Den beste kjærestegaven

Det er èn ting du absolutt bør legge vekt på. Les hva her!

Publisert Oppdatert
Hva er egentlig den perfekte kjærestegaven til jul?

Det varierer selvsagt! Likevel er det mulig å få en viss pekepinn på hva som kan fungere og hva du skal kikke etter.

- Persolig gave

Sosiolog ved SIFO, Anita Borch, har forsket på nordmenns forhold til julegaver og forteller hvorfor det er så vanskelig å gi kjæresten julegave og hva du bør vektlegge;

- Den ideelle gaven til partneren din er en gave som røper din kunnskap om mottakeren. Det er en personlig gave som du har skjønt at han har lyst på, sier Borch til Kvinneguiden.

Tidligere undersøkelser viser at nordmenn synes det er absolutt vanskeligst å kjøpe julegave til partneren, Boch mener at det er fordi giveren har et stort forventningspress på seg.

- Som mottaker forventer man en positiv overraskelse fra kjæresten i julen. En gave kan vise at man forstår partneren sin og kjenner ham godt. Undersøkelser viser også at partneren er den som ligger på topp i slektskaps-hierarkiet ved siden av egne barn og at dette er den viktigste gaven, sier sosiologen.

- Kvinner flinkest

Boch sier at det kan være vanskelig å kjøpe gave i et ferskt forhold, men at presset blir større når man kjenner partneren godt. Samtidig kan man i mer langvarige forhold gjerne unnskylde hverandre for å ikke gi så store gaver i år som i fjor;

- Undersøkelser viser også at man i økonomiske nedgangstider velger å bruke mindre penger på gave til kjæresten fordi man avtaler på forhånd, sier Boch.

Forskning viser samtidig at det er kvinner som tar mest ansvar for julegaver. Boch tror det handler om kvinners form for omsorg.

- Man knytter bånd med gaver og det handler om omsorg og vennskapspleie som kvinner ofte er mer opptatte av. Kvinner vier større oppmerksomhet rundt gavegivning, menn viser gjerne dette på andre måter, sier sosiologen.

Står du bom fast i rundt gavevalget tipser hun deg om å tenke deg grundig om og spørre venninner om gode råd. Det er nemlig synd å bruke mye penger på noe som aldri vil bli brukt.

Men èn type gave er sosiologen sikker på at du bør styre langt unna;

- Det er ikke lurt å velge en type ferdig innpakka gave til kjæresten. kjrestegave1-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning