GRY SINDING: Gründer, foredragsholder og coach. © FOTO: Mona Nordøy

Gry Sinding

Forretningskvinne og foredragsholder som driver online-kurset SkapDinDrømmejobb, som gir andre gründere kunnskap og inspirasjon til å skape egen business.

- Misunnelse er som syre for sjelen, sier Gry Sinding til Kvinneguiden.

Gründeren, foredragsholderen og coachen jobber til daglig med å hjelpe kunder å nå sine mål. Men det finnes en stor skygge som hindrer oss å nå målene: Misunnelse.

Følelsen er lett å kjenne igjen: Kanskje er det kollegaen som får tilbud om å lede et nytt og spennende prosjekt på jobben eller venninnen som er i bryllupsrus etter å ha blitt fridd til av kjæresten.

Du vet du burde være glad på deres vegne, men du kan ikke fri deg for å kjenne den vonde klumpen i magen. Hvorfor skjer sånne ting aldri med deg?

- Slike negative følelser gjør at du mister fokus og blir mindre aktiv, sier Sinding og fortsetter:

- En av de største hindringene for å nå målene våre er at vi mister mestringsfølelsen vår og dermed progresjonen fordi vi sammenligner oss med andre som er så mye bedre.

Raushetsbriller

Hun får støtte fra coach og mentaltrener Christine Otterstad.

- Det å føle misunnelse er menneskelig, men misunnelse i seg er en av de få følelsene som ikke er godt for noe som helst, sier Otterstad.

Den gode nyheten? I likhet med andre følelser er misunnelse bare en følelse, og du kan derfor mentalt trene deg på å erstatte misunnelsen med andre, mer funksjonelle følelser.

Få av oss er klar over i hvor stor grad vi selv styrer hva vi tenker, og dermed også hva vi føler.

- Lær deg å tenke tanker som styrker deg, så vil du også ende opp med følelser som styrker deg, ikke slike som hindrer og begrenser deg, sier Otterstad.

CHRISTINE OTTERSTAD: Coach og mentaltrener. © FOTO: Mona Nordøy

Christine Otterstad

Coach, mental trener, skribent, blogger og foredragsholder.

- Hvis du bygger ditt selvbilde på sammenligning, vil du nemlig alltid tape. Din lykke kan umulig være avhengig av hvordan andre har det! Du kan dessuten vedde på at søsteren din, kollegaen din og de andre du er misunnelig på, har akkurat like mange utfordringer i livet som du har. Vi oppfatter gjerne andre som mer vellykkede enn de faktisk er. Og det er nettopp tolkingen av det vi ser, som er veien til å få bukt med misunnelsen.

- Velger du å ha misunnelsesbrillene på, vil det gi deg en dårlig dag, men velger du å ha raushetsbrillene på, får du en bedre dag. Når misunnelsestankene kommer, skal du rett og slett stoppe deg selv, fortsetter Christine Otterstad.

Tenk det motsatte

Et enkelt triks er å si STOPP høyt og spørre deg selv om disse tankene gjør deg noe godt. Gjør de ikke det, så tenk da det motsatte. For eksempel: Hun er heldig som er på Kreta nå, det har hun sikkert fortjent!

Det er kanskje vanskelig i starten, men vil på sikt bli til en vane, forsikrer Otterstad.

Etter hvert vil denne metoden utløse gode følelser istedenfor vonde.

Gry Sinding råder deg til å jobbe med å bli inspirert, fremfor misunnelig.

- Det å bli inspirert av andre er noe av det aller smarteste jeg har gjort for å oppnå mange av mine villeste mål. Å lære av andre som allerede har gjort det vi ønsker å oppnå og kopiere deres suksess-strategier er gull for å oppnå våre målsetninger.

Misunnelig på meg selv

Forfatter av Raushetens Tid, Katrine Aspaas, sier det kan være nyttig å minne deg selv på at du også har ting i livet som gjør andre misunnelig.

Selv innrømmer hun gladelig at hun har vært misunnelig på «mennesker med sommerhus ved ville svaberg i Bohuslän eller på folk som går i fjellet sammen med store barneflokker og venneflokker. På suksessrike folk jeg leser om i aviser og blader – av alle mulige slag. På unge mødre med barn og mann og jobb og … Skjønner?”

Kathrine Aspaas © FOTO: Privat

Kathrine Aspaas

Forfatter, siviløkonom, frilansjournalist og kommentator.

Nettopp derfor mener Aspaas det er nyttig å vende det samme blikket mot oss selv.

- De fleste av oss sitter på begge sider av disse følelsene. For det er ikke sånn at ingen er misunnelig på meg. Jeg får tross alt sitte hjemme med knallgod kaffe, og verdens beste rådgivere, og skrive bok. Jeg synger jazz og soul med et storband i ryggen, jeg har fantastiske venner, gode naboer, verdens herligste hund og en kjærlig familie. Ja, jeg ville sannsynligvis vært misunnelig på meg selv!

Vil du lese flere slike saker? Følg Kvinneguiden på Facebook.

Slik snur du misunnelse til inspirasjon:

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!