt til stuetrenden?

Ullent forhold

Sauerasene har ulik fargeprakt, men også forskjellige størrelser og ull-lengder. Den silkemyke, glinsende pelssauen for eksempel, har lang og bølgete pels, mens dalasauen har myk ull og lite krøll. Bleset sau gir de største skinnene, mens spelsauen har de lengste hårene.

- Ulla på disse sauene er ikke så tett, og dermed kan pelsen vokse seg desto lenger, opplyser Olav Granberg, daglig leder på Granberg Garveri.

Spelsauen er en urgammel norsk rase med finsk og islandsk innslag. Den er litt mindre enn den vanlige norske hvite dalasauen, og regnes som en hardfør, nøysom og fruktbar rase som går godt samlet i flokk.

- Skinn fra spelsau er så utrolig flotte. Og du finner ikke to som er like, bedyrer interiørkonsulent Sundaker.

- De parrer seg jo med hvem de vil, så alle avkommene blir forskjellige, humrer hun.

Vått hår

Små menneskeavkom sover godt på sauefellen, men for å unngå lange dyrehår i pusten, bør du velge lammeskinn eller en kortklipt variant av for eksempel australsk merino til spedbarn. Større menneskelige dovendyr kan bruke de mere rufsete typene, og de fungerer like godt sommer som vinter.

- Luftlommene i pelsen holder veldig bra på varmen når det er kaldt, og stenger heten tilsvarende godt ute når det er varmt, forklarer Olav Granberg.

I tillegg til de varmeregulerende egenskapene, kalles gjerne saueskinn både selvrensende og vannavstøtende.

- Vanntette er de jo overhodet ikke, men saueskinn har den fantastiske egenskapen at de holder på varmen på tross av at de blir våte, opplyser Granberg.

- Så da gjør det jo ingenting om man blir bløt i utgangspunktet.

Ren ull

Og selv om sauer til en viss grad er holder seg rene ute i naturen på grunn av lanolinet - eller ullfettet i ulla, hender det at de flådde modellene trenger et bad.

- Skinnene våre kan vaskes på ullprogram, men sjekk alltid med produsent eller forhandler om de kan vaskes eller må renses, oppfordrer Granberg.

Blir skinnfellen flat og flokete, kan den børstes opp, eller kardes, med en hard børste. Da bevares den flotte pelsen lenger. Sporadisk risting og lufting holder også liv i sofadyret.

- Skinnfellene holder seg i årevis, påpeker Olav Granberg.

- De er både hardføre og holdbare.

Denne saken ble første gang publisert 12/02 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også