Topp 10 musikaler

De beste musikalene

De beste musikalene gjennom tidene.

KLASSIKER: En av de virkelig store: West Side Story.

KLASSIKER: En av de virkelig store: West Side Story. Foto: FOTO: Filmweb

Publisert Oppdatert

I anledning kinoaktuelle "Les Misérables" tørker vi støvet av gamle og nyere filmer i kategorien musikal. Varm opp stemmen, knyt danseskoene og gled deg over disse 10 favorittene:

10: CHICAGO (2002)

Roxie Hart (Renée Zellweger) drømmer om å synge og danse seg ut av sitt fargeløse liv, akkurat som idolet hennes Velma Kelly (Catherine Zeta-Jones). Når de begge havner i fengsel for mord, og Roxie får stjernestatus i mediene gjennom sin advokat øyner hun muligheten til å kunne bli en virkelig stjerne.

"Chicago" har gått sin seiersgang på mang en musikalscene siden oppsetningen på Broadway i 1975, og publikum har lagt sin elsk på jazznummere, kriminelt fengende låter og sexy koreografi. Vi synes filmatiseringen fra 2002 ikke gjør noen skam på musikalen, snarere tvert imot, vi lar vi oss rive med av Roxie, Velma, "Mama" og Billy!

Beste nummer: All that Jazz, fremført av Catherine Zeta-Jones.

09: TOP HAT (1935)

Jerry Travers (Fred Astaire) er en ung danser som kommer til London for å være med i en oppsetning. Han møter snart den vakre Dale Tremont (Ginger Rogers), og går all in for å kapre hennes gunst. Dale på sin side tror at Jerry er en helt annen, og forviklingene er i gang.

"Top Hat" står igjen som en av tidenes musikaler, mye på grunn av ikonene Fred Astaire og Ginger Rogers. Filmen inneholder åtte musikknummere som akkompagneres av dans og stepping. Filmen har rett og slett alle de riktige ingrediensene, og vi lar oss sjarmere i senk av Mr. Astaire i flosshatt.

Beste nummer: Top Hat, white tie and tails, fremført av Fred Astaire.

08: WEST SIDE STORY (1961)

"West Side Story" er i likhet med Romeo & Julie en historie basert på den umulige kjærligheten. Vi møter ungdomsgjengene The Jets og The Sharks, som hater hverandre intenst. Maria og Tony tilhører hver sin gjeng, men faller hodestups for hverandre.

Filmen sto for en fornyelse av musikal-sjangeren da den kom i 1961. Ved å krysse musikk med et dagsaktuelt tema som innvandring og kule ungdommer fra New York, ble filmen straks en hit. Banebrytende var den også, aldri før hadde publikum sett folk danse så heftig i en amerikansk film før. Vi lar oss rive med den dag i dag!

Beste nummer: I feel pretty, fremført av Natalie Wood (Hun ble riktig nok dubbet i ettertid).

07: ANNIE (1982)

Lille Annie med det røde håret vokser opp på et slitt og trist barnehjem i New York på 30-tallet. Bestyrerinnen er en alkoholisert og noe ondskapsfull dame som går inn for å knuse barnas håp om en gang å bli adoptert. Annies redningsmann blir millionæren Oliver Warbucks, en mann som ikke bare tar seg av henne, men som også hjelper henne med å finne sine biologiske foreldre.

Historien om "Annie" rørte hele verden da den kom, og mang en jente har sunget med av full hals til "Tomorrow". Vi tar gjerne en trall med jenta med det fine håret når som helst!

Beste nummer: Hard Knock Life, fremført av Aileen Quinn og de andre barna.

06: MY FAIR LADY (1964)

Blomsterpiken Eliza Doolittle (Audrey Hepburn) blir plukket opp av rennesteinen av en arrogant professor. Han tar på seg jobben med å bli kvitt cockeydialekten og gjøre henne til en feiende flott frue.

Filmen fremsto som en svært påkostet versjon av Lerner og Loewes musikal "Pygmalion" da den kom, og seilte rett inn i publikums hjerter, mye på grunn av Audrey Hepburn. Hun er da også riktig så fantastisk i rollen som Eliza!

Beste nummer: I could have danced all night, fremført av Audrey Hepburn (Dubbet av Marni Nixon).

05: MAMMA MIA! (2008)

På en forlokkende liten gresk øy bor Donna (Meryl Streep) og datteren Sophie (Amanda Seyfried). Når Sophie skal gifte seg strømmer gjestene til, deriblant hennes tre potensielle fedre (Pierce Brosnan, Colin Firth og Stellan Skarsgård). Slikt blir det oppstandelse av.

Inspirert av Abbas låter ble filmen en hyllest til musikken i tillegg til en kassasuksess. Publikum gikk mann av huse for å se filmen, og egene karaokeversjoner ble satt opp. Abba-fan eller ei, det er klin umulig å ikke trampe takten til disse velkjente melodiene!

Beste nummer: Slipping through my fingers, fremført av Meryl Streep og Amanda Seyfried.

04: GREASE (1978)

Danny (John Travolta) og Sandy (Olivia Newton-John) møter hverandre i sommerferien, og en romanse blusser opp. Etter ferien drar Danny tilbake til Rydell High School, bare for å oppdage at Sandy har begynt på samme skole. Hun passer dessverre ikke inn i den kule gjengen hans, og det blir problemer gjennom skoleåret, før Sandy gjenoppstår som en real babe.

"Grease" er like magisk i 2013 som den var i 1978. En stor del av æren for det går til Newton-Johns nydelige sangstemme, Travoltas hoftebevegelser og resten av skolens upåklanderlige klesstil, som for øvrig ser like kul ut i dag. Vi sier ja takk til medlemskap i "T-Bird" eller "The Pink Ladies" når som helst!

Beste nummer: Summer nights, fremført av John Travolta og Olivia Newton-John.

03: SOUND OF MUSIC (1965)

Maria sliter med å tilpasse seg nonnetilværelsen, og forlater klosteret for å være guvernante for enkemannen Captain Von Trapp (Chistopher Plummer) og hans syv barn. Gjennom sang og moro bringer Maria gleden tilbake til familien, og ender opp med å gifte seg med enkemannen.

Sjeldent har vel en film gitt oss mer lyst til å løpe og synge av full hals. I tillegg er Von Trapp-barna aldeles skjønne når de fremfører "So long, Farewell".

Beste nummer: The hills are alive, fremført av Julie Andrews.

02: MOULIN ROUGE! (2001)

Christian (Ewan McGregor) er en ung, fattig forfatter som forviller seg inn i den surrealistiske verdenen rundt Moulin Rouge i Paris i 1899. Her forelsker han seg i stjerna Satin (Nicole Kidman). Hun er allerede lovet bort til den mektige Hertugen, men gjennom en teateroppsetning får de to turtelduene tid sammen.

"Moulin Rouge!" er et fyrverkeri av en film, spekket med farger og fengende rytmer fra alt fra Elton John til Massive Attack og Fatboy Slim. Hovedrolleinnehaverne gjør også en solid jobb vokalmessig, og vi kan ikke annet enn å falle pladask når McGregor synger Elton Johns "Your song". Akk, akk, denne kjærligheten!

Beste nummer: Your song, fremført av Ewan McGregor.

01: SINGIN' IN THE RAIN (1952)

Don (Gene Kelly) og Lina er et kjent skuespillerpar. Lina sliter med å skille hendelsene som skjer på film fra virkeligheten, og når deres siste film skal bli til en musikal er ikke stemmen hennes god nok, så nykommer i bransjen, Kathy, får jobben med å dubbe henne. En romanse oppstår dermed mellom Don og Kathy.

Du har sikkert sett det før, Gene Kelly som danser i lykkerus i regnet til den lystige tittellåta. Det er få ting som får oss til å trekke mer på smilebåndet, og førsteplassen på lista er dermed dedikert til det som står igjen som en musikal med like bred apell i dag som i 1952. En mer oppløftende musikal skal du lete lenge etter!

Beste nummer: Singin' in the rain, fremført av Gene Kelly.

Soundtrack fra filmene finner du i Filmwebs Spotify-liste!

Les også:

Dette blir storfilmene i 2013

De beste filmene i 2012

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning