Hørselskade

Dette kan gi deg hørselstap i ung alder

Høye lyder er mer skadelig enn du tror. Støy kan skade hørselen din på sekundet, og når du først har fått hørselsskade, er det ingen vei tilbake.

KONSERT: De fleste konserter er på over 100 decibel. Ifølge eksperten kan du maks oppholde deg her i 15 minutter for å unngå hørselsskader. Foto: Thinkstock
KONSERT: De fleste konserter er på over 100 decibel. Ifølge eksperten kan du maks oppholde deg her i 15 minutter for å unngå hørselsskader. Foto: Thinkstock
Sist oppdatert
EKSPERT: Generalsekretær ved HLF, Anders Hegre.
EKSPERT: Generalsekretær ved HLF, Anders Hegre.

Har du noen gang kommet hjem fra diskotek eller konsert med øresus som en tornado i hodet?

Eller har du kanskje opplevd det etter at gruppeinstruktøren din har vært over gjennomsnittet entusiastisk i mikrofonen?

Dette er overhodet ikke bra med tanke på fremtidig hørsel.

Vi blir stadig mer utsatt for støy, og det spås at det i 2020 vil være over en million hørselshemmede nordmenn. Dette er først og fremst på grunn av en aldrende befolkning, men også fordi vi i dag omgir oss med stadig flere støykilder.

Skal vi tro ekspertene, er både høye lyder, og faktisk også total stillhet svært skadelig.

Og når du først har fått en hørselsskade, er den som regel permanent.

Trenger mer fokus

Generalsekretær i de Hørselshemmedes Landsforbund, Andres Hegres, mener dette er et viktig tema som trenger mer fokus i samfunnet. Han peker på to forskjellige måter en kan bli hørselshemmet på.

- Den første måten du kan bli hørselsskadet av er ved en høy, plutselig lyd, som for eksempel skuddstøy. Dette kan gi hørselsskader med en gang. Det andre som kan være svært skadelig er langvarig støypåvirkning, som for eksempel støyende arbeidsmiljø, MP3-spilleren på full guffe flere timer om dagen, eller om du går på konsert flere ganger i uka, sier han til Kvinneguiden.

Videre forteller han at tinnitus og nedsatt hørsel kan være en konsekvens.

- Tinnitus er for mange svært plagsomt og gjør det vanskelig å mestre hverdagen. Nedsatt hørsel kan føre til at du havner utenfor på jobben og i sosiale sammenhenger.

60/60-REGELEN: Ikke hør på musikk i mer enn 60 minutter av gangen, og ikke på mer enn 60 prosent av lydstyrken.
60/60-REGELEN: Ikke hør på musikk i mer enn 60 minutter av gangen, og ikke på mer enn 60 prosent av lydstyrken. Foto: Hanna Sundquist

Hegres peker på at stadig flere utsetter seg selv for en rekke støykilder daglig.

Tinnitus:

  • Den medisinske betegnelse for øresus.
  • Du oppfatter en lyd uten at det foreligger noen ekstern lydkilde.
  • Ofte forårsaket av plutselig lydtraume.
  • Kan føre til søvnløshet, irritasjon, hukommelsessvikt og konsentrasjonsproblemer.
  • Noen blir uføretrygdede som et resultat av tinnitus.
  • Kan til en viss grad behandles medisinsk, men bivirkningene kan være så uheldige at mange velger å ikke ta imot.

Kilde: Wikipedia.

- Mobil og musikk koblet rett på øret, TV og radio i bakgrunnen, åpne kontorlandskap, trafikkstøy og så videre er alle med på å utsette ørene dine for langvarige skader. Hørselsskader seiler opp som den nye, store folkehelseutfordringen, hevder han.

Er du usikker på om du hører dårlig kan du ta testen på Hørselshemmedes landsforbunds hjemmesider.

Arbeidstilsynets regler

Likevel er det viktig å huske på at det er individuelt hvor mye støy du tåler. Noen har steinører og tåler mye, mens andre har glassører og tåler lite. Et godt utgangspunkt er Arbeidstilsynets regler.

- Generelt sett tåler du 85 decibel i åtte timer. Dette tilsvarer støyen i et trafikkert lyskryss. 94 decibel kan du utsettes for i maks en time. Du bør ikke være i 100 decibel i mer enn 15 minutter om du skal være på den sikre siden, sier han.

Til tross for dette forteller han at lydnivået på de fleste konserter i dag gjerne er på 100 desibel eller mer.

- Ved lydnivåer over 100 desibel øker risikoen for hørselsskader bare du er der en gang. Skadene kan komme i løpet av sekunder.

60/60-regelen

Hegres anbefaler at dersom du er på konsert, bør du passe på å ikke stå for nært høyttalerne samtidig som du bruker ørepropper. Å ta pauser i løpet av konserten er også en fordel.

Musikk direkte fra headset er også en vesentlig støykilde som kan skade hørselen din for alltid. Har du hørt om 60/60-regelen?

- Den går ut på at du ikke bør lytte mer en maksimalt 60 minutter av gangen på 60 prosent av volumet før du tar en pause for å gi ørene dine litt hvile og kjærlighet, sier eksperten.

Han råder deg til å laste ned en støymåler-app på smarttelefonen for å måle støyen der du er.

- Er du et sted med mye støy, ta pauser. Får du dotter i ørene, hører piping eller susing, har lyden vært for høy for lenge. Du bør også forlange støymåler på arbeidsplassen, anbefaler han.

Varige skader

Audiograf hos Audiografen AS, Linda Lianes, forteller at det er utrolig fort gjort å få varige skader av høy lyd.

EKSPERT: Audiograf Linda Lianes. Foto: Audiografen AS
EKSPERT: Audiograf Linda Lianes. Foto: Audiografen AS

- Dersom lydene eller musikken du har rundt deg er på grensen til å gjøre vondt, eller om den skurrer, forvrenges eller gir deg midlertidig øresus eller hørseltap etterpå, er det stor sannsynlighet for at det er for høyt og at gjentatt eksponering kan gi permanente hørselsskader, sier hun til Kvinneguiden.

I tillegg til å risikere nedsatt hørsel og tinnitusplager er det også andre plager du kan få av for høy lyd.

- Nedsatt hørsel er ikke så enkelt som at man bare trenger høyere lyd for å høre. Du vil også få problemer med å skille ut lyder når det er bakgrunnsstøy og kan ofte oppleve forvrenging av lyder. I tillegg kan du bli ekstra følsom for høye lyder, sier audiografen.

For å unngå dette, har hun et konkret tips:

- Bruk sunn fornuft. Ta ansvar for hørselen til barna dine og bruk hørselvern på konsert. Hvis du er ofte på konserter eller holder på med musikk selv, anbefaler vi spesialstøpte ørepropper. Disse støpes etter avtrykk av ørene og inneholder filter som demper likt i alle frekvenser slik at lydbildet opprettholdes. Med slike propper vil du få en mye bedre musikkopplevelse enn uten hørselvern!

På lik linje med Hegres, anbefaler hun også å følge 60/60-regelen når du hører på MP3-spiller eller iPod. Det er fort gjort å glemme seg av hvis du hører på favorittsangen og blir giret opp.

Skaff deg høreapparat!

Dersom du allerede har gått i fella og har fått hørselsskader, er det dessverre ikke noe du blir kvitt med det første.

ØREPROPPER: Beskytt ørene når du er på konsert. Til venstre ser du spesialstøpte ørepropper, og til høyre er alminnelige som du får på større konserter.
ØREPROPPER: Beskytt ørene når du er på konsert. Til venstre ser du spesialstøpte ørepropper, og til høyre er alminnelige som du får på større konserter. Foto: Hanna Sundquist

- En hørselsskade som følge av for høy lyd er dessverre permanent og kan ikke rettes opp igjen med medisiner eller behandling, sier audiografen.

Dersom nedsatt hørsel setter begrensninger sosialt og på jobb, anbefaler Lianes å gå til anskaffelse av høreapparat. Som ung kan det være ekstra kjipt å bruke dette, men det kan faktisk få alvorlige konsekvenser hvis du går rundt med dårlig hørsel over tid.

- Den som går lenge med et hørseltap før han eller hun begynner å bruke høreapparat, risikerer nedsatt taleoppfattelse. Ved å bruke høreapparat får du stimulert hørselen din. Dermed tar du bedre vare på det som er igjen av den, sier hun og fortsetter:

- Også ved tinnitusplager kan det hjelpe med høreapparat. Dagens apparater er veldig avanserte og kan tilpasses i små og moderne innfatninger. I tillegg kan de kombineres med bluetoothløsninger, og noen kan også styres via apper på din mobiltelefon, sier Lianes.

Les også:

Stress krymper hjernen

Derfor lukter gamle gammelt

Du vil ikke tro hva han fant under huden

Denne saken ble første gang publisert 24/09 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også