Virker cellulittkrem?

Disse kan du helt fint la være å kjøpe

Skjønnhetsproduktene du ikke trenger.

UNØDVENDIG: Om du har solfaktor på huden, tjener du ikke noe ekstra på å ha det i sminken også. FOTO: Trine Jensen

UNØDVENDIG: Om du har solfaktor på huden, tjener du ikke noe ekstra på å ha det i sminken også. FOTO: Trine Jensen

Publisert Oppdatert

Det hersker ingen tvil om at vi lar oss påvirke av reklame - når det gjelder det meste. Hånda i været, hvem har vel ikke kjøpt alt fra hjemme-hårfarge og treningsapparater til juicepresser og ansiktsserum fordi man har latt seg fullstendig forføre av lekre kampanjebilder eller snertne reklamefilmer?

Og er det noe som virkelig er de fleste kvinners akilleshæl, ja så er det produkter som lover å gjøre oss yngre, vakrere, strammere og mer glødende. Vi fyller nemlig badeskap og tømmer lønnskontoer villig vekk i jakten på skjønnhet og evig ungdom.

Men ikke alle produkter er like nødvendige - eller effektive  - til tross for det reklamen lover.

Her er nemlig noen produkter som du sikkert kjøper, men som du helt fint kunne spart deg:

Sminke med solfaktor

TRENGER IKKE ALLE: Når det gjelder sminke som øyenskygger mener ekspertene det er bare tull å bruke penger på å ha en haug med farger å velge mellom. FOTO: Trine Jensen

TRENGER IKKE ALLE: Når det gjelder sminke som øyenskygger mener ekspertene det er bare tull å bruke penger på å ha en haug med farger å velge mellom. FOTO: Trine Jensen

Dropp om du har solfaktor i hudkremen

Vi hører stadig om hvor viktig det er med solbeskyttelse for å holde huden ung, og rådes av skjønnhetseksperter, hudpleiere og reklame til å pøse på med solfaktor.

Men ikke alle eksperter er enige om at alt er like nødvendig.

- Til en viss grad vil dekkevne av sminke være beskyttende mot solen i seg selv, forklarer Sølvi Strifeldt, en av Norges mest anerkjente makeup-artister, til Kvinneguiden.

- Benytt heller en solkrem med høy faktor under sminken, direkte på huden. Finn en som trekker godt inn, det vil ofte si en solkrem som er beregnet på ansikt og ikke kropp, slik at den ikke får sminken til å skille seg.

Hårprodukter mot flisete tupper

Stuss heller ofte

UNØDVENDIG: Om du har solfaktor på huden, tjener du ikke noe ekstra på å ha det i sminken også. FOTO: Trine Jensen

UNØDVENDIG: Om du har solfaktor på huden, tjener du ikke noe ekstra på å ha det i sminken også. FOTO: Trine Jensen

Jo flere produkter skjønnhetsindustrien klarer å fortelle seg at du trenger, jo mer kjøper du og bedre tjener de. Et slikt produkt mener skjønnhetsnettstedet WMN Life, er remedier mot flisete hårtupper.

- Disse produktene bare skjuler problemet, det går ikke an å "kurere" hårtupper som først har begynt å flise seg, forklarer nettstedet.

- Det som skjer er at de serumene eller kremene du kjøper for dette, bare klemmer sammen håret, slik at det på overflaten ser sunnere ut.

Løsningen, forklarer nettstedet, er å begrensen bruken av hårføner, rettetang og krølltang om du vil unngå tupper som fliser seg.

- Og bruker du varme for å style håret, ja så bør du være flink til å benytte deg av varmebeskyttende produkter for å beskytte håret.

En annen måte å unngå flisete tupper på, er å være nøye med å stusse håret regelmessig.

- Skal man holde håret sunt, er det absolutt å anbefale både bruk av varmebeskyttende produkter og også at man er flink til å regelmessig klippe vekk flisete tupper, forklarer frisør Linn Jøssang Helgeland hos Gevir til Kvinneguiden.

- Hver 6. til 8. uke er ideelt å trimme vekk slitte tupper.

Anti-rynke kremer

Slett ikke alt som virker

Overlege Michael Zangani, som jobber ved hudavdelingen på Rikshospitalet og Hud- og Akneklinikken i Oslo, tror mange kjøper kremer som lover mye som de ikke holder.

ALDRI MER BAD HAIR DAY: Her er tipsene som redder deg fra hårkrisene.

ALDRI MER BAD HAIR DAY: Her er tipsene som redder deg fra hårkrisene. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

FUNKER IKKE: Hårtupper som først har blitt ødelagte, lar seg ikke fikse av kremer og serum. FOTO: Trine Jensen

FUNKER IKKE: Hårtupper som først har blitt ødelagte, lar seg ikke fikse av kremer og serum. FOTO: Trine Jensen

- Jeg lar meg provosere av alt folk kjøper fordi de har sett reklame for det, men som faktisk er fullstendig bortkastet, forklarer Zangani til Kvinneguiden.

Kremer som lover å fjerne rynker er typiske eksempler som mange kjøper - og som i mange tilfeller er fullstendig bortkastede penger.

Mange kremer har nemlig bare minimalt med virkestoffer tilsatt, noe som vil si at de også vil ha minimal effekt.

- Les på baksiden, råder hudlegen.

- Står det aktive virkestoffet listet opp langt nede på ingredienslisten, ja så kan du være sikker på at kremen inneholder minimalt av dette, noe som vil si at du kunne spart deg de pengene.

Hudpleier og fagsjef hos Scintific, Ann-Kristin Stokke, forklarer at det også er mange som lar seg lure av kremer som lover å skulle gjøre deg rynkefri.

- En krem kan ikke fjerne rynker, men kan være med på å redusere aldringstegn og gjøre at huden ser sunnere og friskere ut, forklarer hudpleieren til Kvinneguiden.

- Med dagens ingrediensteknologi, vil kremer i større eller mindre grad kunne påvirke fuktighetsnivået, gjøre huden fastere, stimulere kollagenproduksjonen - men ikke fjerne rynker. Det er viktig å ha realistiske forventninger.

Mange øyenskygger og flere maskaraer

Én av hver er nok

En stor palett med mange øyenskyggefarger

Det er klart det kan være fristende å tenke at du skal ha valuta for pengene og kjøpe et sett med øyenskygger som inneholder mange ulike farger og nyanser, men det er tull mener ekspertene.

LOVER MER ENN DE HOLDER: Rynker kan ikke fjernes av kremer alene. FOTO: Trine Jensen

LOVER MER ENN DE HOLDER: Rynker kan ikke fjernes av kremer alene. FOTO: Trine Jensen

- Som regel ender du med å betale for noe du ikke kommer å bruke, forklarer makeup-artist for Mac, Aidan Corcoran, til Kvinneguiden.

- De aller fleste bruker som regel bare to-tre ulike nyanser av øyenskygge, og da kan du heller legge litt penger i disse enn å bruke masse penger på farger du aldri kommer til å bruke.

Flere maskaraer

Noen liker å veksle mellom flere maskaraer, avhengig av hvilket resultat man ønsker seg. Det bør du slutte med, i følge ekspertene.

- Maskaraer tørker ut ganske raskt, så her er det langt mer fornuftig å kjøpe en av gangen som du bruker til den er oppbrukt, forklarer Strifeldt.

- Vil du ha fyldigere vipper til kveldsbruk, er det bare å ta på flere lag av den maskaraen du også bruker på dagtid.

Kroppskrubber

Disse lager du fint selv

Ifølge nettstedet WMN Life kan du også spare deg å bruke penger på kroppskrubber - da du helt fint faktisk kan lage disse selv.

- De beste alternativene til kroppsskubber er ting du sikkert har hjemme allerede, som sukker, salt, kaffe og også både natron og grønn te, forklarer nettstedet.

- Disse fungerer fint til å eksfoliere huden med, og til å fjerne død og tørr hud. Om du blander disse med honning eller oljer som kokosolje for eksempel, så har du en kjempefin hjemmelaget kroppsskrubb.

TØRKER UT: Du trenger bare én maskara. FOTO: Trine Jensen

TØRKER UT: Du trenger bare én maskara. FOTO: Trine Jensen

Hudpleier og klinikksjef ved Face It Sandvika, Nicola Vendrell, tror også at kroppsskrubber kan være unødvendig å bruke generelt sett.

- Bruker du en bodylotion med fruktsyrer og/eller retinol, kan du faktisk droppe kroppsskrubben, forklarer Vendrell til Kvinneguiden.

- Det er fordi du faktisk får en dypere daglig eksfoliering med kremen du bruker. Om du har ekstremt tørr hud vil det dog kanskje være en fordel å bruke en kroppsskrubb ukentlig i tillegg.

Penselrens

Bruk heller en mild såpe

De aller fleste har fått med seg at det er viktig å holde sminkekostene og penslene rene for å unngå å spre bakterier på huden. I parfymerier får du kjøpt mange typer penselrens som gjør jobben, men Strifeldt mener at du fint kan spare deg de pengene.

- Dersom du har teknisk sprit, kan du bruke en sprayflaske til å spraye penselene dine med etter hver bruk for desinfisering, forklarer makeup-artisten.

- En økologisk såpe som Olivia eller avokadosåpen fra Forever Living fungerer også helt fint.

Strifeldt anbefaler ikke å vaske penslene med vanlig sjampo eller oppvaskmiddel som Zalo.

GJØR DET SELV: Kroppsskrubber lager du enkelt og billig selv. FOTO: Trine Jensen

GJØR DET SELV: Kroppsskrubber lager du enkelt og billig selv. FOTO: Trine Jensen

- Det er vanskelig å få ut gjenstridige foundationrester.

Lysreflekterende concealer og mattende pudder

De fleste trenger ingen av delene

Lysreflekterende concealer

Nok et produkt du kan spare deg å kjøpe ifølge Strifeldt, er lysreflekterende concealer.

- En slik concealer vil sannsynligvis ikke dekke de mørke områdene under øynene, men gjøre deg trett og grå i stedet, forklarer make-up artisten.

- Prøv heller en concealer som er noe mer fersken- eller aprikosfarget enn den foundationen du bruker. Pass dog på at denne bare er en snev lysere.

Mattende pudder

VASK OFTE: Men du trenger ikke dyre rensemidler. Babysjampo eller en mild såpe holder fint. FOTO: Trine Jensen

VASK OFTE: Men du trenger ikke dyre rensemidler. Babysjampo eller en mild såpe holder fint. FOTO: Trine Jensen

Vendrell tror mange lever i den tro at man må ha et mattende pudder for å feste foundationen med. Dette kan du spare deg, tror hudpleieren.

- Særlig om du i tillegg bruker en foundation som er matt i fargen  også. Da kan du fint droppe pudder med mindre huden er speilblank.

Kremer mot cellulitter og strekkmerker

Disse gir bare flast håp, mener ekspertene

Cellulittkremer

Er det et produkt mange av oss kjøper og kjøper, og smører på i fortvilte håp om at dette skal bli redningen, ja så er det kremer som lover å fjerne - eller i det minste redusere - cellulitter.

Disse pengene kunne du spart deg, det mener i alle fall ekspertene.

- Jeg registrerer at det stadig kommer kremer mot cellulitter på markedet, forklarer Zangani.

- Vi vet idag at hovedårsaken til cellulitter ligger ganske dyp i huden og i fettlaget. Ingen kremer kan peneterere så dypt i huden og virke i dette området.

Hudlege forklarer at enkelte behandlinger som øker sirkulasjonen i området kan gi effekt.

UNØDVENDIG: Sjekk hva ekspertene sier om lysreflekterende concealer og mattende pudder. FOTO: Trine Jensen

UNØDVENDIG: Sjekk hva ekspertene sier om lysreflekterende concealer og mattende pudder. FOTO: Trine Jensen

- Men det er bare midlertidig. Både slanking og fettsuging blir også ofte foreslått, men vi vet ikke om det virker heller.

Produkter mot strekkmerker

Nok et produkt mange av oss kaster oss over fulle av håp. Men igjen tror ekspertene du fint kunne brukt de pengene på noe annet.

- På samme måte med kremer som lover å fjerne cellulitter kommer det stadig kremer for strekkmerker også, forklarer Zangani.

- Men per dags dato har ingen klart å vise at de er effektive.

DYRE DRØMMER: Vi forakter appelsinhud og strekkmerker, men å kjøpe dyre kremer for å bøte på problemet er nok bare bortkastede penger. FOTO: Colourbox

DYRE DRØMMER: Vi forakter appelsinhud og strekkmerker, men å kjøpe dyre kremer for å bøte på problemet er nok bare bortkastede penger. FOTO: Colourbox

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning