Fakta om ekteskapet

Quiz: Dette ekteskapet er ikke gyldig i Norge

Her er reglene ikke alle er klar over.

Hva vet du om ekteskap?

Start quizen

Publisert Oppdatert

Å gifte seg er både romantisk og praktisk for mange. Men i et giftemål følger også mye ansvar for å holde på det gode ekteskapet slik at man selv, og de eventuelle barna man måtte ha sammen, slipper å gå gjennom en tung og vanskelig tid.

Halvparten av ekteskapene brytes

I tillegg til den store psykiske belastningen det er å gå gjennom et samlivsbrudd er det i en skilsmisse også mye papirarbeid, og ikke minst vil det bli komplisert med fordeling av tid med barna, samt fordeling av hus og interiør. Et skikkelig innhogg i økonomien er det også mange som vil oppleve.

Flere parterapeuter hevder at mange par ikke prøver hardt nok å holde på ekteskapet, og Svenn Torgersen, professor ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo, har tidligere fortalt til Kvinneguiden at halvparten av alle ekteskap i Norge i dag går i oppløsning, og enda flere stabile samboerforhold.

- Bak oppløsningen er det ofte utroskap, mange andre fortsetter samliv på tross av utoskap. Sannsynligvis er derfor sjansen for å være utro en eller annen gang i livet, svært høy. Det som er knyttet til personlighetstrekkene er derfor hyppigheten av utroskap i løpet av livet, forteller han.

Professoren mener at det er mye lettere å hoppe ut i utroskap i dag enn det var før i tiden.

- Tidligere var det helst i eliten at man var utro, da måtte kvinnene bare akseptere at mannen var utro. Mens i dag er det større frihet for alle i seksuallivet og i annen oppførsel som er litt på siden av det konvensjonelle. Samfunnet er blitt mye mer liberalt, sier Torgersen videre.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning