En annerledes strandferie

Skottland må ikke nytes i Høylandet. St. Andrews har fantastiske strender, og mange alternativer om varmen skulle utebli.

Sist oppdatert
Mens solen steker over den drøyt tre kilometer lange stranden, West Sands, i St. Andrews, jobber Harry (12) intenst med sandslottet sitt, ivrig assistert av mamma Clare (41) og pappa Geoff Harker (44). Omkring oss er over 70 slott i ferd med å bli konstruert. Det står om heder, ære og premier i denne tradisjonsrike konkurransen, som kommunen står bak. Stemningen er ytterst tilbakelent og avslappet. Det er god plass mellom badehåndklene, og ikke en eneste ghettoblaster er å se - eller høre.

- Det er utrolig vakkert her. Veldig familievennlig, og overhodet ikke spolert av turisme, sier Clare, og myser mot bølgene som skvulper inn.

Golfens hjemby

Ikke alle har hørt om den lille byen St. Andrews med rundt 18.000 innbyggere. Og de som kjenner stedet - med en historie som kan skrives tilbake til 6-700-tallet - forbinder det gjerne med golf. St. Andrews regnes nemlig som golfens hjemby. Ikke bare fungerer Royal & Ancient Golf Club som "lovgiver" for golfsporten. Golfbanen "Old Course" er kanskje den mest kjente i verden, og den hyppigst brukte arenaen for den prestisjetunge golfturnering The Open Championship.

Andre har kanskje fått med seg at Skottlands aller første universitet ble etablert her allerede i 1413. Prins William tok sin utdannelse her fra 2001 til 2005.

- Vi er her først og fremst på grunn av historien. Vi ville se universitetet, og ikke minst slottsruinene og katedralen, sier Riccardo S. Severi fra Bologna i Italia.

St. Andrews Castle - opprinnelig reist på 1100-tallet - har fått hard medfart opp gjennom årene. Men det er likefullt et vakkert og monumentalt syn. Ikke minst på grunn av den fantastiske beliggenheten ved sjøen. Fra St. Andrews Castle kan du rusle langs sjøkanten til de nesten like imponerende restene av Cathedral of St.Andrews og St. Rules tower. Sistnevnte er et tårn hvor du kan gå opp i via en trang vindeltrapp. Turen opp er tung, men belønningen på toppen er formidabel i form av en praktfull utsikt over byen og kystlinjen.

- Nydelig vann

St. Andrews har to strender. East Sands og den populære West Sands, som strekker seg fra golfklubbens ærverdige klubbhus og ut av byen. East Sands anbefales av lokalbefolkningen for de som prioriterer vannsport og seiling. Nydelige West Sands er ypperlig for et bad i Nordsjøen, kiting og altså sandslottbygging. West Sands er så lang og så bred - iallfall når det er lavvann - at den aldri blir overfylt. I tillegg kan den skilte med en Blue Flag-award, som EU tildeler strender som er spesielt velholdte, har rent vann og lite søppel.

- Vannet er nydelig. Særlig etter noen varme dager, sånn som nå, smiler Clare Harker.

- Og noen runder med golf innimellom?

- Nei, nei, vi kan ingen ting om golf, sier Geoff Harker, og humrer.

- Men vi har prøvd putting-greenen, sier han - hvilket for amatører nærmest er en forfinet form for minigolf.

Roma i sand

Selv om stadig flere får øynene opp for Skottland som feriedestinasjon, får du definitivt ingen klaustrofobisk følelse på stranda eller i hovedgaten Market Street.

- Jeg kunne godt tenke meg at det kom flere turister. Både hit til St. Andrews og resten av Skottland. Hyggelig med nye mennesker. Dessuten er det jo godt for økonomien, sier Claire.

Harry på sin side er snart ferdig med sandslottet, som vi etter hvert får oppklart at slett ikke er noe slott - men en sandversjon av byen Roma. Komplett kan den knapt sies å være, men fin nok til at familien Harker er optimistiske i møtet med dommerne.

Konkurransen arrangeres hver fredag sommeren igjennom. På det meste har det vært over 100 deltakere.

- Her møtes lokale og besøkende fra hele verden til en fredelig dyst, sier arrangør Paul Marshall.

Det konkurrerers i fem klasser, men alle som deltar får premier i form av juice, potetgull og godteri.

Når solen uteblir

St. Andrews ligger på østsiden av Skottland, vakkert plassert mellom Edinburgh og Dundee. Så skulle værgudene være gretne, noe de ofte er i Skottland, er veien kort til storbyen Edinburgh - eller til de grønne fjellesidene i Høylandet.

- Selv når det regner koser vi oss her. Byen har jo et så hyggelig shoppingområde og et rikt kulturliv, skryter Clare Harker.

Det er altså fullt mulig å nyte noen dager i golfens hjemby uten så mye som å røre en golfkølle. En titt på legendariske "Old Course" er likevel å anbefale, selv om du ikke skal ta det som en selvfølge at du får spille der - selv om du har grønt kort. British Golf Museum er absolutt verdt et besøk uansett om du spiller eller ei, eller du kan ta turen ned i en hemmelig bunker hvis du vil ignorere golfhistorien fullstendig. Denne ble bygd for å beskytte innbyggerne ved et atomangrep. I dag er bunkeren omgjort til museum.

Familien Harker fra Glasgow har hatt St. Andrews som feriested i årevis. Mamma Clare klapper litt på den ene veggen av sand-Colusseum, og sier ettertenksomt:

- I år tok vi litt av sommerferien i Spania også. Men hadde vi visst at det skulle bli så fint vær her i Skottland, ville vi nok dratt til St. Andrews med en gang.

Denne saken ble første gang publisert 27/06 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også