Riktig jeans for smalere bak

Denne buksa gjør rumpa større

Her er jeansene du bør satse på om du vil at rumpa skal se mindre ut.

TIL ADVARSEL: Om du dropper baklommer på jeansen, vil rumpa se dobbelt så stor ut.

TIL ADVARSEL: Om du dropper baklommer på jeansen, vil rumpa se dobbelt så stor ut. Foto: FOTO: Robotworks

Publisert Oppdatert

Moteverdenen er et flyktig sted, og ofte både kommer og går trender før man helt har fått sjansen til å verken prøve dem ut eller bli komfortable med dem. Men noen plagg holder koken sesong etter sesong, og kan med fordel kalles en garderobeklassiker. Øverst i denne kategorien troner den gode gamle jeansen.

- Jeans går aldri av moten, er selve hjørnesteinen i enhver kvinnes basisgarderobe og passer til hverdag og jobb like godt som den gjør til jobb og fest, uttalte den britiske denim-dronningen Donna Ida nylig til motemagasinet In Style.

Det har nok Ida helt rett i. Men mange sliter likevel med å finne en jeans som passer perfekt. At rumpa ser stor ut er frykten for mange når det gjelder jeans, og det kan være vanskelig å finne frem til en modell som strammer, løfter og former - og som sitter som den skal; som et skudd.

Men frykt ikke; ekspertene har gode råd når det gjelder jeans som både krymper og løfter rumpa. Hurra!

Mørke farger toner ned

Det er med jeans som det er med andre klesplagg: Mørke farger krymper og lyse farger har en utvidende effekt. Så om målet er å se mindre ut over baken, ja da bør du kanskje droppe de helt lyse olabuksene eller jeansen med stonewash-effekt.

- Om du vil "tone ned" bakenden bør de velge en jeans i en mørk farge, bekrefter stylist og personlig shopper hos Lindex Karl Johan, Elin Månsson, til Kvinneguiden.

- Det finnes andre ting og detaljer med buksene man også bør være obs på om man vil se smalere ut, men regel nummer én er absolutt å gå for en mørkere vask.

HVERDAGSHELT: Gjør som Jessica Alba, og gjør jeansen til din beste venn og garderoberedder. Disse får i tillegg rumpa til å se mindre ut. 1. Mørk jeans med rette bein, kr 399, Lindex. 2. Jeans med stretch, kr 499, Lindex. 3. Jeans med stretch og rette bein fra Citizen ogf Humanity, kr 2000, Net-a-Porter.com. 4. Sorte jeans med god stretch, kr 299, Cubus.

HVERDAGSHELT: Gjør som Jessica Alba, og gjør jeansen til din beste venn og garderoberedder. Disse får i tillegg rumpa til å se mindre ut. 1. Mørk jeans med rette bein, kr 399, Lindex. 2. Jeans med stretch, kr 499, Lindex. 3. Jeans med stretch og rette bein fra Citizen ogf Humanity, kr 2000, Net-a-Porter.com. 4. Sorte jeans med god stretch, kr 299, Cubus. Foto: FOTO: Stella Pictures, produsenten

Kristin Fjeld hos H&M Norge er enig:

- En mørk jeans eller bukse forminsker mer enn en lys.

Heldigvis finnes det fortsatt mange ulike nyanser og farger å velge mellom også i den mørke enden av skalaen.

- Ja, en mørk jeans er jo ikke ensbetydende med en sort, forklarer Fjeld.

- Det finnes mange ulike variasjoner av mørkeblått, fra indigo og over mot mørkegrått. Og i tillegg finnes det jo mange jeans i andre mørke farger som burgunder, mørk grønn og selvsagt også sort.

Ikke kjøp buksen for stram

Jo da, jeansen skal sitte godt, og et råd man hører ofte er å kjøpe den så stram som man bare orker å gå med til å begynne med, for de aller fleste jeans vil gå litt ut med både bruk og vask.

Men ikke kjøp jeansen en hel størrelse for trang. I alle fall ikke om målet er å se mindre ut over baken.

- Jeansen skal sitte godt, men ikke sånn at det ser ut som om du har klemt deg inn i en størrelse under den du egentlig burde ha hatt, forklarer Månsson.

- Ta en titt i speilet og spør gjerne betjeningen i butikken om hjelp. Å finne en jeans som sitter riktig over rumpen er mange ganger en utfordring, og det kan hende at man må prøve seg frem i ulike modeller og størrelser.

Tidligere jeansdesigner for Acne, nå produktansvarlig for jeanslinjen Never Denim hos Bik Bok, Martin Gustafsson, er enig:

GÅ FOR MØRK: Mørke jeans virker forminskende, mens lyse forstørrer.

GÅ FOR MØRK: Mørke jeans virker forminskende, mens lyse forstørrer. Foto: FOTO: GAP/produsenten

- Det er en tynn linje mellom å sitte som støpt og å være for trang, forklarer designeren.

- Og det kan fort gå galt om man velger feil.

Velg en modell med stretch

Mange frykter jeans med stretch, og tror at materialer som strekker seg med kroppen vil ende opp med å gjøre at rumpa ser større ut. Men dette er ikke riktig ifølge ekspertene.

- For å få rumpa til å se mindre ut, bør man faktisk helst velge en jeans med stretch, røper stylist og PR- ansvarlig hos Cubus, Merete Petterson, til Kvinneguiden.

- Det er nemlig som oftest mye mer flatterende på de aller fleste fasonger, og slett ikke noe som bidrar til at du ser større ut.

Petterson forklarer at de selger svært godt at sine jeansmodeller med superstretch-kvalitet.

- Disse buksene både løfter rumpa, holder inne og er i tillegg komfortable å ha på.

Sats på slim-fit eller bootcut

Mange formfulle kvinner frykter jeansmodeller med ord som "skinny" eller "slim-fit", og tror de må gå for slengbukser. Men også den frykten skal du bare legge fra deg først som sist råder ekspertene.

I ALLE PRISKLASSER: 1. Mørke jeans fra Nudie, kr 995, Nelly.no. 2. Jeans med stretch og bootcut-fasong, kr 399, H&M.  3. Jeans fra Siwy i modellen Slim Bootcut, kr 1399, Shopbop.com. 4. Jeans med rette bein, kr 399, Lindex. 5. Supersoft stretch jeans, kr 329, Asos.com

I ALLE PRISKLASSER: 1. Mørke jeans fra Nudie, kr 995, Nelly.no. 2. Jeans med stretch og bootcut-fasong, kr 399, H&M. 3. Jeans fra Siwy i modellen Slim Bootcut, kr 1399, Shopbop.com. 4. Jeans med rette bein, kr 399, Lindex. 5. Supersoft stretch jeans, kr 329, Asos.com Foto: FOTO: Produsenten

- For å balansere ut baken og hoftene kan du satse på en modell som er ganske rett i beina, forklarer Månsson.

- Litt bootcut i modellen går også bra. Men ikke la det bli for mye sleng. Og hold deg til en normal midjehøyde på jeansen.

Gustafsson er enig:

- For mye sleng vil bare gjøre at du ser bredere ut, så unngå dette om det er hoftene du forsøker å minske litt.

Designeren forklarer at om det er lårene dine som er kraftige, må du være påpasselig med å ikke velge for stramt.

- En noe rettere modell vil være mer flatterende, råder designeren.

- Et annet tips er å se etter modeller hvor sømmen på siden av hoftene er flyttet litt fremover. Dette gjør nemlig at du ser smalere ut.

Fjeld holder også en knapp på bukser som sitter godt.

- Slim-fit bukser med stretch er fint på de aller fleste, uansett størrelse og fasong, men ønsker man å se smalere ut kan en bootcut-variant bidra til å balansere ut hoftebredde.

Ikke dropp baklommer

I mange motesituasjoner har du kanskje hørt at om man vil generere fokus vekk fra et område, skal man satse på så få detaljer som mulig nettopp der - slik at fokus rettes mot et annet område. Nettopp derfor lar mange seg villede til å tro at det er en god idé å se etter jeans uten baklommer om man vil gi illusjonen av mindre rumpe.

- For all del ikke dropp baklommer, råder Petterson.

- Uten lommer blir jo hele baken en stor flate, og man ser ut som om man plutselig har fått mye større rumpe enn man egentlig har.

Dette bekrefter Gustafsson:

- Jeans er utrolig mye mer flatterende med baklommer. Og ikke fall for fristelsen til å velge en modell med for små lommer heller, det kan også gi deg større rumpe. Det er bedre at lommen har en normal størrelse så lommene ikke ser små ut i forhold til rumpa.

Pass på plassring av lommer

Det er ikke bare tilstedeværelsen av lommer som har noe å si for rumpestørrelsen din. Plasseringen av disse lommene er også viktig ifølge våre eksperter.

- Lommene bør sitte sentralt på rumpa og inn mot midten. Dette gir nemlig et inntrykk av mindre og strammere rumpe, forklarer Månsson.

- Og unngå detaljer på lommene som virker forstørrende, oppfordrer han videre.

FORSTØRRER: Jeans i lyse farger og med små lave lommer kan få rumpa til å se større ut. Det passer bra for denne tynne modellen.

FORSTØRRER: Jeans i lyse farger og med små lave lommer kan få rumpa til å se større ut. Det passer bra for denne tynne modellen. Foto: FOTO: Produsenten

Fjeld er enig:

- En god huskeregel er at store lommer forminsker og små lommer forstørrer, forklarer eksperten.

- Sitter lommene for høyt oppe ser rumpa med en gang større og bredere ut. Da er det bedre å satse på en modell hvor lommene er plassert litt lavere på rumpa, da dette bidrar til at hele baken får et løft.

Gustafsson forklarer at det er ikke bare rumpa, men også hoftepartiet som blir visuelt påvirket av lommenes plassring.

- Jo lengre lommene kommer ut mot sidene, dess bredere vil du jo se ut over hoftepartiet, råder designeren.

- Mens jo nærmere lommene er midten av baken din, jo smalere vil den fremstå.

OBS: Alle merker varierer på sine størrelser, både når det gjelder modell, passform og vask. Så om du bruker en bestemt størrelse i et merke eller modell, så betyr ikke det nødvendigvis at du har samme størrelse i en annen.

Les også:

Gjør du dette, slipper du å sminke deg

Slik skal du sminke deg om våren

Disse vinterklærne kan du fint bruke når våren kommer

Slik kler du deg slankere

IKKE SÅNN: Dise lommene gjør at både rumpe og hofter ser bredere ut enn det de egentlig er.

IKKE SÅNN: Dise lommene gjør at både rumpe og hofter ser bredere ut enn det de egentlig er. Foto: FOTO: Denimblogg.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning