By på by

I Nederland er neste by aldri mer enn en sykkeltur unna.

Sist oppdatert
- Det er det som er det fine med dette landet; man bare setter seg på sykkelen, og vips så er man i en annen by. Eller en annerledes bydel, sier Inger Marie Gaard Pedersen.

Hun har studert i den nederlandske byen Delft i fire år, og mange ganger tatt sykkelen de 15 kilometerne fra Delft til Rotterdam, eller de 8 kilometerne til Haag.

- Nederland er både flatt, syklistvennlig og tettbodd. Man blir litt bortskjemt. Alt som ligger lenger unna enn en time blir plutselig veldig langt borte, påpeker hun.

Hele området vest i Nederland fra Amsterdam til Rotterdam, det såkalte Randstad, er et nærmest sammenhengende byområde.

Lander du på Amsterdams flyplass Schiphol, har du over ti byer under en times togtur unna.

Arkitekturbyen

Verdt å besøke i sommer er for eksempel Rotterdam. Det første du møter når du kommer ut fra togstasjonen er heisekraner og byggearbeid. Det er ikke tilfeldig. Rotterdam er kjent for sine stadige nye og utradisjonelle arkitekturprosjekter. Fra 24. mai til 2. september i år arrangeres Rotterdams tredje internasjonale arkitekturbiennale, hvor du blant annet kan ta en guidet arkitektur-tur med buss, sykkel eller båt, se forelesninger og seminarinnslag eller delta på skyskraperweekend.

Foretrekker du å se deg rundt på egen hånd, kan du ta turen over den kjente broa Erasmusbrug, populært kalt "Svanen", til Kop van Zuid, et område som markedsføres som morgendagens by. Når hele bydelen står ferdig i 2010, vil den ene nyskapende bygningen fra en verdensledende arkitekt avløse den andre. Mange av dem er allerede ferdigstilt.

Badebyen

Blir du svett av kombinasjonen sommersol og supermodernisme, kan du ta den lille togturen til Haag. Fire kilometer utenfor sentrum ligger strandområdet Scheveningen, et lite Syden midt i byen, med solstoler, strandrestauranter og sandvolleybaner.

- Dette er den mest populære stranden i Nederland. Rett og slett fordi den ligger så lett tilgjengelig, sier Monique Engelkes, som bor i Utrecht lenger nord og inn i landet, men som har tatt en dagstur med venninnen Marleen.

- Togforbindelsene til Haag er gode, så Scheveningen er aldri mer enn en kort togtur unna, sier Monique. Uten at det kan forklare hvordan to syttenåringer kan ligge på stranda en hverdag midt i beste skoletid.

- Det er meldt dårlig vær til helgen. Så da er det jo nesten tillatt å skulke seg til en soldag, unnskylder Marleen seg.

Ostebyen

En nederlandsk by med navn som klinger velkjent i nordmenns ører, er Gouda. Her selger de ost i hele spekteret fra hvit til brun.

- Akkurat brunosten synes jeg ikke noe særlig om. Den er mest til pynt, ler ekspeditør Maeÿke Keist der hun står mellom all verdens osteslag, gudbrandsdalsost inkludert, i en av byens mange ostebutikker.

- Forresten, vi har én kunde som kjøper den brunosten iblant - en nordmann, kommer Keist på.

Foruten koselige gater og et hyggelig bytorg, er det stort sett ost Gouda har å by på. I alle modningsgrader og alderstrinn, servert mellom ostemuseum, ostemarked og ostesmørbrød.

Hvis verken brun eller gul er av dine favoritter, kan du heller ta toget videre til Amsterdam og studere serveringstilbudet i coffeeshopsene. Eller nyte en bedre middag nede ved kanalen i en av Nederlands eldste byer, Utrecht. Eller reise til Harleem og bestille det lokale ølet Jopen Koyt, så mørkt og mektig at den nesten er et måltid i seg selv.

Og mens du kikker ut togvinduet og ser den ene byen avløse den andre, skjønner du kanskje hvorfor nederlenderne drar denne spøken:

- Hvor mange byer er det i Nederland?

- Én. Randstad!

Denne saken ble første gang publisert 28/06 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også