Drømmen om Zanzibar

Drømmer du om milevis med lange hvite strender, krydderdufter og turkise laguner så langt øyet rekker? Reis til Zanzibar og Pemba før alle andre gjør det.

Sist oppdatert
Da Tanganyika og Zanzibar ble slått sammen til Tanzania i 1963, fikk fastlandet det beste av fauna og flora, mens Zanzibar fikk strendene, korallene og krydderet. Sånn kan det hvertfall se ut, ettersom de to delstatene er så forskjellig som de kunne blitt, både når det gjelder natur, geologi og kultur.

Zanzibar preges fortsatt av over 200 år under sultanatet Oman. For de som har vært i Omans hovedstad Muscat, er likheten mellom Zanzibars Stonetown by og Muscat fortsatt tydelig, selv om Stonetown`s sjarm i dag ligger mer i dens forfallenhet og fravær av moderne bygninger.

Zanzibar er pr definisjon muslimsk, men religionen praktiseres i en mer liberal versjon enn den man finner i den øvrige delen av regionen. Delstatens ca 1 million innbyggere lever stort sett av fiske, noe jordbruk, og i økende grad turisme. Mye har allerede forandret seg siden undertegnende var der for første gang i 1993, og flere europeiske turoperatører har oppdaget paradiset.

Det meste dreier seg naturligvis om bading, dykking, snorkling, og annen vannsport. Er du av den rastløse sorten, kan du jo leie deg en sykkel, og sykle langs stranden så langt du orker i varmen. Havet er jo aldri langt unna, så det eneste du må huske på er å ta med rikelig med drikkevann. Pluss solkrem! Zanzibar ligger like under ekvator, og med skyfri himmel og havet ved siden av, skal det ikke mer enn noen minutter til før man risikerer å bli forvekslet med en nykokt hummer.

Til Zanzibars lillesøster med nordnorsk ferge:

De færreste som reiser til Zanzibar får med seg at staten faktisk består av to øyer. Den noe mindre øya Pemba, ligger en overnattingstur unna med den en gang norske fergen "M/S Lyngen". Båten, som fortsatt har instrukser og skilting på norsk, går nå i fast skytteltrafikk mellom de to Zanzibar-øyene. Pemba er alt som store-Zanzibar ikke er; kupert, fruktbar, irr-grønn, og færre strender. Den mangler hoteller, skoler og store butikker, og ikke minst mangler den turister. Det er faktisk så få turister som kommer til Pemba at lokalbefolkningen fortsatt kan huske enkelt- individer som besøkte øya for flere år siden.
Pemba ligner mer på fastlands-Tanzania enn på sin flate storesøster sør i havet, og bærer heller ikke det samme preget av Omansk bestittelse. Fellesnevneren er den alltid til stedeværende krydderduften, den er bare enda sterkere på Pemba!

Pemba er absolutt verdt ett besøk, men man kan ikke forvente den samme standarden som på resten av Zanzibar.

Zanzibar er ikke akkurat kjent for sitt dyreliv, men der finnes en helt spesiell apekatt-rase. Disse finnes kun på Zanzibar, så har du tid, grip fatt i en lokal guide og be han ta deg med på ape-safari. Det er mange av dem, og de er lett å få øye på. Det er jo kjekt å ha sett i hvertfall et vilt dyr når en kommer hjem fra ferie i Tanzania..

Denne saken ble første gang publisert 14/06 2004, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også