Gå for grønn jul!

La julen bli så miljøvennlig som mulig. Her får du tipsene.

Publisert Oppdatert
Du kan være med og bidra slik at julen blir mer miljøvennlig og ren.

Uønskede gaver forurenser

Redaktør for Etiskforbruk.no, Eidi Ann Hansen, forteller til Kvinneguiden at det som forurenser mest i julen er gavene som folk ikke vil ha.

- Mange opplever hvert år å få noe de ikke ønsker seg, og i Storbritannia ble det kjøpt uønskede gaver for 25 milliarder kroner i 2007. Produksjonen av en uønsket gave, som i verste fall blir kastet, i beste fall byttet, er like skadelig som gaver som blir elsket og utslitt før kassering. Blant annet råvareuttak, kjemkaliebruk og energi til produksjon og transport, sier Hansen.

Her får du hennes tips til hvordan du kan være med og gjøre julen mer miljøvennlig:

5 Miljøtips!

1. Ønsk deg noe! Hvis du svarer "snille barn" eller "ingenting" er sjansen stor for at du får noe du ikke vil ha. Å skrive en ønskeliste kan være noe av det mer etiske du gjør denne julen. Les mer om dette her .

2. Planlegg juleinnkjøpene. Det er veldig fort gjort å raske med seg noe man tror man trenger når man først er på shopping. Unngå panikkhandling rett før julaften. Sjansen er stor for å kjøpe upassende gaver - eller bruke store beløp.

3. Bruk tog, buss, reinsdyr eller fyll opp bilen på reisen til julaften. En flytur til og fra Thailand fra hovedstaden slipper ut 4250 kilo Co2 per person. En biltur på 30 mil t/r, slipper ut 168 kilo Co2. Hvis tre stykker haiker med deg, kommer dere på 42 kilo hver.

4. Bli enig med familie og venner om å erstatte ting med opplevelser eller bistandsgaver i år. Vi har alt vi trenger og kjøper det vi ønsker oss gjennom året. Det vi har for lite av er tid - sammen.

5. Lag spenstig julemat, som pinnekjøtterte og kuvert-lutefisk. Vi vil la folk ha juleaftentradisjonene sine i fred, men foreslår en ny vri på julefrokoster, familiesamlinger og nyttårsaften. Innen den tid er vi uansett litt stinne og lei, ikke sant? Oppskriftene presentert av Norwatch gjør deg god og mett på mindre enn halvparten av normal bruk av kjøtt. Du reduserer karbonavtrykket og gjør helsa di en tjeneste, uten å ofre de tradisjonelle julesmakene. milj320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning